≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 16 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 16 2016. All the recent incidents which were held on Sixteenth  December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 16 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 16 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 16 2016

Current Affairs Quiz : December 16 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 16 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Assam to make which district as country’s first carbon neutral district?

  • A. Dibrugarh
  • B. Jorhat
  • C. Majuli
  • D. Dhubri

Show Answer

Answer: – C – Majuli  – Explanation – Assam government has initiated a project on December 14, 2016, to make River Island Majuli the country’s first ever Carbon Neutral district by 2020. The project titled ‘Sustainable Action for Climate Resilient Development in Majuli’ (SACReD, Majuli) was initiated by Assam’s department of Environment and Forest and was launched by Additional Principal Chief Conservator of Forest (Biodiversity and Climate) A K Johari at Majuli.

Hide

2. Recently center government sanctioned Rs.______________ for 21 states and union territories under the solar cities development programme.

  • A. 30 Cr
  • B. 20 Cr
  • C. 40 Cr
  • D. 35 Cr

Show Answer

Answer: – A – Rs. 30 Cr – Explanation- Government of India on December 15, 2016, announced that funds worth over Rs 30 crore have been sanctioned for 21 states and union territories under the Solar Cities Development Programme.

Hide

3. Recently which state became first state to launch Mahila Police Volunteer initiative?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Bihar
  • D. Haryana

Show Answer

Answer:- D – Haryana – Explanation- Haryana became the first state in the country to launched Mahila Police Volunteer (MPV) initiative for safety of women. It was launched by Chief Minister Manohar Lal Khattar. Mahila Police Volunteer is a joint initiative of Union Ministry of Women & Child Development and the Union Ministry of Home Affairs.

Hide

4. Recently which airport of India achieved carbon neutral status?

  • A. Indira Gandhi International Airport
  • B. Rajiv Gandhi International Airport
  • C. Chhatrapati Shivaji International Airport
  • D. Chennai International Airport

Show Answer

Answer: – B – Rajiv Gandhi International Airport – Explanation – The Rajiv Gandhi International Airport (RGIA) or Hyderabad Airport has achieved carbon neutral status. It is the first in the Asia-Pacific region in the 5-15 million passengers per annum category to attain this status.

Hide

5. Recently which online retailer company unveiled Prime Video Service in India?

  • A. Flipkart
  • B. Snapdeal
  • C. Amazon
  • D. Abof

Show Answer

Answer: – C – Amazon – Explanation – World’s largest online retailer Amazon has unveiled its streaming video service ‘Amazon Prime Video’ in India. It will offer its prime members the largest selection of newly-released Bollywood and regional Indian blockbusters and Hollywood movies and also stream US TV shows.

Hide

6. Recently Union Cabinet approved major port trust authorities’ bill, _____________.

  • A. 2014
  • B. 2013
  • C. 2015
  • D. 2016

Show Answer

Answer: – D – 2016 – Explanation – The Union Cabinet headed by the Prime Minister Narendra Modi on 14th December 2016 approved the Major Port Trust Authorities Bill, 2016. The bill replaces the Major Port Trusts Act 1963.

Hide

7. Recently 5th edition of India-Arab partnership conference held in which country?

  • A. Bahrain
  • B. Iraq
  • C. Oman
  • D. Kuwait

Show Answer

Answer: – C – Oman – Explanation – The 5th India-Arab Partnership Conference was held on December 14-15 2016 in Muscat, Oman. The Conference was organized in collaboration with the Oman Foreign Ministry, Arab League Secretariat, the Ministry of External Affairs in India, the General Union of Chambers of Commerce and Industry in the Arab Countries (GUCCIAC) and Federation of the Arab Business (FAB).

Hide

8. Recently Indus Waters Treaty processes between India and which country paused by World Bank?

  • A. Pakistan
  • B. Afghanistan
  • C. Azerbaijan
  • D. Kyrgyzstan

Show Answer

Answer: – A –Pakistan – Explanation – The World Bank has paused the Indus Waters Treaty processes initiated by India and Pakistan to allow the two countries to consider alternative ways to resolve their disagreements. It was announced by Secretary-General of the United Nations, Ban Ki-moon.

