≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 28 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 28 2016. All the recent incidents which were held on Twentyeighth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 28 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 28 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 28 2016

Current Affairs Quiz : December 28 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 28 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state’s ‘’State Road Transport Corporation’’ launched 25 bio-diesel buses?

  • A. Karnataka
  • B. Kerala
  • C. Tamil Nadu
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: – A – Karnataka – Explanation – The Karnataka State Road Transport Corporation (KSRTC) has launched 25 bio-diesel buses on December 25, to reduce pollution level emitted by diesel buses. 25 luxury multi-axle Scania buses were flagged off by the state Transport Minister Ramalinga Reddy at the KSRTC depot.

Hide

2. Recently which state government announced biotechnology policy 2016?

  • A. Assam
  • B. Rajasthan
  • C. Gujarat
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: – C – Gujarat – Explanation – Gujarat government lead by Vijay Rupani introduced the ‘Biotechnology Policy-2016‘to establish Gujarat as a preferred destination for manufacturing of biotechnology products. Gujarat Deputy Chief Minister Nitin Patel announced this policy in the state legislative assembly on December 26, 2016.

Hide

3. Recently which state organized country’s first Digi Dhan Mela to spread digital literacy?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Punjab
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: – D – Haryana – Explanation – In order to promote cashless economy, the state government of Haryana organized the country’s first Digi Dhan Mela in the Gurugram, Haryana on December 26, 2016 post demonetization. The centre has planned to organise as many as 100 such melas throughout the country up to April 14, 2017 for educating the people.

Hide

4. Recently Nagar Uday Abhiyan launched in which state of India?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Rajasthan
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: – A – Madhya Pradesh  – Explanation – The three-phase campaign Nagar Uday Abhiyan has been launched in all 378 urban bodies of Madhya Pradesh on December 25, the birthday of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.

Hide

5. Recently Home Ministry cancelled licenses of how many NGO’s for FCRA violation?

  • A. 10,000
  • B. 15,000
  • C. 17,000
  • D. 20,000

Show Answer

Answer: – D – 20,000 – Explanation – The Union Home Ministry has cancelled licenses of 20,000 NGOs for violating various provisions of Foreign Contribution Regulation Act (FCRA).

Hide

6. Recently 24th National Children’s Science Congress inaugurated in which city of India?

  • A. Pune
  • B. Mumbai
  • C. Kolkata
  • D. Bengaluru

Show Answer

Answer: – A – Pune – Explanation – The 24th National Children’s Science Congress (NCSC) was inaugurated at Vidyapratisthan’s Institute of Information Technology, Baramati in Pune, Maharashtra. The five days Science Congress will see participation of more than 700 child scientist under one umbrella to showcase their talents.

Hide

7. Recently which university of Haryana signed a MoU with three foreign universities in field of higher education?

  • A. Jagan Nath University
  • B. Kurukshetra University
  • C. GD Goenka University
  • D. Ashoka University

Show Answer

Answer: – B – Kurukshetra UniversityExplanation – KuruKshetra University will soon sign MoU with three foreign universities in the field of higher education. Haryana Chief Minister Manohar Lal has approved a proposal in this regard.

Hide

8. Recently former Chief Minister of Madhya Pradesh Sunderlal Patwa passed away, in that time he was the age of _____________ years old.

  • A. 82
  • B. 72
  • C. 92
  • D. 102

Show Answer

Answer: – C – 92 – Explanation – Sunderlal Patwa, the former Chief Minister of Madhya Pradesh, died at a private hospital in Bhopal on 28th December 2016. He was 92. The veteran Bharatiya Janata Party (BJP) leader and two-times chief minister of Madhya Pradesh is considered as a political mentor of Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan.

Hide

9. Recently Bank of Maharashtra adopted village in which district of Maharashtra for Digital Transactions?

  • A. Amravati
  • B. Thane
  • C. Latur
  • D. Sangli

Show Answer

Answer: – D – Sangli – Explanation – Pune based public sector lender Bank of Maharashtra, has adopted the village of Malangaon, in Sangli district, Maharashtra, with the help of District Collector and several government officials to make it a completely cashless village.

Hide

10. Recently Indian Army partnered with which IIT for critical technology requirements?

  • A. IIT Bombay
  • B. IIT Kanpur
  • C. IIT Gandhinagar
  • D. IIT Madras

Show Answer

Answer: – C – IIT Gandhinagar  – Explanation – Indian Army has inked an agreement with IIT Gandhinagar to set up a research and development (R&D) cell at the IIT campus to identify problems and possible solutions for the Indian Army.

Hide

11. Recently which bollywood actor conferred with honorary doctorate for promoting Urdu language?

  • A. Salman Khan
  • B. Amir Khan
  • C. Shah Rukh Khan
  • D. Saif Ali Khan

Show Answer

Answer: – C – Shah Rukh Khan – Explanation – Maulana Azad National Urdu University, Hyderabad, conferred the Bollywood superstar Shah Rukh Khan with the honorary doctorate on December 26, 2016, for his contribution towards promotion of Urdu culture.

Hide

12. Recently which Rajasthani writer chosen for ‘’Bihari Puraskar’’?

  • A. Satya Narayan
  • B. Kripa Ram Barath
  • C. Arjun Deo Charan
  • D. Vijaydan Detha

Show Answer

Answer: – A – Satya Narayan – Explanation – Eminent Rajasthani writer Satya Narayan has been chosen for the 26th Bihari Puraskar, 2016 by the K K Birla Foundation. He will be awarded a cash prize of Rs 2 lakhs, besides a citation and a plaque.

Hide

13. Recently who appointed as brand ambassador for Tata Motor’s commercial vehicle (CV)?

  • A. Salman Khan
  • B. Shah Rukh Khan
  • C. Akshay Kumar
  • D. Amir Khan

Show Answer

Answer: – C – Akshay Kumar – Explanation – Bollywood star Akshay Kumar is appointed as brand ambassador for Tata Motor’s commercial vehicle (CV) business unit on December 27, 2016.

Hide

14. Recently which Indian cricketer has been named as the captain of Cricket Australia’s ODI team of the year?

  • A. Mahendra Singh Dhoni
  • B. Yuvraj Singh
  • C. Rohit Sharma
  • D. Virat Kohli

Show Answer

Answer: – D – Virat Kohli  – Explanation – Indian Test cricket captain Virat Kohli has been named as the captain of Cricket Australia’s ODI team of the year. He was preferred over Australian captain Steve Smith. Recently he was also named the captain of ICC’s ODI team of the year.

Hide

15. Recently American astronomer Vera Rubin passed away, in that time she was the age of ____________ years old.

  • A. 78
  • B. 98
  • C. 88
  • D. 101

Show Answer

Answer: – C – 88 – Explanation – Vera Rubin, a U.S. astronomer who pioneered work on invisible dark matter in the universe died on December 25, 2016 in Princeton, New Jersey at the age of 88. She had been suffering from dementia for several years.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 28 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)