Current Affairs Quiz : February 05 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 05 2017. All the recent incidents which were held on Fifth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 05 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 05 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 05 2017

Current Affairs Quiz : February 05 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 05 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Who presented the Demonetisation Bill in Lok Sabha?



  • A. Finance Minister
  • B. Home Minister
  • C. Education Minister
  • D. Railway Minister

Show Answer

Answer: A – Finance MinisterExplanation – The Specified Bank Notes (Cessation of Liabilities) Bill, 2017 was introduced in the Lok Sabha on February 3, 2017 by the Union. Finance Minister Arun Jaitley. The Bill provides for holding, transfer and receiving of old Rs 500 and Rs 1000 currency notes, which were demonetized after November 8, 2016, as a criminal offence and punishable with a minimum fine of Rs 10,000.

Hide

2. Recently 19th edition of Bharat Rang Mahotsav begins in which place?

  • A. Chandigarh
  • B. New Delhi
  • C. Jaipur
  • D. Patna

Show Answer

Answer: B – New Delhi – Explanation – The 19th edition of Bharat Rang Mahotsav or International Drama Festival kicked off on February 1, 2017 in New Delhi.  The 21 days annual theatre festival will conclude on February 21, 2017 and would take place at five different cities including New Delhi, Kurukshetra, Pune, Agartala, Hyderabad and Patna during the course of time.

Hide

3. In which city Centre of Integrative Oncology inaugurated?

  • A. Pune
  • B. Mumbai
  • C. Kolkata
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New Delhi – Explanation – The Centre of Integrative Oncology (CIO) was inaugurated by Dr. Saumya Swaminathan, Secretary, Department of Health Research, Ministry of Health & Family Welfare & Director General, Indian Council for Medical Research and Shri Ajit M. Sharan, Secretary, Ministry of AYUSH at the National Institute of Cancer Prevention and Research (NICPR) at Noida on the 3rd February, 2017.

Hide

4. India’s First Centre of excellence in automation technology was inaugurated by the which state’s technological university?

  • A. Rajasthan
  • B. Gujarat
  • C. Haryana
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: B – Gujarat – Explanation – India’s first Centre of Excellence in Automation Technology was inaugurated by the Gujarat Technological University at its campus at Vishwakarma Government Engineering College in Ahmedabad on February 3, 2017. The center has been funded by a German technology major, Bosch Rexroth.

Hide

5. Who opens the Rashtrapati Bhawan’s annual Udyanotsav recently?

  • A. President
  • B. Governor
  • C. Prime Minister
  • D. Chief Justice

Show Answer

Answer: A – PresidentExplanation – President Pranab Mukherjee opened the annual ‘Udyanotsav‘ of the Rashtrapati Bhavan on February 4, 2017. The Mughal Gardens will remain open for general public from February 4, 2017 to March 12, 2017

Hide

6. Recently India together with which country’s develops body to accelerate research for Epidemics?

  • A. Norway
  • B. Cuba
  • C. Kenya
  • D. Thailand

Show Answer

Answer: A – Norway – Explanation – A Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) has been set up by India and Norway to speed up the research and development for epidemics. The body was created after the World Health Organization published a document titled ‘An R&D blueprint for action to prevent epidemics funding and coordination models for preparedness and response’ and asked all the member nations to develop research and development plan to deal with epidemics.

Hide

7. Recently which two countries sign a MoU in rail sector for technical cooperation?

  • A. India & Japan
  • B. India & Italy
  • C. India & Russia
  • D. India & China

Show Answer

Answer: B – India & Italy – Explanation – The Union Ministry of Railways has signed an MoU with an Italian Firm Ferrovie Dello Stato Italiane Group (FS Group) for technical cooperation in rail sector on February 2, 2017 with focus on safety operations. The MoU was signed between Shri Vinod Kumar, Executive Director/Safet (coordination), Railway Board on behalf of Ministry of Railways and Shri Renato Mazzoncini, CEO of FS Group, Italy.