Hide

9. Recently eminent economists Thomas Schelling passed away, in that time he was the age of ______________ years old.

  • A. 85
  • B. 95
  • C. 75
  • D. 101

Show Answer

Answer:- B – 95 – Explanation – Thomas Schelling, an economist who won a Nobel Prize for using game theory to explain nuclear strategy, died on December 14, 2016 at his home in Bethesda, Maryland. He was 95.

Hide

10. Recently who named as the World’s most powerful person by Forbes?

  • A. Donald Trump
  • B. Angela Merkel
  • C. Pope Francis
  • D. Vladimir Putin

Show Answer

Answer: – D – Vladimir Putin  – Explanation – 2016 edition of the list was topped by Russian President Vladimir Putin. This is for fourth consecutive year Putin has topped the list. The first billionaire President of the United States was ranked second in the list. In the 2015 edition of the list he was placed 72. Outgoing President Barak Obama dropped from 2 to 48.

Hide

11. Recently who named as the World’s most powerful CEO by Forbes?

  • A. Larry Page
  • B. Garo H. Armen
  • C. Jeff Bezos
  • D. Lisa Su

Show Answer

Answer:- A – Larry Page – Explanation – Alphabet’s (parent company of Google) CEO Larry Page named as the World’s most powerful CEO by Forbes. Mark Zuckerberg, Confounder, Chairman and CEO of Facebook and Jeff Bezos, CEO and founder of Amazon was ranked second and third in the list respectively.

Hide

12. Recently who appointed as Chairman of LIC?

  • A. Shantanu Narayen
  • B. Sunil Bharti Mittal
  • C. Syed B. Ali
  • D. V K Sharma

Show Answer

Answer:- D – V K Sharma – Explanation – Managing Director of state-owned Life Insurance Corporation (LIC), V K Sharma was on December 14, 2016, appointed as the Chairman (LIC) for five years by the Government of India. Sharma was already acting as chairman since September 16 when the then chairman S K Roy was relieved of his duties after he resigned in June, nearly two years ahead of his retirement.

Hide

13. Recently who appointed as United Nations (UN) Deputy Secretary General?

  • A. Maria Luiza Ribeiro
  • B. Kyung – wha Kang
  • C. Amina Mohammed
  • D. Antonio Guterres

Show Answer

Answer:- C – Amina Mohammed – Explanation – Incoming United Nations (UN) Chief Antonio Guterres on 15th December 2016 appointed Nigeria’s Environment Minister Anima Mohammed as his Deputy Secretary-General.

Hide

14. Recently which Indian batswoman Named in first-ever ICC women’s team of the year 2016?

  • A. Mithali Raj
  • B. Smriti Mandhana
  • C. Archana Das
  • D. Latika Kumari

Show Answer

Answer: – B – Smriti Mandhana – Explanation – Indian batswoman Smriti Mandhana has been named in the Women’s Team of the Year 2016 by the International Cricket Council (ICC) on December 14, 2016 in Dubai. The ‘Women’s Team of the Year’ is a new and novel award by ICC to acknowledge and appreciate the top performers in cricket in a 12-month period starting from September 2015.

Hide

15. Recently who awarded with Global Agriculture Leadership Award 2016?

  • A. Ratan Tata
  • B. Shantanu Narayen
  • C. Sunil Bharti Mittal
  • D. Syed B. Ali

Show Answer

Answer: – A – Ratan Tata – Explanation – The Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) on 15th December 2016 presented ‘’Global Agricultural Leadership Award 2016’’ to Ratan Tata in Mumabai. Tata was conferred with the prestigious award for his transformation role in scaling Tata Group as the globally admired group during his stint of 20 years as Chairman.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 16 2016 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)