Current Affairs Quiz : February 09 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 09 2017. All the recent incidents which were held on Nineth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 09 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 09 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz February 09 2017

Current Affairs Quiz : February 09 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 09 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which state becomes the first state in the northeast to implement e-cabinet solution?

  • A. Assam
  • B. Manipur
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Tripura

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Arunachal Pradesh – Explanation – Arunachal Pradesh on 7 February 2017 became the first state in the northeast to implement e-Cabinet solution for the state cabinet members. Using this system, the cabinet members can access the cabinet notes before the meeting. The entire business of the Cabinet can be conducted using the e-Cabinet solution.

[/show_more]

2. Veteran Colonel Nizamuddin was the close associate of this freedom fighter.

  • A. Bahadur Shas Zafar
  • B. Sardar Vallabhai Patel
  • C. Subash Chandra Bose
  • D. Rajendra Prasad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Subash Chandra BoseExplanation – Indian National Army (INA) veteran ‘Colonel’ Nizamuddin died in Uttar Pradesh on 6 February 2017, his family said. He was 116. A close associate of Netaji Subhas Chandra Bose, Nizamuddin breathed his last in Azamgarh district’s Dhakwa village. He served as a driver.

[/show_more]

3. Recently in which city International Conference & Exhibition on Terrestrial & Satellite was held?

  • A. Mumbai
  • B. Nashik
  • C. Faridabad
  • D. New Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – New DelhiExplanation – The 23rd edition of International Conference and Exhibition on Terrestrial & Satellite Broadcasting was held in New Delhi. The 3-day conference organized by the Broadcast Engineering Society (India). The theme of the conference is ‘Hybrid Technologies in Broadcasting New Opportunities’.

[/show_more]

4. Which state government recently launched India’s first innovation centre?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Telenagana
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Chhattisgarh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – TelenaganaExplanation – Telengana government launched the Kakatiya Hub for Social Innovation in Nizamabad on Sunday, which is expected to be up and running by September. Funded by the Telangana government, Kakatiya Hub, which will function like a rural incubator to encourage entrepreneurship at grassroots level, is claimed to be India’s first social innovation centre.

[/show_more]

5. Recently freedom fighter Racharla Samrajyam was passes away at the age of –

  • A. 98
  • B. 97
  • C. 96
  • D. 95

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 98 – Explanation – Racharla Samrajyam, a veteran freedom fighter, passed away on 6 February 2017 following age-related illness at Vishakhapatnam. She was 98. She is survived by her only son Saranga Rao. She was inspired by the Quit India Movement at the time when she was undergoing Hindi Pracharak training at Anantapur in 1942. It was at this point of time; she had quit the training programme and joined the Quit India Movement.

[/show_more]

6. Name the finance minister of Assam who presented the Rs. 2,350 crore Deficit budgets 2017 – 18.

  • A. Himanta Biswa Sharma
  • B. Atul Bora
  • C. Keshab Mahanta
  • D. Pramila Rani Brahma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Himanta Biswa SharmaExplanation – Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma on Tuesday presented a Rs 2,350 crore deficit Budget for the 2017-18 fiscal, which focused on infrastructure development, employment generation and announced schemes for boosting the tourism sector in the State. Budget estimates indicate a receipt of Rs 84,732.16 crore under consolidated fund of the State, of which Rs 70,719.61 crore is on Revenue account and the remaining Rs 14,012.55 crore is under the Capital account.

[/show_more]

7. Recently India and which country signs Protocol to Amend Bilateral Taxation Treaty?

  • A. Austria
  • B. Belgium
  • C. Hungary
  • D. Poland

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Austria – Explanation – India and Austria signed a protocol on February 6, 2017 to amend the existing bilateral taxation treaty for Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion.

[/show_more]

8. Recently in which country 17th session of BIMSTEC senior officials meeting was held?



  • A. Sri Lanka
  • B. Nepal
  • C. Bhutan
  • D. Myanmar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – NepalExplanation – The 17th session of senior officials’ meeting of BIMSTEC was held in Kathmandu on 7 February 2017. The Indian delegation at the session was being led by Secretary Preeti Saran.

[/show_more]

9. Recently which country becomes World’s largest producer of solar power?

  • A. Thailand
  • B. China
  • C. Japan
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – ChinaExplanation – The country’s National Energy Administration has revealed that its solar power production more than doubled in 2016, hitting 77.42 gigawatts by the end of the year. The country is now the world’s biggest generator of solar-based electricity in terms of capacity — it doesn’t compare as well relative to population (Germany, Japan and the US could easily beat it), but that’s no mean feat for any nation.

[/show_more]

10. Recently who won the Men’s single title in the 81st Senior National Badminton Championship?

  • A. Sourabh Verma
  • B. Lakshya Sen
  • C. Anup Sridhar
  • D. Valiyaveetil Diju

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Sourabh VermaExplanation – Sourabh Verma has won the men’s singles title in the 81st Senior National Badminton Championships tournament. In the final match, held at Patna (Bihar, he defeated Lakshya Sen by 21-13, 21-12 score.

[/show_more]

11. Who wins in the women’s singles category?

  • A. Reshma Karthik
  • B. Rituparna Das
  • C. Ashwini Ponnappa
  • D. Aparna Popat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Rituparna DasExplanation – Rituparna Das won the Women’s Singles title by defeating Reshma Karthik by 21-12, 21-14 score.

[/show_more]

12. Who won the women’s doubles events in the 81st Senior National Badminton Championship?

  • A. Aparna Balan and Prajakta Sawant
  • B. Shikha Gautam and Sanyogita Ghorpade
  • C. Shikha Gautam and Sayali Gokhale
  • D. Aparna Balan and Sanyogita Ghorpade

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Aparna Balan and Prajakta Sawant – Explanation – Duo of Aparna Balan and Prajakta Sawant won the title by defeating the pair of Shikha Gautam and Sanyogita Ghorpade by 21-9, 21-11 score.

[/show_more]

13. Recently which housing finance company signs MoU with CREDAI to train construction workers in West Bengal?

  • A. LIC Housing Finance Limited
  • B. PNB Housing Finance Limited
  • C. India bulls Home Loans
  • D. Aadhar Housing Finance Limited

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – PNB Housing Finance Limited – Explanation – The PNB Housing Finance Limited (PNBHFL) and CREDAI West Bengal, has signed an MoU on February 6, 2017, wherein CREDAI-Bengal would train 1000 construction workers in Kolkata and nearby villages.

[/show_more]

14. Which bank has recently collaborated with Fintech startup India?

  • A. IDFC Bank
  • B. Yes Bank
  • C. Axis Bank
  • D. Dena Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – IDFC Bank – Explanation – Private sector lender IDFC Bank has collaborated with fintech startup India Lends to enable first time borrowers who do not have a credit history to take loans.

[/show_more]

15. Recently which state launches Civil Service Awards?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Assam
  • C. West Bengal
  • D. Sikkim

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Arunachal Pradesh – Explanation –The state government of Arunachal Pradesh launched the Arunachal Civil Service Awards on February 6, 2017 in a bid to encourage good governance in the state. Through the award, the government aims to improve the work culture and boost the morale of government employees by recognising their hard work and innovation.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: February 09 2017

 


Do not forget to check the following topics