Current Affairs Quiz : February 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 03 2017. All the recent incidents which were held on Third February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 03 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 03 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 03 2017

Current Affairs Quiz : February 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Who presented the Union budget 2017 – 18 in the Lok sabha?



  • A. Arun Jaitley
  • B. Rajnath Singh
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Nitin Gadkari

Show Answer

Answer: A – Arun JaitleyExplanation – Union Finance Minister Shri Arun Jaitley presented the Union budget 2017-2018 in Lok Sabha on February 1, 2017. This is the fourth budget by the Narendra Modi government. It is the first budget after major changes in Indian economy like Goods and Services Tax and Demonetization in 2016.

Hide

2. The total budget expenditure allocated for 2017 – 18.

  • A. 22.45 lakh crores
  • B. Rs 21.47 lakh crores
  • C. Rs 20.40 lakh crores
  • D. 19. 50 lakh crores

Show Answer

Answer: B – Rs. 21.47 lakh croresExplanation – Finance Minister Arun Jaitley said on Wednesday the Union Budget for 2017-18 will push growth, promote digital economy and bring transparency in political funding. Total expenditure of Budget 2017-18 estimated at Rs 21.47 lakh crore.

Hide

3. Recently Union Cabinet gives order to modify SC list for which state?

  • A. Kerala
  • B. West Bengal
  • C. Odisha
  • D. Assam

Show Answer

Answer: C – OdishaExplanation – The Union Cabinet under the Chairmanship of Prime Minster Narendra Modi on February 1, 2017 gave its approval to amend the Constitution (Scheduled Castes) Order, 1950 Bill to make changes the list of Scheduled Castes in Odisha.

Hide

4. Recently Union Cabinet approves to extend the tenure of loans under the Credit Linked Subsidy Scheme from the 15 years to.

  • A. 16 years
  • B. 17 years
  • C. 19 years
  • D. 20 years

Show Answer

Answer: D – 20 years – Explanation – The Union cabinet led by PM Modi has given its approval on February 1, 2017 to extend the tenure of loans under the Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) Mission from the current 15 years to 20 years.

Hide

5. As per Union budget 2017 – 18 how much amount has been allocated under MNREGA?

  • A. 48,000 crore
  • B. 47,000 crore
  • C. 46, 000 crore
  • D. 45,000 crore

Show Answer

Answer: A – Rs. 48,000 croreExplanation – Allocation under MNREGA increased to Rs.48, 000 crore in 2017-18 from Rs 38,500 crore in 2016-17. This is highest ever allocation. Women participation in MGNREGA has increased to 55% compared to less than 48% in the past.

Hide

6. Recently Cabinet Minister Venkaiah Naidu Inaugurates Digital Radio round Table Conference in which place?

  • A. Mumbai
  • B. Kolkata
  • C. New Delhi
  • D. Pune

Show Answer

Answer: C – New DelhiExplanation – Union Minister for Information & Broadcasting M Venkaiah Naidu was inaugurated the Digital Radio or All Round Table Conference in New Delhi on January 31, 2017. To stimulate the interests of the key Indian stakeholders in the public phase launch of the project to digitise radio in India, following the successful installation of DRM digital radio transmitters by All India Radio (AIR).

Hide

7. What amount assistance has been approved by UNICEF to help the children across the globe?

  • A. USD 3.3 billion
  • B. USD 3 billion
  • C. USD 2.9 billion
  • D. USD 2.5 billion

Show Answer

Answer: A – USD 3.3 billionExplanation – The UN Children’s Fund (UNICEF) launched an appeal for the year 2017 on January 31, 2017 for USD 3.3 billion to help over 48 million children across the globe who are driven  Nepal designated to UNICEF’s executive board member from their homes due to conflict, disasters and climate change.