Hide

8. What distance between India & Pakistan International border to soon have smart fencing?

  • A. 3,223 KM
  • B. 3,443 KM
  • C. 3,400 KM
  • D. 3,323 KM

Show Answer

Answer: D – 3,323 KM – Explanation – One of the India’s international border, 3,323kmlong India Pakistan border runs through four states, Jammu and Kashmir , Rajasthan, Punjab and Gujarat .will have smart fencing soon said by Minister of State for Home Kiren Rijiju on February 3, 2017. The fencing method will have a multitier security system in case of any infiltration bid or attempts to cut the fence, security personnel will get an alarm.

Hide

9. Recently which country bans US Wrestlers to compete Freestyle World Cup?

  • A. Iraq
  • B. Sudan
  • C. Iran
  • D. Syria

Show Answer

Answer: C – IranExplanation – Iran government on February 3, 2017 banned the United States wrestlers from participating in the freestyle World Cup to be held in February 2017 as a counter-move against President Donald Trump’s executive order suspending visas for Iran.

Hide

10. Recently who wins the 29th the National Snooker Championship title?

  • A. Pankaj Advani
  • B. Pandurangaiah
  • C. Aditya Mehta
  • D. Subhash Agarwal

Show Answer

Answer: A – Pankaj AdvaniExplanation – Indian cueist Pankaj Advani clinched his 29th Indian National Snooker Championship title on February 2, 2017 at the PYC Hindu Gymkhana, Pune. The World Champion defeated Pandurangaiah of Railways 60 in a onesided final.

Hide

11. Who was re- appointed to UN joint Inspection Unit?

  • A. Achamkulangare Gopinathan
  • B. Sukai Prom-Jackson
  • C. Jean Wesley Cazeau
  • D. Nikolay Lozinskiy

Show Answer

Answer: A – Achamkulangare GopinathanExplanation – Achamkulangare Gopinathan, a top Indian diplomat, has been re-appointed by the UN General Assembly to the Joint Inspection Unit, the only independent external oversight body of the UN system. Gopinathan, along with Sukai Prom-Jackson of Gambia, Jean Wesley Cazeau of Haiti and Nikolay Lozinskiy of Russia were appointed members of the Joint Inspection Unit for a five-year term beginning January 1, 2018.

Hide

12. Who has been appointed as new director of NTPC?

  • A. Gurdeep Singh
  • B. Kulamani Biswal
  • C. Anand Kumar Gupta
  • D. Rajesh Jain

Show Answer

Answer: C – Anand Kumar Gupta – Explanation – Anand Kumar Gupta (56) has been appointed the new Director (Commercial) of National Thermal Power Corporation Limited (NTPC). In his new role, he will be responsible for the activities relating to Commercial, International and Domestic Business development and Consultancy business of NTPC.  In his career spanning over 36 years, he has contributed in the NTPC in various positions including those of executive director – incharge of commercial and executive director (Engineering).

Hide

13. Recently who has been named as the new CEO & MD of National Stock Exchange?

  • A. Chitra Ramakrishna
  • B. Vikram Limaye
  • C. Ashok Chawla
  • D. Ravi Narain

Show Answer

Answer: B – Vikram LimayeExplanation – Vikram Limaye has been the new managing director and chief executive officer (MD and CEO) of National Stock Exchange of India Ltd, said two people with direct knowledge of the matter. Limaye was chosen by a selection panel and his appointment approved by the board of India’s largest stock exchange. Limaye will succeed Chitra Ramkrishna, who left NSE owing to personal reasons on 2 December

Hide

14. Recently which bank hikes cash transaction fees on saving accounts?

  • A. HDFC Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. YES Bank
  • D. Axis Bank

Show Answer

Answer: A – HDFC BankExplanation – In a bid to discourage cash transactions, country’s second largest private sector lender HDFC Bank has decided to steeply increase the fees for savings account holders on a slew of activities involving cash. The move assumes significance as the government post demonetisation has been encouraging people to shift to a cash-less or less-cash regime and use digital mode for transactions.

Hide

15. Name the automotive manufacturing company who recently launches new Sub –Brand TAMO?

  • A. Mahindra Motors
  • B. Tata Motors
  • C. Honda Motors
  • D. Hyundai Motors

Show Answer

Answer: B – Tata Motors – Explanation – Automotive manufacturing company Tata Motors has come up with an innovative plan to strengthen its market share in the country. It is set to expand its passenger vehicle manufacturing segment by creating a new sub-brand under the name TAMO which will act as a start-up to develop new and innovative products.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 05 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query