≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 30 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 30 2016. All the recent incidents which were held on Thirtieth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 30 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 30 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 30 2016

Current Affairs Quiz : December 30 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 30 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently 4-Day World Bhojpuri Conference began in which city of Uttar Pradesh?

  • A. Agra
  • B. Varanasi
  • C. Lucknow
  • D. Kanpur

Show Answer

Answer: – B – Varanasi – Explanation – The four-day World Bhojpuri Conference began in Varanasi, Uttar Pradesh on December 29, 2016 and will continue till January 1, 2017. High Commissioner of Mauritius to India, Jagdishwar Goburdhun informed that participants from over 18 countries are participating in the conference.

Hide

2. Recently which state government inaugurated the first digital investigation centre?

  • A. Maharashtra
  • B. Rajasthan
  • C. Haryana
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: – C – Haryana – Explanation – Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar inaugurated the Digital Investigation, Training and Analysis Centre (DIATC) on December 28 at a function at Gurugram to boost the state police’s capabilities to solve cyber crime cases.

Hide

3. Recently which state government signed MoU with Andhra Pradesh to Prepare Citizens Database?

  • A. Assam
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: – D – Haryana – Explanation – The state Government of Haryana signed a Memorandum of Understanding with Andhra Pradesh on December 29 to assist the state in compiling a centralised database of its population to ensure efficient and effective implementation of welfare programmes.

Hide

4. Recently 27th meeting of Southern Zonal Council held in which state of India?

  • A. Karnataka
  • B. Kerala
  • C. Assam
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: – B – Kerala – Explanation – The 27th meeting of the Southern Zonal Council held at Thiruvananthapuram, Kerala was chaired by Union Home Minister Rajnath Singh. The Southern Zonal Council consists of Kerala, Karnataka, Telangana, Tamil Nadu, Pudducherry (UT) and Andhra Pradesh.

Hide

5. Recently Union Government sanctioned Rs. _____________ for Tripura’s Textile industry?

  • A. 200 Cr
  • B. 100 Cr
  • C. 300 Cr
  • D. 400 Cr

Show Answer

Answer: – A – Rs. 200 Cr – Explanation – The Union Ministry of Textiles has sanctioned 200 crore rupees to Tirupur Dyeing industry in Tamil Nadu which is on the verge of closure due to financial crisis on account of their investments in the Zero Liquid Discharge (ZLD) projects.

Hide

6. Recently which bank introduced SIB Mirror+ App for NRIs?

  • A. Syndicate Bank
  • B. IndusInd Bank
  • C. South Indian Bank
  • D. Axis Bank

Show Answer

Answer: – C – South Indian Bank Explanation – Kerala headquartered South Indian Bank has launched a full-fledged NRI-focused mobile banking application called SIB Mirror+ across major mobile platforms. SIB Mirror+ enables the customers to perform almost all banking transactions from their smart phones.

Hide

7. Recently World Bank approved _______________ million credits for Bihar rural roads project?

  • A. US$ 235
  • B. US$ 340
  • C. US$ 120
  • D. US$ 410

Show Answer

Answer: – A – US$ 235 – Explanation – World Bank has approved a USD 235 million credit for the Bihar Rural Roads Project to upport the construction of about 2,500 km of rural roads in Bihar under the Mukhiya Mantri Gram Sampark Yojana (MMGSY).

Hide

8. Recently which bank signed MoU with Heritage Foods Ltd to provide dairy loans to farmers?

  • A. Bank of India
  • B. Bank of Baroda
  • C. Syndicate Bank
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer: – B – Bank of Baroda – Explanation – Vadodara based Bank of Baroda signed Memorandum of Understanding(MoU) with Heritage Foods Ltd (HFL) to provide dairy loans to farmers through the lender’s branches across the country on December 29, 2016.

Hide

9. Recently BHEL commissioned 600 MW coal based Thermal Power Plant in_______________.

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Haryana
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: – D – Telangana – Explanation – India’s second largest coal mining company Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) on December 29 informed that it has successfully commissioned second 600 MW coal-based thermal power plants in Telangana. The first unit of the project was commissioned in March 2016.

Hide

10. Recently Central Government removed minimum export price on_________________.

  • A. Potato
  • B. Cabbage
  • C. Onion
  • D. Carrot

Show Answer

Answer: – A – Potato – Explanation – The central government removed the minimum export price (MEP) of potato from December 29, 2016. MEP of USD 360 per tonne on potato had imposed to increase domestic availability and cool prices in July 2016.

Hide

11. Recently which bollywood actor became new ambassador of Thums Up campaign?

  • A. Ranveer Kapoor
  • B. Salman Khan
  • C. Ranveer Singh
  • D. Amir Khan

Show Answer

Answer: – C – Ranveer Singh – Explanation – Coca-Cola India has roped Bollywood actor Ranveer Singh as brand ambassador for its new thematic campaign Thums Up campaign Toofani series. Ranveer replaced Salman Khan who existing relationship with Coca Cola.

Hide

12. Recently who won the gold medal in the finals of junior men’s 50M Rifle Prone?

  • A. Vipin Rana
  • B. Pruthviraj Ayachi
  • C. Dinesh Kumar
  • D. Manish Yadav

Show Answer

Answer: – B – Pruthviraj Ayachi – Explanation – Gujarat based Pruthviraj Ayachi, won the gold medal in the finals of junior men’s 50M Rifle Prone event at the National Shooting Championship in Pune. A 16-year-old shooter shot 209.5 in the finals, equaling the score of the Olympic champion H Junghaenel of Germany who shot the same score by virtue of which he won the gold medal in the men’s 50m Rifle Prone event at the 2016 Rio Olympics.

Hide

13. Recently which road and track racing cyclist retirement from cycling?

  • A. Marla Streb
  • B. Richard Virenque
  • C. Mark Renshaw
  • D. Bradley Wiggins

Show Answer

Answer: – D – Bradley Wiggins  – Explanation – Sir Bradley Wiggins, British former professional road and track racing cyclist, in the last week of December 2016 announced retirement from cycling. In his 16-year career as a professional, Wiggins won the Tour de France and a record eight Olympic medals.

Hide

14. Recently world’s highest bridge ‘’Beipanjiang Bridge’’ was opened in which country of the world?

  • A. Russia
  • B. America
  • C. Japan
  • D. China

Show Answer

Answer: – D – China  – Explanation – Beipanjiang Bridge, the world’s highest bridge that connects the province of Guizhou and Yunnan in the remote mountains part of China was opened to traffic on 29th December 2016. The bridge spans 1850 feet above a gorge over the Beipan River.

Hide

15. Recently Hollywood actress Debbie Reynolds passed away, in that time she was the age of ______________ years old.

  • A. 84
  • B. 74
  • C. 94
  • D. 64

Show Answer

Answer: – A – 84 – Explanation – Hollywood legend Debbie Reynolds, mother of actress Carrie Fisher, passed away on 28th December 2016 following a brief illness. She was 84. Her death came just one day after the death of her daughter Carrie Fisher, who died on 27th December 2016 following a heart attack.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 30 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)