Current Affairs Quiz : February 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 02 2017. All the recent incidents which were held on Second February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 02 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 02 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 02 2017

Current Affairs Quiz : February 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. As per announcement made in 2017 budget two new AIIMS will be started in which of the following states?



  • A. Jharkhand and Gujarat
  • B. Gujarat and Punjab
  • C. Tripura and Mizoram
  • D. Nagaland and Jharkhand

Show Answer

Answer: A – Jharkhand and GujaratExplanation – Union Finance Minister Arun Jaitley announced plans to set up two new All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS) as part of the Union Budget for the fiscal year 2017-18. “Two new AIIMS will come up in Jharkhand and Gujarat,” said Jaitley, reflecting the Centre’s increasing focus on improving the state of medical education and healthcare in the country.

Hide

2. As per the Union Budget 2017, transaction about ____________________ will not be permitted in cash.

  • A. 5 lakhs
  • B. 3 lakhs
  • C. 5 lakhs
  • D. 5 lakhs

Show Answer

Answer: B – 3 lakhsExplanation – In the Union Budget 2017 speech, the Finance Minister Arun Jaitley announced that the cash transactions above 3 lakh rupees will not be allowed. Government announced this measure to curb corruption and black money in the economy.

Hide

3. In the Union Budget 2017 personal income tax for people with income 2.5 lakh to 5 lakh was reduced from 10% to

  • A. 7 per cent
  • B. 6 per cent
  • C. 5 per cent
  • D. 8 per cent

Show Answer

Answer: C – 5 per centExplanation – The Budget has proposed to reduce income tax rate from 10 per cent to 5 per cent for people having income between Rs 2.5 lakh to Rs 5 lakh.

Hide

4. Name the firm who has launched unique technology backed services for educational institutions in India.

  • A. Policy Bazar
  • B. Freshdesk
  • C. Rivigo
  • D. E-Paathsala

Show Answer

Answer: D – E-Paathsala – Explanation – Bangalore based Start-up firm E-paathsala has launched an integrated accreditation and ERP technology solution for the colleges and universities to enable them better manage their multiple accreditation standards in an easy, efficient and fast manner and bridge the gap identified for specific accreditations.

Hide

5. Which of the following was launched by Income Tax Department?

  • A. Operation Money
  • B. Operation Clean Money
  • C. Operation Deposit Money
  • D. Operation Cash Money

Show Answer

Answer: B – Operation Clean MoneyExplanation – Income Tax Department (ITD) lead by ‎Sushil Chandra has launched Operation Clean Money on January 31, 201 to verify the cash deposited in the banks during November 9th to December 30th 2016.  An online Verification process will be carried out by comparing the demonetisation data CBDTwith information in ITD databases.

Hide

6. Recently veteran journalist Devdutt was passes away at the age of

  • A. 88
  • B. 90
  • C. 94
  • D. 91

Show Answer

Answer: A – 88 – Explanation – Veteran journalist Devdutt who is the witness of Mahatma Gandhi assassination passes away in New Delhi. He was 88 Devdutt introduced a journal of political opinion called Point of View after giving up a lucrative assignment in the World Health Organisation (WHO).

Hide

7. Recently 53rd meeting of SAARC programming Committee was held in

  • A. Dhaka
  • B. Kathmandu
  • C. Thimpu
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: B – Kathmandu – Explanation – South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Programme Committee’s 53rd meeting is underway in the capital city. The meeting is being led by Foreign Ministry’s Regional Organisation Division Chief Mani Prasad Bhattarai. Nepal is hosting the meeting in capacity as the SAARC Chair.

Hide

8. Name the Visa reforms bill introduced in US House of Representative.

  • A. H 1B
  • B. H 1A
  • C. H 1C
  • D. H 2B

Show Answer

Answer: A – H 1BExplanation –  A legislation has been introduced in the US House of Representatives which among other things calls for more than doubling the minimum salary of H-1B visa holders to $130,000, making it difficult for firms to use the programme to replace American employees with foreign workers, including from India.

Hide

9. Recently which country wins the T20 series against England?

  • A. India
  • B. Australia
  • C. Pakistan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – The third and the decider T20 match international game played between India and England at the M. Chinnaswamy Stadium, Bengaluru, gave happiness to numerous cricket fans across the nation after India beats England by a huge margin of 75 runs. Spinner Yuzvendra Chahal was awarded as the Man of the Match and Man of the Series for his phenomenal performance with the ball and especially for his today’s spell of 6-25.

Hide

10. Who was appointed as the UN in India Goodwill Ambassador for the sustainable development goals?

  • A. Ashok Amritraj
  • B. Binay Amritraj
  • C. Rakesh Amritraj
  • D. Deeraj Amritraj

Show Answer

Answer: A – Ashok AmritrajExplanation – Film producer and Wimbledon tennis player, Ashok Amritraj has been appointed the United Nations in India Goodwill Ambassador for the Sustainable Development Goals. Amritraj is the first Ambassador for the UN in India.

Hide

11. He was appointed as the Interim Head of India Post Payment Bank.

  • A. Vijay Shekhar Sharma
  • B. Urjit Patel
  • C. AP Singh
  • D. Aditya Puri

Show Answer

Answer: C – A P SinghExplanation – AP Singh has been appointed as the interim Managing Director and CEO of India Post Payments Bank (IPPB) by the government. Earlier, he worked as a Joint Secretary in the Department of Investment and Public Asset Management. He was one of the founding members of the Unique Identification Authority of India.

Hide

12. Recently Supreme Court appoints whom as BCCI Committee’s Head?

  • A. Anurag Thakur
  • B. Sourav Gangully
  • C. Vinod Mallick
  • D. Vinod Rai

Show Answer

Answer:  D – Vinod RaiExplanation – Vinod Rai, the former Comptroller and Auditor General of India (CAG) was appointed as the head of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) administrative committee by the Supreme Court on January 30, 2017. The main aim of the committee would be look after the day-to-day functioning of the board in addition to the proper implementation of the Lodha committees recommendations for the board.

Hide

13. Which of the following states have won the eGovernance Awards 2017?

  • A. Rajasthan & Telangana
  • B. Bihar & Jharkhand
  • C. Assam & Meghalaya
  • D. Kerala & Karnataka

Show Answer

Answer: A – Rajasthan & TelanganaExplanation – The ‘Winners of Excellence’ under the state category of the eGovernance Awards for the year 2017 are Rajasthan and Telangana. The awards, instituted by Computer Society of India’s (CSI) Special Interest Group in sponsorship with Nihilent Technologies, are aimed to recognise the eꂊorts of eGovernance practitioners spread across state and central departments, projects as well as in district administrative units.

Hide

14. National Entrepreneurship Awards was given in how many categories?

  • A. 9
  • B. 10
  • C. 11
  • D. 12

Show Answer

Answer: C – 11 – Explanation –  The First ever National Entrepreneurship Awards 2016 was presented by the Union Home Minister Shri Rajnath Singh at Indian Institute of Technology, New Delhi on January 30, 2017. Shri Rajiv Pratap Rudy, Minister of State (I/C) for Skill Development and Entrepreneurship was the guest of honour on the occasion. The awards were given in 11 different categories divided into two groups: Award Track and Recognition Track.

Hide

15. Recently UberMOTO launches service in ____________________________ city.

  • A. Hyderabad
  • B. Pune
  • C. Bengaluru
  • D. Warangal

Show Answer

Answer: A – HyderabadExplanation – American worldwide online transportation network company Uber has launched two-wheeler aggregation service UberMOTO by Uber Founder and CEO Travis Kalanick in Hyderabad on January 30, 2017 Commerce

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 02 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query