≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 29 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 29 2016. All the recent incidents which were held on Twentyninth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 29 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 29 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 29 2016

Current Affairs Quiz : December 29 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 29 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state government has decided to set up country’s first Caterpillar Train?

  • A. Maharashtra
  • B. Kerala
  • C. Haryana
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: – C – Haryana – Explanation – Haryana Government has decided to set up a pilot corridor for an innovative concept of “Caterpillar Train” that will fly over city’s traffic, in Gurgaon city. The concept of Caterpillar Train, also known as C-Train, was co-developed by an Indian Railways engineer Ashwani Kumar Upadhyaya along with Emil Jacob, both PhD scholars at MIT, for which they won a global award at the MIT in the United States earlier in 2016 for this innovative idea.

Hide

2. Recently which state government approved to create new ministry for VJNT OBCs & special backward classes?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Assam
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer: – D – Jharkhand – Explanation – The State Government of Maharashtra on December 27, 2016, decided to create a new ministry for welfare of Vimukta Jati and Nomadic Tribes (VJNT) OBCs and Special Backward classes. The proposal to create the new ministry was approved by the cabinet which was presided over by Chief Minister Devendra Fadnavis. The separate ministry would be headed by an independent minister.

Hide

3. Recently India signed agreement with which country for green and sustainable construction?

  • A. Bhutan
  • B. Nepal
  • C. Bangladesh
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: – A – Bhutan – Explanation – India and Bhutan has signed an agreement for bilateral technical cooperation in infrastructure engineering. The MoU was signed between Central Public Works Department (CPWD), under India’s Ministry of Urban Development and the Department of Engineering Services, under Bhutan’s Ministry of Works and Human Settlements.

Hide

4. Recently which state Chief Minister laid the foundation stone of Film Television and Liberal Arts Institute?

  • A. Maharashtra
  • B. Kerala
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: – C – Uttar Pradesh – Explanation – Chief Minister of Uttar Pradesh, Akhilesh Yadav, laid the foundation stone for Film Television and Liberal Arts Institute on December 27 in Lucknow. A token amount of Rs 10 crore has been allotted by the state government for the institute and 14 acres has been allotted for the institute under Awadh Vihar Yojna near Lucknow Haat on Shaheed Path.

Hide

5. Recently which state government approved 50% reservation in judicial services?

  • A. Maharashtra
  • B. Jharkhand
  • C. Rajasthan
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: – D – Bihar – Explanation – Bihar Government has declared 50% reservation in all judicial services for aspirants belonging to the Extremely Backward Classes (EBCs), Other Backward Classes (OBCs), Scheduled Castes (SCs) and Scheduled Tribes (STs). This reservation will be in both Superior Judicial Services and Subordinate Judicial Services of the State.

Hide

6. Recently Twitter partnered with which bank for advanced customer care?

  • A. Bank of India
  • B. Union Bank of India
  • C. ICICI
  • D. Syndicate Bank

Show Answer

Answer: – C – ICICI – Explanation – Social Networking Service Twitter and Mumbai based ICICI Bank announced a partnership to enable customers with direct online response to their queries and feedback in real-time. With this ICICI Bank become the first bank in India to implement the Twitter based customer serves @ICICIBank_Care.

Hide

7. Recently Kerala’s which colony became the India’s first digital colony?

  • A. Ala
  • B. Bare
  • C. Nedumkayam
  • D. Chengala

Show Answer

Answer:- C – Nedumkayam  – Explanation – The Nedumkayam tribal colony in Malappuram district of Kerala has become the first fully-digital tribal colony in the country. The district collector, Amit Meena on December 27 officially declared the colony as the first digital and cashless colony at a function held in the colony.

Hide

8. Recently who appointed as the fourth Deputy Governor of RBI?

  • A. Viral V. Acharya
  • B. S. Vishwanathan
  • C. Harun R. Khan
  • D. Anand Sinha

Show Answer

Answer: – A – Viral V. Acharya – Explanation – Government has appointed Viral V. Acharya, a professor of economics at New York University, as one of the Reserve Bank of India’s four deputy governors for a term of three years on December 28, 2016.

Hide

9. Recently who re-elected as the president of India International Centre (IIC)?

  • A. V Leeladhar
  • B. Soli J Sorabjee
  • C. G P Muniappan
  • D. Y V Reddy

Show Answer

Answer: – B – Soli J Sorabjee  – Explanation – Former attorney general Soli J Sorabjee was elected president of the India International Centre (IIC) for a second consecutive term by the board of directors of IIC on December 26, 2016.

Hide

10. Recently who appointed as the Lieutenant Governor of New Delhi?

  • A. Soli J Sorabjee
  • B. G P Muniappan
  • C. Anil Baijal
  • D. Y V Reddy

Show Answer

Answer: – C – Anil Baijal – Explanation – Former IAS officer Anil Baijal is all set to be appointed as the 21st Lieutenant Governor of New Delhi. The approval for his appointment was given on 28th December 2016 by President Pranab Mukherjee.

Hide

11. Recently who appointed as the Director General of J&K police?

  • A. VK Vaid
  • B. MN Vaid
  • C. RM Vaid
  • D. SP Vaid

Show Answer

Answer: – D – SP Vaid  – Explanation – The Jammu & Kashmir government on 28th December 2016 cleared the appointment of Dr Shesh Pal Vaid, Special DG, Coordination and Law and Order, as new Director General of Police.

Hide

12. Recently which country successfully launched 2 high-resolution remote sensing satellites?

  • A. Pakistan
  • B. Russia
  • C. China
  • D. Japan

Show Answer

Answer: – C – China – Explanation – China successfully launched two High-Resolution Remote Sensing Satellites on December 28, 2016 from the Taiyuan Satellite Launch Centre in Shanxi Province to get commercial images.

Hide

13. Recently iconic ‘Star Wars’ actress Carrie Fisher passed away, in that time she was the age of ______________ years old.

  • A. 60
  • B. 70
  • C. 80
  • D. 85

Show Answer

Answer: – A – 60 – Explanation – Carrie Fisher, the actress best known as Star Wars Princess Leia Organa, has died after suffering a heart attack. She was 60.

Hide

14. Recently Nawaz Sharif inaugurated ________________ nuclear power plant.

  • A. Chashma-II
  • B. Chashma-III
  • C. Chashma-IV
  • D. Chashma-I

Show Answer

Answer: – B – Chashma-III – Explanation – Pakistan Prime Minister Nawaz Sharif on 28th December 2016 inaugurated Chashma-III nuclear plant near Mianwali in Punjab Province. The inauguration of the plant not only alleviates the load shedding problems in Punjab Province, but also helps Pakistan in achieving the commitments under the Intended Nationally Determined Contributions (INDCS).

Hide

15. Recently which tennis player announced retirement from tennis?

  • A. Marion Bartoli
  • B. Geraldine Beamish
  • C. Kiki Bertens
  • D. Ana Ivanovic

Show Answer

Answer: – D – Ana Ivanovic  – Explanation – Serbian professional tennis player Ana Ivanovic on 28th December 2016 announced retirement from tennis at the age of 29. Ivanovic announced her retirement in a video in which she stated that she no longer feels fit enough to compete at the highest level.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 29 2016 

 

Do not forget to check the following topics

5 Users (1 vote)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)