Current Affairs Quiz : December 24 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 24 2016. All the recent incidents which were held on Twentyfourth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 24 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : December 24 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 24 2016

Current Affairs Quiz : December 24 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 24 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government issued petro card to drivers for cashless payment of fuel?

  • A. Maharashtra
  • B. Haryana
  • C. Kerala
  • D. Rajasthan

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – B – Haryana – Explanation – To promote cashless transaction in the state, the Haryana government on December 21, 2016, issued petro cards to drivers working with the state government for cashless payments of fuel. The government has shortlisted two companies for this purpose: Indian Oil Corporation and Bharat Petroleum.

[/show_more]

2. Recently which Union Minister launched Google toilet locator?

  • A. Raj Nath Singh
  • B. Suresh Prabhu
  • C. Venkaiah Naidu
  • D. Kalraj Mishra

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – C – Venkaiah Naidu – Explanation – Information and Broadcasting Minister Venkaiah Naidu launched google map toilet locator on December 22, 2016 to help people find access to clean public restrooms in New Delhi. Google toilet locator will provide access to a toilet facility every 500 meters in cities.

[/show_more]

3. Recently which state government included how many sub-castes of OBCs into SC category?

  • A. 10
  • B. 12
  • C. 20
  • D. 17

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – D – 17Explanation – In an attempt to seek the favour of the backward castes ahead of Assembly polls in 2017, the Uttar Pradesh state cabinet, chaired by Chief Minister Akhilesh Yadav passed a resolution to include 17 sub-castes of Other Backward Castes (OBCs) into the Scheduled Castes (SC) category.

[/show_more]

4. Recently which state government launched Biju Sishu Surakshya Yojana for HIV+ orphan children?

  • A. Jharkhand
  • B. Odisha
  • C. Katnataka
  • D. Rajasthan

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – B – Odisha – Explanation – Odisha Chief Minister Naveen Patnaik on December 22 launched “Biju Sishu Surakshya Yojana” for care and protection of HIV positive orphan children in the state. Under the scheme, the children would get financial support from the state government for their studies till higher secondary along with Rs. 20,000 reward after passing higher secondary.

[/show_more]

5. Recently Odisha’s CM added ________________ lakh new Beneficiaries under the Mamata Yojana.

  • A. 15 lakh
  • B. 10 lakh
  • C. 25 lakh
  • D. 30 lakh

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – C – 25 lakh – Explanation – Chief Minister Naveen Patnaik, on December 22, addressed a meeting at the Jayadev Bhawan to mark five years of completion of the Mamata Yojana. The state government added 25 lakh new beneficiaries under the Mamata Yojana and electronically transferred Rs 1,100 crore to the bank accounts of these beneficiaries.

[/show_more]

6. Recently RBI imposed penalty on how many foreign banks for violating FEMA rules?

  • A. Two
  • B. Ten
  • C. Eight
  • D. Five

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – D – Five – Explanation – The Reserve Bank of India imposed penalty on five foreign banks on December 21, 2016, for violating the instructions of RBI on reporting requirements of the Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA).

[/show_more]

7. Recently which bank launched EazyPay app for merchants?

  • A. Yes Bank
  • B. Syndicate Bank
  • C. ICICI Bank
  • D. Bank of Baroda

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – C – ICICI Bank – Explanation – ICICI Bank has launched a mobile application, eazypay, for merchants, which includes all modes of payments, including digital wallets, Unified Payments Interface (UPI), QR code, and credit & debit cards.

[/show_more]

8. Recently which country launched world’s first road made of solar panels?



  • A. China
  • B. Brazil
  • C. Japan
  • D. France

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – D – France – Explanation – The world’s first solar panel road was inaugurated in a small town of Normandy village of France on December 22, 2016 by the French Environment Minister, Segolene Royal. The 1-km (0.6 mile) project was funded by the French Ministry of the Environment to test whether solar panels can be implemented effectively at a large scale.

[/show_more]

9. Recently which country successfully launched solid fuel rocket Epsilon-2?

  • A. North Korea
  • B. Japan
  • C. China
  • D. India

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – B – Japan – Explanation – Japan’s space agency, Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) successfully launched a solid fuel rocket named Epsilon-2 on December 20, 2016 from the Uchinoura Space Centre in southern Japan.

[/show_more]

10. Recently who selected for 52nd Jnanpith Award 2016?

  • A. Shankha Ghosh
  • B. Joy Goswami
  • C. Sunil Gangopadhyay
  • D. Subodh Sarkar

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer:- A – Shankha Ghosh – Explanation – The Jnanpith Selection Board named the eminent modern Bengali poet Shankha Ghosh for the 52nd Jnanpith Award for 2016 on December 23, 2016.His nomination was decided at a meeting of the Jnanpith selection board chaired by writer and scholar Namwar Singh.

[/show_more]

11. Recently which bollywood actress declared as PETA’s Person of the Year?

  • A. Sonakshi Sinha
  • B. Kareena Kapoor
  • C. Sunny Leone
  • D. Alia Bhatt

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – C – Sunny Leone – Explanation – The People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) recently declared that actress Sunny Leone is PETA’s Person of the year. Leone will receive the award for her commitment for promoting the rescue of homeless dogs and cats, as well as her compassion for abused animals.

[/show_more]

12. Recently which bollywood actor topped the 2016 Forbes India celebrity 100 list?

  • A. Salman Khan
  • B. Shah Rukh Khan
  • C. Akshay Kumar
  • D. Hrithik Roshan

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer:- A – Salman Khan – Explanation – Popular bollywood actor Salman Khan topped the 2016 Forbes India Celebrity 100 list. As per the list released by the Forbes magazine on 23rd December 2016, 50-year-old Salman Khan retained the top spot due to the commercial success of his two big releases Sultan and Prem Ratan Dhan Paayo.

[/show_more]

13. Recently who appointed as the brand ambassador of APIS India?

  • A. Sania Mirza
  • B. Ankita Raina
  • C. PV Sindhu
  • D. Tara Iyer

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – C – PV Sindhu  – Explanation – Indian professional badminton player PV Sindhu is roped as brand ambassador of leading producer, distributor and exporter of honey APIS India on December 23, 2016. APIS India Limited produces and distributes honey, honey related products, and bakery products in India.

[/show_more]

14. Recently who resigned as Lieutenant Governor of Delhi?

  • A. Jagdish Mukhi
  • B. P. Singh Badnore
  • C. Farooq Khan
  • D. Najeeb Jung

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer:- D – Najeeb Jung Explanation – The Lieutenant Governor of Delhi, Najeeb Jung, gave a surprise resignation on December 22, 2016, one-and-a-half years before his tenure ends in 2018. Lt Governor Shri Najeeb Jung has submitted his resignation to the Government of India.

[/show_more]

15. Recently which country’s football team won the FIFA Team of the 2016 Year title?

  • A. Brazil
  • B. Argentina
  • C. Germany
  • D. Belgium

[show_more more=”ShowAnswer” less=”Hide”]

Answer: – B – Argentina – Explanation – Argentina topped in the FIFA’s Team of the 2016 Year title with 1634 points. Argentina won 10 wins out of 15 games this season has earned them 179 points this year, to end 2016 with 1634 points.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: December 24 2016 

 

Do not forget to check the following topics