≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 18 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 18 2016. All the recent incidents which were held on Eighteenth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 18 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 18 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 18 2016

Current Affairs Quiz : December 18 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 18 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently India’s first interdisciplinary arts festival serendipity began in which city of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Maharashtra
  • C. Bihar
  • D. Goa

Show Answer

Answer:- D – Goa  – Explanation – Serendipity, India’s first interdisciplinary arts festival, kicked off in the capital of Goa, Panaji on December 16, 2016. The eight day multi-disciplinary arts and culture festival will be held across seven landmark venues along the Mandovi River from December 16 to 23, 2016.

Hide

2. Recently which state government approved an order to ban hookah bars across the state?

  • A. Rajasthan
  • B. Gujarat
  • C. Maharashtra
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: – B – Gujarat – Explanation – The Gujarat government on December 15, 2016, approved an order to ban hookah bars across the state. The decision was taken at a meeting of the State Cabinet chaired by Chief Minister Vijay Rupani.

Hide

3. Recently India and which country signed four agreements?

  • A. Russia
  • B. America
  • C. Tajikistan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer:- C – Tajikistan – Explanation – India and Tajikistan have signed four agreements in areas including on double taxation avoidance, money launching and counter-terrorism. These agreements were signed following delegation level talks between Prime Minister Narendra Modi and visiting President of Tajikistan Emomali Rahmon in New Delhi.

Hide

4. Recently which digital wallet company launched campaign ‘Each one, teach one’ to increase digital inclusion?

  • A. JioMoney
  • B. Ola Money
  • C. Paytm
  • D. Mswipe

Show Answer

Answer:- C – Paytm – Explanation – To increase the digital inclusion in India, Paytm, a digital wallet, has announced a campaign, ‘Each one, teach one,  under which consumers and merchants across the country with Paytm knowledge will be required to teach others to use Paytm.

Hide

5. Recently who has been named in the BBC’s most influential women of the past 70 year’s list?

  • A. Jayaben Desai
  • B. Laxmi Desai
  • C. Gauri Desai
  • D. Indu Desai

Show Answer

Answer:- A – Jayaben Desai Explanation – Jayaben Desai, a Gujarat-born activist, who led a campaign against low pay for women workers at a UK factory in the 1970s, has been named in the BBC’s most influential women of the past 70 years list which was released on December 14, 2016.

Hide

6. Recently who appointed to civil nuclear trade advisory committee?

  • A. Sunita Khanna
  • B. Sunil Arora
  • C. Narinder Kumar Katyal
  • D. Vijay Sazawal

Show Answer

Answer:- D – Vijay Sazawal Explanation – Indian-American Vijay Sazawal along with 38 members was appointed to the Civil Nuclear Trade Advisory Committee of the US Department of Commerce by US Secretary of Commerce Penny Pritzker on December 16, 2016.

Hide

7. Recently who appointed as new chief of Research and Analysis Wing?

  • A. Anil Dhasmana
  • B. Ashok Kumar
  • C. Vinod Chaubey
  • D. Vijay Kumar

Show Answer

Answer: – A – Anil Dhasmana – Explanation –The Union Government has appointed senior IPS officer Anil Dhasmana as new chief of Research and Analysis Wing (RAW), India’s external intelligence agency. He succeeds Rajinder Khanna who completes his two year tenure on 31 December 2016. He will have tenure of 2 years.

Hide

8. Recently who appointed as the chief of Indian Army?

  • A. Dalbir Singh
  • B. Bipin Rawat
  • C. Praveen Bakshi
  • D. PM Hariz

Show Answer

Answer:- B – Bipin Rawat – Explanation – The Union Government has appointed Lt. Gen. Bipin Rawat as new Chief of Army Staff (CoAS). He succeeds Army Chief General Dalbir Singh who retires on December 31, 2016.

Hide

9. Recently who appointed as new chief of Intelligence Bureau?

  • A. Dalbir Singh
  • B. Bipin Rawat
  • C. Rajiv Jain
  • D. Praveen Bakshi

Show Answer

Answer: – C – Rajiv Jain – Explanation – The Union Government has appointed has appointed IPS officer Rajiv Jain as the new chief of Intelligence Bureau (IB). He succeeds Dineshwar Sharma and shall have two years term. He is IPS officer of the 1980 batch of Jharkhand cadre. He had joined the IB in 1989 as assistant director.

Hide

10. Recently who appointed as the Air chief of Indian Air Force?

  • A. Arup Raha
  • B. Rajiv Jain
  • C. Praveen Bakshi
  • D. BS Dhanoa

Show Answer

Answer:- D – BS Dhanoa – Explanation – The Union Government has appointed Air Marshal Birender Singh Dhanoa as the next Chief of Air Staff of the Indian Air Force (IAF). He succeeds Arup Raha who retires on 31st December 2016.

Hide

11. Recently which country launched 1st fully-owned overseas satellite ground station?

  • A. Pakistan
  • B. Russia
  • C. China
  • D. Brazil

Show Answer

Answer: – C – China – Explanation – China on December 15, 2016, launched its first fully-owned satellite ground station abroad near the North Pole. The facility, located in Sweden about 200 kms north of the Arctic Circle, would allow China to collect satellite data anywhere on Earth at speeds that was fastest in the world.

Hide

12. Recently NASA launched how many satellites for hurricane forecasting?

  • A. 8
  • B. 4
  • C. 6
  • D. 10

Show Answer

Answer:- A – 8 – Explanation – Eight mini-satellites were launched by NASA on December 15, 2016 to measure the surface wind deep in the heart of hurricanes. The $157 million Cyclone Global Navigation Satellite System (CYGNSS) is meant to improve hurricane forecasting.

Hide

13. Recently Hollywood actor Bernard Fox passed away, in that time he was the age of ___________ years old.

  • A. 79
  • B. 89
  • C. 95
  • D. 69

Show Answer

Answer: – B – 89 – Explanation – Bernard Fox, known for playing Dr. Bombay in Bewitched died of heart failure at Valley Presbyterian Hospital in Van Nuys, California on December 14, 2016. He was 89.

Hide

14. Recently which woman cricketer won the ICC ODI and T20I player of year?

  • A. Sana Mir
  • B. Suzannah Wilson
  • C. Sarah Taylor
  • D. Meg Lanning

Show Answer

Answer: – B Suzannah WilsonExplanation – New Zealand cricketer Suzannah Wilson Bates became the first woman cricketer to win both the ICC Women’s ODI and T20I Player of the Year awards. Bates was selected based on performances between September 14, 2015 and September 20, 2016.

Hide

15. Recently which country won the second hockey junior world cup title?

  • A. India
  • B. Belgium
  • C. America
  • D. Australia

Show Answer

Answer:- A – India – Explanation – Home favourites India produced a clinical performance here on Sunday to outclass maiden finalists Belgium 2-1 and clinch their second Hockey Junior World Cup title after a 15-year-gap. Gurjant Singh (eighth minute) and Simranjeet Singh (22nd) scored the two goals for India, who had won their previous Under-21 world title in 2001 in Hobart, Australia.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 18 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)