Current Affairs Quiz : February 04 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 04 2017. All the recent incidents which were held on Fourth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 04 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 04 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 04 2017

Current Affairs Quiz : February 04 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 04 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which place Amitabh Kant Inaugurates India Innovation Index?



  • A. Chandigarh
  • B. New Delhi
  • C. Kanpur
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer: B – New DelhiExplanation – The Indian Policy Think Tank, NITI Aayog together with Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP) and Confederation of Indian Industry (CII)\has launched a first of its kind online portal, India Innovation Index in India to rank the states on the basis of innovation.

Hide

2. In which state the 31st Surajkund International Crafts Mela was organised?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Rajasthan
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: A – Haryana – Explanation – Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar inaugurates the 31st Surajkund International Crafts Mela in Gurgaon, Haryana on February 1, 2017.The mela will end on 15th February, 2017.

Hide

3. Who becomes the first Indian female singer to collaborate with the United Nations for women empowerment?

  • A. Neha Kakkar
  • B. Shreya Ghosal
  • C. Sunidhi Chauhan
  • D. Neeti Mohan

Show Answer

Answer: D – Neeti MohanExplanation – Noted Indian singer Neeti Mohan to collaborate with UN for women empowerment project titled “Music To Inspire – Artists United Against Human Trafficking” which is managed by the UNODC.

Hide

4. What amount has been allocated in the budget 2017 – 18 for Infrastructure?

  • A. 37, 61, 354 crore
  • B. 38, 61, 354 crore
  • C. 39, 61, 354 crore
  • D. 40, 61, 354 crore

Show Answer

Answer: C – Rs. 39, 61, 354 crore – Explanation – India will invest as much as Rs39, 61, 354 crore in creating and upgrading infrastructure in the next financial year, finance minister Arun Jaitley said in his fourth budget speech.

Hide

5. Which was the theme state of the 31st Surajkund Mela 2017?

  • A. Jharkhand
  • B. Uttarakhand
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Jharkhand – Explanation – Jharkhand was the Theme State for the 31st Surajkund International Crafts Mela-2017. The Mela provides a rare opportunity to the Theme State to showcase its handicrafts, handlooms, performing arts, cuisine and its tourist potential to a vast cross-section of people in an impressive manner.

Hide

6. Recently Sri Lanka and which has signs MoU for multi ethnic tri lingual school?

  • A. India
  • B. China
  • C. Thailand
  • D. Ireland

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – India and Sri Lanka has signed an MoU on February 2, 2017 for the construction of a multi-ethnic tri-lingual school in a north central district of the island nation. The school would provide an opportunity to Sinhala, Tamil and Muslim students to learn in a multi-cultural environment and thus promote reconciliation and unity in Sri Lanka.

Hide

7. According to the FT Global MBA Ranking 2017 which Indian business school ranked top?

  • A. Indian Institute of Management Ahmedabad
  • B. Indian School of Business
  • C. Indian Institute of Management Bangalore
  • D. Indian Institute of Management Calcutta

Show Answer

Answer: B – Indian School of BusinessExplanation – The 2017 Financial Times Global MBA ranking was released on January 30, 2017. This year 4 Indian Business Schools have been listed in the World’s 100 best Full Time MBA Programme List. Indian School of Business ranked top.

Hide

8. Recently which country suspends Visa for 5 Muslim majority countries?

  • A. UAE
  • B. Russia
  • C. Kuwait
  • D. Denmark

Show Answer

Answer: C – KuwaitExplanation – Kuwait has banned the Visas for five Muslim majority countries on February 1, 2017 over security issues. The five countries include Syria, Iraq, Iran, Pakistan and Afghanistan. The suspension of the Visas was taken to stop illegal entry of Islamic terrorists in the country.

Hide

9. When is the World Wetlands Day celebrated?

  • A. 2 February
  • B. 3 February
  • C. 4 February
  • D. 5 February

Show Answer

Answer: A – 2 FebruaryExplanation – Every year World Wetlands Day is observed on 2nd February to marking the date of the adoption of the Convention on Wetlands or Ramsar Convention on 2 February 1971.

Hide

10. Recently Lakshya Sen becomes World No. 1 player in BWF junior rankings, he was from which state?

  • A. Uttarakhand
  • B. Jharkhand
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Uttarakhand – Explanation – Indian badminton player Lakshya Sen has created history after he attained World No. 1 Rank in the latest Junior Badminton World Federation (BWF) ranking on February 2, 2017. The 15-year-old player is the youngest ever player and the first ever from Uttarakhand to win the title at senior level. Earlier, his brother Chirag Sen was ranked number 2 in the world junior badminton rankings.

Hide

11. ___________________ Olympic Games medals would be made from recycles mobile phones.

  • A. 2032
  • B. 2028
  • C. 2024
  • D. 2020

Show Answer

Answer: D – 2020Explanation – Olympic game medals will be made from recycled mobile phones for the year 2022 to promote sustainability said by 2020 Olympic Games organizers, Japan. For this, the Japan government asked public to donate unwanted mobile phones and other electronic items to help make 5,000 medals.

Hide

12. Name the airline awarded with Asia One Awards in Singapore?

  • A. Spice Jet
  • B. Jet Airways
  • C. Goair
  • D. Indigo

Show Answer

Answer: A – Spice Jet – Explanation – Gurgaon based airline, SpiceJet made record by winning awards in three prime categories at the Asia One Awards held in Singapore. The low-cost airline was honoured as the ‘Asia’s Greatest Brands – 2016’ at the function. The selection process was supervised by PricewaterhouseCoopers.

Hide

13. Who has been appointed as the 25th Director General Border Roads?

  • A. Sanjeev Kumar Shrivastava
  • B. Ranbir Singh
  • C. Subrata Saha
  • D. Shokin Chauhan

Show Answer

Answer: A – Sanjeev Kumar Shrivastava – Explanation – Lieutenant General Sanjeev Kumar Shrivastava today took over as the 25th Director General Border Roads (DGBR). Commissioned into the Corps of Engineers from IMA, Dehradun in 1980, Shrivastava has attended all prestigious courses of the Indian Army, including that of Staff Course at Defence Service Staff College, Wellington, and Higher Command Course at Army War College, Mhow and the NDC, New Delhi.

Hide

14. Which of the following bank has estimated India’s GDP Growth at 7.1% in 2017 – 18?

  • A. China construction Bank
  • B. HSBC
  • C. Wells Fargo & Co
  • D. Bank of America

Show Answer

Answer: B – HSBCExplanation – HSBC has estimated the GDP growth rate of India at 7.1 percent for the year 2017-18 which is up from the 6.3 percent in the year 2016-17.

Hide

15. What amount have been sanctions by NABARD to Haryana for Drinking Water Project?

  • A. 157 crore
  • B. 160 crore
  • C. 163 crore
  • D. 170 crore

Show Answer

Answer: Rs. 157 croreExplanation – National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) on February 2, 2017 sanctioned a loan amount of Rs. 157 crore to the Government of Haryana to undertake drinking water project. Under the project, the government would undertake drinking water supply scheme in 84 villages of districts Palwal and Faridabad.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 04 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query