≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 17 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 17 2016. All the recent incidents which were held on Seventeenth  December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 17 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 17 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 17 2016

Current Affairs Quiz : December 17 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 17 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which word added in Oxford English Dictionary?

  • A. Brexit
  • B. Drexit
  • C. Prexit
  • D. Mrexit

Show Answer

Answer: – A – Brexit – Explanation – The Oxford English Dictionary (OED) has officially added word ‘Brexit’ in it. It is among 1,500 new words added to the OED. The OED has defined word ‘Brexit’ as the withdrawal of the United Kingdom from the European Union, and political process associated with it.’’

Hide

2. Recently which Brazilian city accorded UNESCO world heritage status?

  • A. Sao Paulo
  • B. Rio de Janeiro
  • C. Salvador
  • D. Guarulhos

Show Answer

Answer: – B – Rio de Janeiro – Explanation – The UN cultural body UNESCO has accorded world heritage status to Brazilian city of Rio de Janeiro. It has been registered as ‘’ Carioca Landscapes between Mountain and Sea’’ on the UNESCO world heritage list.

Hide

3. Recently Bangladesh celebrated _____________ anniversary of victory over Pakistan.

  • A. 41st
  • B. 35th
  • C. 45th
  • D. 50th

Show Answer

Answer: – C – 45th – Explanation – Bangladesh celebrated 45th anniversary of victory over Pakistan and its emergence as a new country on the map of the world on 16th December 1971. On this day, Chief of Pakistani Army General AAk Niazi along with 93,000 Pakistani troops surrendered to allied forces of Mukti Fouz and Indian Army at Ramna Suhrawardy Udyan in Dhaka following a defeat.

Hide

4. Recently Nobel wining economist Thomas Schelling passed away, in that time he was the age of ______________ years old.

  • A. 85
  • B. 75
  • C. 90
  • D. 95

Show Answer

Answer: – D – 95 – Explanation – Renowned economist Thomas Schelling who won a Nobel Prize in economics in 2005 for using game theory to explain nuclear strategy passed away. He was 95.

Hide

5. Recently NTPC and NALCO signed MoU to establish a 2.4GW power project in which state of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Odisha
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: – C – Odisha Explanation – State-owned power producer National Power Corporation (NTPC) and aluminium producer National Aluminium Co. Ltd (NALCO) have signed MoU to establish a 2.4GW Coal based power project at Gajmara, Odisha.

Hide

6. Recently who appointed as IICA Director General?

  • A. Sunita Khanna
  • B. Sunil Arora
  • C. Narinder Kumar Katyal
  • D. Bhaskar Chatterjee

Show Answer

Answer: – B – Sunil Arora – Explanation – The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has appointed Sunil Arora as Director General and Chief Executive Officer (CEO) of Indian Institute of Corporate Affairs (IICA). He will have tenure of 5 years or till attaining 65 years of age. He is IAS officer of 1980-batch Rajasthan cadre.

Hide

7. Recently which Indian –American elected as Mayor of Californian city?

  • A. Savita Vaidhyanathan
  • B. Laxmi Vaidhyanathan
  • C. Urmi Vaidhyanathan
  • D. Sita Vaidhyanathan

Show Answer

Answer: – A – Savita Vaidhyanathan – Explanation – Savita Vaidhyanathan became first Indian-American woman to get elected as new Mayor of key Californian city of Cupertino, globally known for its Apple headquarters. She holds an MBA and had worked as a high school Math teacher and as an officer in a commercial bank as well as in non-profit management.

Hide

8. Recently who appointed as the CEO of Indian Bank’s Association?

  • A. Narinder Kumar Katyal
  • B. Bhaskar Chatterjee
  • C. V G Kannan
  • D. Sunil Arora

Show Answer

Answer: – C – V G Kannan – Explanation – V G Kannan took charge as Chief Executive of the Indian Banks’ Association (IBA). He succeeds M V Tanksale who demitted office as Chief Executive on August 9, 2016 after being at the helm for three years. Kannan had retired as Managing Director & Group Executive (Associates & Subsidiaries) of State Bank of India on July 31, 2016.

Hide

9. Recently who appointed as the head of Audi India?

  • A. Bhaskar Chatterjee
  • B. V G Kannan
  • C. Sunil Arora
  • D. Rahil Answerari

Show Answer

Answer: – D – Rahil Answerari – Explanation – German luxury car manufacturer Audi has appointed Rahil Answerari as the head of Audi India. He will replace Joe King, who has been leading the company in India since 2013. Prior to this appointment, he was head of the Global Pricing for Audi Genuine Parts for Audi AG Aftersales.

Hide

10. Recently the ‘’Thal Favang Kut’’ festival began in which state of India?

  • A. Nagaland
  • B. Mizoram
  • C. Assam
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: – B – Mizoram – Explanation – The ‘’Thal Favang Kut’’ festival organized by Department of Tourism, Government of Mizoram began in state capital Aizawl with enthusiasm and fervour. It is a post-harvest festival which is celebrated after harvesting the paddy. It is celebrated every year in to thank the almighty as well as to promote tourism in the state.

Hide

11. Recently Union Government issued notification of Prevention of Cruelty to Animals (Pet Shop) Rules, ______________________.

  • A. 2014
  • B. 2012
  • C. 2016
  • D. 2013

Show Answer

Answer: – C – 2016 – Explanation – The Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) has issued the draft notification for the Prevention of Cruelty to Animals (Pet Shop) Rules, 2016 to regulate pet shop.

Hide

12. Recently Indian Navy’s eight landing craft utility______________ launched by GRSE.

  • A. L-58
  • B. M-35
  • C. J-47
  • D. K-25

Show Answer

Answer: – A – L-58 – Explanation- Indian Navy’s eight landing craft utility (LCU) L-58 was launched by Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE) in Kolkata, West Bengal. It is the last vessel in a series of eight ships of LCU MK-IV project designed and built by GRSE for the Indian Navy.

Hide

13. Recently which state government launched Annapurna Rasoi Scheme?

  • A. Bihar
  • B. Jharkhand
  • C. Rajasthan
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: – C – Rajasthan – Explanation – Rajasthan Government has launched Annapurna Rasoi Scheme to provide quality meal at cheap price to poor and needy on lines with Tamil Nadu Government’s Amma canteens.

Hide

14. Recently who nominated for Global Teacher Prize 2017 in UK?

  • A. Norina Fernandes
  • B. Usha Chaturvedi
  • C. Leena Kulkarni
  • D. Kavita Sanghvi

Show Answer

Answer: – D – Kavita Sanghvi Explanation – An Indian physics teacher Kavita Sanghvi has made it to the list of contenders for the Global Teacher Prize 2017 by Varkey Foundation. She was shortlisted from over 20,000 nominations and applications from across 179 countries for the $1-million prize for her experiential method of teaching physics.

Hide

15. Recently which city municipal corporation awarded with Digital India Silver Award?

  • A. Coimbatore City Municipal Corporation
  • B. Mumbai City Municipal Corporation
  • C. Kolkata Municipal City Corporation
  • D. Pune Municipal City Corporation

Show Answer

Answer: – A – Coimbatore City Municipal Corporation – Explanation – The Coimbatore City Municipal Corporation in Tamil Nadu has been selected for Digital India Silver Award instituted by the Union Ministry of Electronics and Information Technology. It will receive award in the category of “Most Innovative Citizen Engagement” and also for installing and implementing free WiFi Scheme in its various offices.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 17 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)