Current Affairs Quiz : December 26 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 26 2016. All the recent incidents which were held on Twentysixth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 26 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : December 26 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 26 2016

Current Affairs Quiz : December 26 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 26 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently India’s first Ethanol Bio- refinery set up in which state of India?

  • A. Bihar
  • B. Rajasthan
  • C. Punjab
  • D. Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Punjab – Explanation – The Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL), a Central Government Public Sector Undertaking, is setting up India’s first 2G (Second Generation) ethanol bio-refineries at village Tarkhanwala in Bathinda, Punjab.

[/show_more]

2. Recently union government & state government inked agreements for new railway projects?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Karnataka
  • D. Maharashtra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – Maharashtra – Explanation – The union government and Devendra Fadnavis lead Maharashtra government signed agreement for new railway projects worth Rs 45,000 crore in Maharashtra said by Railway Minister Suresh Prabhu.

[/show_more]

3. Recently which city emerged as most well-read city in India according to Amazon India report?

  • A. Kolkata
  • B. New Delhi
  • C. Mumbai
  • D. Bengaluru

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – New Delhi  – Explanation – As per a survey conducted by Amazon India the national capital, Delhi, has emerged as the most well-read city in India for the fourth consecutive year followed by Bengaluru and Mumbai taking the second and third spot, respectively.

[/show_more]

4. Recently which Union Minister launched mobile App ‘Smart Consumer’ & OCMC to provide speedy redressal of consumer grievances?

  • A. Manohar Parrikar
  • B. Nitin Jairam Gadkari
  • C. Ram Vilas Paswan
  • D. Kalraj Mishra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- C – Ram Vilas Paswan  – Explanation – The Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan launched a mobile App ‘Smart Consumer’ and an ‘Online Consumer Mediation Centre (OCMC)’ to provide speedy redressal of consumer grievances in New Delhi on the occasion of National Consumer Day on December 24, 2016.

[/show_more]

5. Recently Co-Artist of national emblem Dinanath Bhargava passed away, in that time he was the age _____________ years old.

  • A. 79
  • B. 69
  • C. 99
  • D. 89

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – 89 – Explanation – Dinanath Bhargava, a co-artist in the team that sketched the national emblem Lion Capital of Ashoka and decorated the pages of the Constitutions manuscript, died at the age of 89 in Indore on December 24, 2016.

[/show_more]

6. Recently Veteran Kannada film actor Chetan Ramarao passed away, in that time he was the age of _____________ years old.

  • A. 76
  • B. 56
  • C. 66
  • D. 86

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – 76 – Explanation – Veteran Kannada film actor Chetan Ramarao died on December 23, 2016, at a private hospital in Mysuru due to prolonged illness. The 76-year old actor had acted in more than 350 films in his career spanning almost five decades.

[/show_more]



7. Recently how many Kuchipudi dancers set new Guinness World Record?

  • A. 5,117
  • B. 6,117
  • C. 8,117
  • D. 9,117

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – 6,117 – Explanation – As many as 6,117 Kuchipudi dancers set a new Guinness World Record by performing together in a single event in Vijayawada district of Andhra Pradesh. The Guinness World Record adjudicated for the 12-minute ‘’Jayamu’’ item as the ‘’Largest Kuchipudi dance’’ performance

[/show_more]

8. Recently which Union Ministry launched Twitter-Seva?

  • A. Health Ministry
  • B. Railway Ministry
  • C. External Affairs Ministry
  • D. Human Resource Ministry

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – External Affairs Ministry – Explanation – The Union Ministry of External Affairs (MEA) has launched Twitter Seva to directly engage with citizens in country and abroad, tourist and business travelers for speedy resolution of their visa and passport queries.

[/show_more]

9. Recently India successfully test-fired nuclear capable ballistic missile ______________.

  • A. Agni-2
  • B. Agni-1
  • C. Agni-4
  • D. Agni-5

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – Agni-5 – Explanation – India successfully test-fired its home-grown long range intercontinental surface-to-surface nuclear capable ballistic missile Adni-5. The state-of-the-art surface-ti-surface missile was test fired successfully from the launch complex 4 of the Integrated Test Range from the Abdul Kalam Wheeler Island off Odisha coast.

[/show_more]

10. Recently which state government launched malaria elimination programme named ‘’DAMAN’’ in eight district?

  • A. Bihar
  • B. Rajasthan
  • C. Odisha
  • D. Kerala

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- C – Odisha – Explanation – The Odisha Government recently decided to launch a new malaria control programme, DAMAN, in remote tribal-dominated areas. Odisha has 62 types of tribes including 13 primitive tribes that constitute 22.3 per cent of the state’s population. The population is under the high risk of malaria infection.

[/show_more]

11. Recently which Indian cricketer topped the Lord’s Cricket Ground 20 best players of 2016 list?

  • A. Mahendra Singh Dhoni
  • B. Virat Kohli
  • C. Yuvraj Singh
  • D. Rohit Sharma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Virat Kohli  – Explanation – Lord’s Cricket Ground has released its top 20 players for this calendar year. Indian test skipper Virat Kohli got the number 1 spot in the ranking owing to his marvelous performance in all format of the game.

[/show_more]

12. Recently which Indian tennis player won the ITF Hong Kong F4 Futures title?

  • A. Vijay Amritraj
  • B. Somdev Devvarman
  • C. Yuki Bhambri
  • D. Ramanathan Krishnan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Yuki Bhambri  – Explanation – Indian tennis player Yuki Bhambri on 25th December 2016 won the title of the $10000 ITF Hong Kong F4 Futures. It is the first singles trophy of the season. It was his 11th title on the ITF Pro Circuit.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: December 26 2016 

 

Do not forget to check the following topics