≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 20 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 20 2016. All the recent incidents which were held on Twentieth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 20 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 20 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 20 2016

Current Affairs Quiz : December 20 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 20 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently union cabinet approved Rs.________________ for drinking water project in Puducherry.

  • A. 40 Cr
  • B. 25 Cr
  • C. 10 Cr
  • D. 30 Cr

Show Answer

Answer: – A – Rs. 40 Cr – Explanation – Union Environment Ministry has approved Rs. 40 crore proposal of Puducherry government, to treat water from Ousteri Lake, a major water body in puducherry, and supply it to meet the water requirements in Puducherry and Oulgaret Municipal limits.

Hide

2. Recently which state achieved 100% Aadhar?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. West Bengal
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Assam

Show Answer

Answer: – C – Himachal Pradesh – Explanation – Himachal Pradesh has become the sixth state in the country to achieve 100 percent Aadhar saturation based on population data collected till 2015 in the state. The Aadhar number was generated for 72, 52,880 residents in the state.

Hide

3. Recently Judima festival began in which state of India?

  • A. Bihar
  • B. Assam
  • C. Jharkhand
  • D. Mizoram

Show Answer

Answer: – B – Assam – Explanation – The three-day ‘Judima Festival’ begins at Haflong in Assam on December 18, 2016.The festival seeks to establish the only hill station of Assam, Haflong into the tourism map of the Northeast.

Hide

4. Recently first cyber crime police station inaugurated in which state of India?

  • A. Assam
  • B. Bihar
  • C. Rajasthan
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: – D – Himachal Pradesh – Explanation – Himachal Pradesh CM Virbhadra Singh inaugurated the state’s first Cyber Crime Police Station was inaugurated at the state police headquarters, Shimla.

Hide

5. Recently former planning commission member and noted economist Saumitra Chaudhuri passed away, in that time he was the age of ____________ years old.

  • A. 63
  • B. 73
  • C. 83
  • D. 93

Show Answer

Answer: – A – 63 – Explanation – Noted economist and former Planning Commission member Saumitra Chaudhuri passed away on December 18, 2016, at New Delhi’s Sir Gangaram Hospital, following a brief illness. He was 63.

Hide

6. Recently which state celebrated 55th Liberation Day?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Goa
  • D. Assam

Show Answer

Answer: – C – Goa  – Explanation – Goa celebrated its 55th Liberation Day on 19th December 2016. On this day in 1961 Goa was liberated from Portuguese rule after a prolonged freedom struggle and military operation. It was granted statehood in 1987.  

Hide

7. Recently PM Narendra Modi Unveiled first ever Indian Institute of skills in ______________.

  • A. Mumbai
  • B. Kolkata
  • C. Pune
  • D. Kanpur

Show Answer

Answer: – D – Kanpur – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on 19th December 2016 unveiled first even Indian Institute on skills at Kanpur in Uttar Pradesh.

Hide

8. Recently environmentalist Anupam Mishra passed away, in that time he was the age of __________ years old.

  • A. 68
  • B. 78
  • C. 98
  • D. 70

Show Answer

Answer:- A – 68 – Explanation – Renowned environmentalist Anupam Mishra passed away on 19th December 2016 following a prolonged illness. He was 68. His seminal work on water conservation ‘’Aaj Bhi Khare Hain Talab’’ fired the imagination of common people and ecology warriors and gave wings to India’s indigenous wisdom on this subject.

Hide

9. Recently world’s largest Ice Rink inaugurated in which country?

  • A. China
  • B. America
  • C. Switzerland
  • D. Paris

Show Answer

Answer: – D – Paris – Explanation – A 2,700-square-meter skating space has recently opened at the Grand Palais in Paris, France. It is the world’s largest non-permanent indoor ice rink. The rink was inaugurated at the third edition of the ‘Grand Palais des Glaces’ festival which was held on December 15, 2016 featuring skating stunts and acrobatics.

Hide

10. Recently which Indian musician nominated for Oscar?

  • A. Devi Sri Prasad
  • B. Pritam Chakraborty
  • C. Ramchandra
  • D. R. Rahman

Show Answer

Answer: – D – A. R. Rahman – Explanation – Academy award winning musician A R Rahman has been nominated for the 89th Academy Awards and once again stands a chance to win the double Oscar for his work on sports biopic “Pele: Birth of a Legend”.

Hide

11. Recently who received ‘Catholic Nobel’ for FARC deal?

  • A. Juan Manuel Santos
  • B. Bujar Nishani
  • C. Abdelaziz Bouteflika
  • D. Rosen Plevneliev

Show Answer

Answer: – A – Juan Manuel Santos – Explanation – Colombian President Juan Manuel Santos honoured with the Lampara peace prize or Catholic Nobel for his efforts to reach the FARC deal on December 18, 2016 in Assisi, Italy.

Hide

12. Recently which Indian boxing player won the WBO-Asia Pacific Super Middleweight title 2016?

  • A. Vikas Krishnan Yadav
  • B. Vijender Singh
  • C. Akhil Kumar
  • D. Satish Kumar

Show Answer

Answer: – B – Vijender Singh Explanation – Indian boxing star Vijender Singh defeated former world champion Tanzania’s Francis Cheka to retain WBO-Asia Pacific Super Middleweight title in New Delhi on December 17, 2016. Vijender took less than 10 minutes to beat Tanzanian boxer to defend his title at the Thyagraj Stadium.

Hide

13. Recently who appointed as the brand ambassador for Assam tourism?

  • A. Kareena Kapoor
  • B. Depika Padukone
  • C. Priyanka Chopra
  • D. Sonakshi Sinha

Show Answer

Answer: – C – Priyanka Chopra – Explanation – Actress Priyanka Chopra will be the brand ambassador for Assam tourism. In her new role, she will work to promote Assam tourism globally. In this regard, Assam government has made an agreement with her for two years.

Hide

14. Recently who appointed as the 44th Chief Justice of India?

  • A. T S Thakur
  • B. J S Khehar
  • C. P S Thakur
  • D. H R Khehar

Show Answer

Answer: – B – J S Khehar – Explanation – Justice Jagdish Singh Khehar on 19th December 2016 was appointed as the 44th Chief Justice of India by the President Pranab Mukherjee. Justice Khehar will be sworn-in as the Chief Justice of India on 4th January 2017. He will retire from his office on 27th August 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 20 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)