Hide

8. Recently in which place World’s largest Battery Storage Plant has been launched?

  • A. Boston
  • B. California
  • C. Portland
  • D. Richmond

Show Answer

Answer: B – California – Explanation – Tesla Motor Inc. and Southern California Edison have jointly launched World’s largest energy storage facilities on January 30, 2017 at the utility’s Mira Loma substation in Ontario, California.

Hide

9. Recently a high level consultation was held between which two countries?

  • A. Russia & China
  • B. US & Pakistan
  • C. Russia & India
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – Russia & IndiaExplanation – A high-level consultation was held between India and Russia on January 31, 2017 in New Delhi to share views on threats posed by terrorism. Indian side was led by Preeti Saran, Secretary (East), Ministry of External Affairs while Russia was led by H.E. Oleg V. Syromolotov, Deputy Foreign Minister.

Hide

10. Who will be the guest country at St. Petersburg International Economic Forum?

  • A. India
  • B. China
  • C. Russia
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – India is invited as the Guest country for the upcoming 2017 St. Petersburg International Economic Forum which was scheduled to be held from June 1 to 3, 2017. Prime Minister Narendra Modi will attend the St Petersburg International Economic Forum (SPIEF). India & Russia are working on the “bilateral aspect” during Modi’s visit to Russia.

Hide

11. Name the West Indies’s player who has been given one year ban for doping breach.

  • A. Dwayne Bravo
  • B. Andre Russell
  • C. Darren Bravo
  • D. Chris Gayel

Show Answer

Answer: B – Andre RussellExplanation – Jamaican cricketer Andre Russell (28) has been banned from all cricket for a year over a doping code violation by the Jamaican Anti-Doping Commission on February 1, 2017.  Under World Anti-Doping Agency (WADA) guidelines, elite athletes must file his/her details of whereabouts.

Hide

12. Who has been appointed as the ambassador of Swachh Bharat campaign?

  • A. Anushka Sharma
  • B. Priyanka Chopra
  • C. Bidya Balan
  • D. Jacqueline Fernandez

Show Answer

Answer: A – Anushka Sharma – Explanation – Bollywood actress  Anushka Sharma was appointed the first female ambassador of the campaign ‘Swacch Bharat Abhiyan’ by the Ministry of Urban Development (MoUD). Anushka will works with bollywood actor Amitabh Bachchan for a nationwide health and sanitation campaign

Hide

13. Who was appointed as the Director General of Police of Karnataka?

  • A. Neelamani Raju
  • B. M N Reddi
  • C. Rupak Kumar Dutta
  • D. H C Kishore Chandra

Show Answer

Answer: C – Rupak Kumar DuttaExplanation – Rupak Kumar Dutta was on 31 January 2017 appointed as the Director General of Police (DGP) of Karnataka. Dutta succeeds Om Prakash, who retired from his service as Director General and Inspector General of Police on superannuation. Prior to this appointment, Dutta was on a central posting as Special Secretary (Internal Security) in the Union Ministry of Home Affairs. Dutta will hold the post for a period of 9 months as he will superannuate in October 2017.

Hide

14. BAE System has appointed whom as the Managing Director.

  • A. S. Sodhi
  • B. Sachin Bansal
  • C. Binni Bansal
  • D. Nik Khanna

Show Answer

Answer: D – Nik Khanna – Explanation – Nik Khanna was appointed as the Managing Director (MD) of BAE Systems’ India operations with effect from 1 February 2017. He is taking charge of the BAE Systems shortly after the company was awarded a contract from the US Department of Defense to provide 145 M777 ultra-lightweight howitzers to the Indian Army.

Hide

15. What is the new name of the Republic news channel?

  • A. Republic TV
  • B. Republic Nation
  • C. Republic AG
  • D. Republic News

Show Answer

Answer: A – Republic TVExplanation – Arnab Goswami, managing director and editor-in-chief of ARG Outlier Media has changed the name of his proposed news channel Republic into Republic TV. This changes after BJP parliamentarian Subramanian Swamy raised issue against usage of the word ‘Republic’.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 03 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query