≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 19 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 19 2016. All the recent incidents which were held on Nineteenth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 19 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 19 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 19 2016

Current Affairs Quiz : December 19 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 19 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



  1. Recently 6th BRICS health ministers meeting concluded in which town of India?
  • A. Pune
  • B. Kolkata
  • C. New Delhi
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer: – C – New Delhi – Explanation – The two-day 6th BRICS Health Ministers Meet was held from December 16- December 17, 2017 in New Delhi. The meeting was attended by the health delegates of BRICS nation-Brazil, Russia, India, China, and South Africa along with other Senior Officers of representative department.

Hide

2. Recently Suresh Prabhu flagged off first Humsafar Express from _____________via video conference.

  • A. Agra
  • B. Gorakhpur
  • C. Rampur
  • D. Mahoba

Show Answer

Answer: – B – Gorakhpur – Explanation – Indian Railways’ new train, Humsafar Express, was flagged off from Gorakhpur in eastern Uttar Pradesh by Railway Minister Suresh Prabhu via video conferencing in Rail Bhawan, New Delhi on December 16, 2016.

Hide

3. Recently which state’s chief minister inaugurated two new districts amid Naga protests?

  • A. Nagaland
  • B. Mizoram
  • C. Assam
  • D. Manipur

Show Answer

Answer:- D – Manipur – Explanation – Manipur Chief Minister Okram Ibobi Singh inaugurated two new districts Pherzawl and Noney on December 16, 2016. Pherzawl carved out of Churachandpur district, and Noney from Tamenglong district in Manipur.Now, the total number of district is 11.

Hide

4. Recently which state’s Chief Minister inaugurated first air ambulance service?

  • A. Kerala
  • B. Karnataka
  • C. Tamil Nadu
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: – B – Karnataka – Explanation – Karnataka Chief Minister Siddaramaiah formally launched the state’s first air ambulance H130 helicopters at HAL Airport in Bengaluru on December 16, 2016. The air ambulance service will start its operation from January 2017.The emergency number of air ambulance service is 155350.

Hide

5. Recently which Union Ministry launched Swasthya Rakshya Programme?

  • A., Health Ministry
  • B. Railway Ministry
  • C. AYUSH Ministry
  • D. Human Resources Development Ministry

Show Answer

Answer: – C – AYUSH Ministry – Explanation – The Union AYUSH Ministry has launched ‘’Swasthya Raksha Programme’’ to promote health and education in villages.

Hide

6. Recently which village became the first village to go cashless in J&K?

  • A. Palpora
  • B. Lalan
  • C. Kamar
  • D. Lanura

Show Answer

Answer: – D – Lanura – Explanation – Lanura, a village in Budgam district of Jammu & Kashmir became the first village in the state go to cashless. As per reports, at least one member of every household in the village has been trained to use the Electronic Payment System (EPS) and so far, 150 people were trained for the purpose.

Hide

7. Recently Disney launched ‘’Hour of Code’’ campaign to teach computer programming to school kids in which country?

  • A. Nepal
  • B. India
  • C. Bangladesh
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer:- B – India – Explanation – To help kids imbibe technical skills at an early age, Disney has launched its ‘’Hour of Code’’ campaign in India. Under the campaign, the entertainment firm will teach computer programming to school children through its free online tutorial featuring characters from its film Moana.

Hide

8. Recently United Nations Security Council gave 1 year extension to Peacekeeping mission in which country?

  • A. Cuba
  • B. South Sudan
  • C. Iraq
  • D. Iran

Show Answer

Answer: – B – South Sudan – Explanation – The United Nations Security Council (UNSC) has given one year extension to the Peacekeeping mission of South Sudan. The UN adopted Resolution 2326 (2016) unanimously. Known as the United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS) has been extended till 15 December 2017. UNMISS can now continue to include a Regional Protection Force and authorized the Mission to use all necessary means to carry out its tasks.

Hide

9. Recently world’s first goat with superfine wool cloned in_________________.

  • A. England
  • B. America
  • C. China
  • D. Japan

Show Answer

Answer: – C – China – Explanation – The world’s first cloned goat bearing superfine cashmere wool was born in north China’s Inner Mongolia Autonomous Region. The goat will be raised in a base for animal husbandry research conducted by experts from agricultural universities in southwest China’s Yunnan Province and Inner Mongolia.

Hide

10. Recently which country became the 1st country to legally approve 3-parent technique?

  • A. United Kingdom
  • B. America
  • C. China
  • D. Brazil

Show Answer

Answer:- A – United Kingdom – Explanation – A 3-parent baby contains Deoxyribonucleic acid (DNA) from three parents. This technique allows parents with rare genetic mutations to have healthy babies by replacing a mother’s faulty mitochondrial DNA with another woman’s mDNA.

[/show_more

11. Recently Henry Heimlich inventor of Heimlich manoeuvre passed away, in that time he was the age of ___________ years old.

  • A. 86
  • B. 96
  • C. 76
  • D. 90

Show Answer

Hide

Answer:- B – 96 – Explanation – Henry Judah Heimlich, inventor of life-saving Heimlich manoeuvre, passed away on 17th December 2016 in Cincinnati, Ohio, U.S. He was 96.

Hide

12. Recently which Journalist launched a new venture called ‘Republic’?

  • A. Barkha Dutt
  • B. Arnab Goswami
  • C. Rajdeep Sardesai
  • D. Rahul Kanwal

Show Answer

Answer: – B – Arnab Goswami – Explanation – Noted television journalist and talk show host Arnab Goswami announced the launch of his ‘new venture’ called ‘Republic’, on December 15, 2016, a month after resigning as editor-in-chief of Times Now.

Hide

13. Recently which state’s Chief Minister selected for SIES-Sri Chandrasekarendra Saraswati National Eminence Award?

  • A. Bihar
  • B. Rajasthan
  • C. Maharashtra
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: – C – Maharashtra – Explanation – Chief Minister of Maharashtra, Devendra Fadnavis, UK-based scholar John Ralston Marr, ISRO chairman A S Kiran Kumar and Hari Katha exponent Kamala Murthy has been selected for the SIES-Sri Chandrasekarendra Saraswati National Eminence Award and will be presented the award at a function at the Shanmukhananda auditorium in Mumbai on December 18, 2016.

Hide

14. Recently who won Miss World 2016 award?

  • A. Megan Young
  • B. Stephanie Del Valle
  • C. Rolene Strauss
  • D. Mireia Lalaguna

Show Answer

Answer: – B – Stephanie Del Valle – Explanation – Miss Puerto Rico Stephanie Del Valle grabs the Miss World 2016 title beating her counters from Indonesia and Dominican Republic. Miss India Priyadarshini Chatterjee failed to qualify into the top 10 after getting to the top 20.

Hide

15. Recently which team won the Indian Super League Champions 2016?

  • A. Kerala Blasters
  • B. Atletico de Kolkata
  • C. FC Goa
  • D. Mumbai City

Show Answer

Answer: – B – Atletico de Kolkata – Explanation – Atletico de Kolkata on 18th December 2016 was crowned the Indian Super League champions the second time in three season. The team defeated the Kerala Blasters in a penalty shootout, 4-3, during the final. The match had ended 1-1 after 90 minutes and extra time.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 19 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)