≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 27 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 27 2016. All the recent incidents which were held on Twentyseventh December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 27 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 27 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 27 2016

Current Affairs Quiz : December 27 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 27 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Union Government released Rs._______________ for Polavaram irrigation project in Andhra Pradesh.

  • A. 1,982 Cr
  • B. 1,872 Cr
  • C. 1,542 Cr
  • D. 1,476 Cr

Show Answer

Answer: – A – Rs. 1,982 Cr – Explanation – The Centre released Rs 1,982 crore for the multipurpose Polavaram irrigation project in Andhra Pradesh on December 26; 2016.The funding is being done through NABARD, which has now started funding irrigation projects. NABARD sanctioned the long term irrigation fund under Prime Minister Krishi Sinchayee Yojana.

Hide

2. Recently which state government launched health insurance scheme ‘Atal-Amrit Abhiyan’?

  • A. Jharkhand
  • B. Gujarat
  • C. Assam
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: – C – Assam – Explanation – The state government of Assam on December 25 launched an ambitious health insurance scheme ‘Atal-Amrit Abhiyan’ which will provide coverage against several critical illnesses. The scheme was launched by Assam’ Chief Minister Sarbananda Sonowal at a function in Guwahati, to mark the 92nd birthday of former prime minister Atal Bihari Vajpayee.

Hide

3. Recently which Indian private aerospace startup company partnered with Japan’s Hakuto to share ride to moon?

  • A. Hindustan Aeronautics Limited
  • B. Taneja Aerospace & Aviation Ltd.
  • C. Bharat Electronics Ltd.
  • D. Team Indus

Show Answer

Answer: – D – Team Indus – Explanation – Indian private aerospace startup company Team Indus has partnered with its competitor Hakuto of Japanaese startup ispace Inc to carry its four-wheeled lunar rover to the Moon’s surface. In this regard both have signed a commercial agreement.  

Hide

4. Recently Sagarmala Development Company’s office inaugurated in which city of India?

  • A. Pune
  • B. Kolkata
  • C. New Delhi
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer: – C – New Delhi – Explanation – Union Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari inaugurated Sagarmala Development Company’s (SDC) office in New Delhi to promote port-led development in the country.

Hide

5. Recently who laid the foundation stone of Char Dham highway development project?

  • A. Raj Nath Singh
  • B. Sushma Swaraj
  • C. Arun Jaitley
  • D. Narendra Modi

Show Answer

Answer:- D – Narendra Modi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of Char Dham highway development project or Chardham Mahamarg Vikas Pariyojna in Dehradun, Uttarakhand.

Hide

6. Recently which country passed a new law to curb pollution?

  • A. India
  • B. China
  • C. America
  • D. England

Show Answer

Answer: – B – China – Explanation – China on December 25, 2016, passed a new law to levy environment tax on polluters, especially on heavy industries. The environment tax law was adopted by the legislature, the National People’s Congress (NPC) standing committee at a meeting in Beijing. The law will be implemented on January 1, 2018.

Hide

7. Recently English pop superstar George Michael passed away, in that time he was the age of ______________ years old.

  • A. 53
  • B. 63
  • C. 73
  • D. 83

Show Answer

Answer: – A – 53 – Explanation – The famous pop superstar George Michael died on December 25, 2016, at the age of 53 at his home in Goring, Oxfordshire, England.

Hide

8. Recently which country successfully tested 5th generation fighter jet FC-31 Gyrfalcon?

  • A. America
  • B. Russia
  • C. China
  • D. Japan

Show Answer

Answer: – C – China – Explanation – China has successfully tested the latest version of fifth generation stealth fighter jet J-3 (now renamed the FC-31 Gyrfalcon). The newest version of twin-engine FC-31 took to the air for the first time recently.

Hide

9. Recently former Sri Lankan Prime Minister Ratnasiri Wickremanayake passed away, in that time he was the age of ______________ years old.

  • A. 73
  • B. 63
  • C. 93
  • D. 83

Show Answer

Answer:- D – 83 – Explanation – Ratnasiri Wickremanayake, former Prime Minister of Sri Lanka, passed away on 27th December 2016 in Colombo. He was 83. Wickremanayake served as the Prime Minister in the Mahindra Rajapaksa Government in the year 2005.

Hide

10. Recently which bank launched ‘’Bank Sakhi Scheme’’?

  • A. Karnataka Vikas Grameen Bank
  • B. State Bank of India
  • C. Bank of Baroda
  • D. United Bank of India

Show Answer

Answer: – A -Karnataka Vikas Grameen Bank – Explanation- To ensure greater participation in financial inclusion in rural areas, the Karnataka Vikas Grameen Bank (KVGB) has come out with an innovative method of employing women in villages to promote and popularize cashless transaction.

Hide

11. Recently which bank launched EazyPay app for merchants?

  • A. Union Bank of India
  • B. Bank of Baroda
  • C. ICICI
  • D. Syndicate Bank

Show Answer

Answer:- C – ICICI  – Explanation – India’s largest private sector bank ICICI Bank 23rd December 2016 launched EazyPay mob application for merchants as an all-in-one acceptance payment platform. The app will consolidate all the digital wallets, QR code, Unified Payments Interface (UPI), Debit Card and Credit card.

Hide

12. Recently who appointed as the first female director ofVatican Museums?

  • A. Barbara Jatta
  • B. Barry Marshall
  • C. Carlo Urbani
  • D. Denton Cooley

Show Answer

Answer: – A – Dr. Barbara Jatta  – Explanation – Dr Barbara Jatta (54) was appointed as the first female director of Vatican Museums by Pope Francis. It will be effective from January 1, 2017. Jatta is currently working as the Deputy Director of the museums Since June 2016.

Hide

13. Recently which MP resigned from Rajya Sabha citing health reasons?

  • A. Jogen Chowdhury
  • B. Mithun Chakraborty
  • C. Dola Sen
  • D. Sukhendu Sekhar Roy

Show Answer

Answer: – B – Mithun Chakraborty Explanation – West Bengal hailed Mithun Chakraborty has resigned from Rajya Sabha due to his health problems.He has submitted his resignation to Vice President Mohammad Hamid Answerari on December 26, 2016.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 27 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)