Current Affairs Quiz : February 10 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 10 2017. All the recent incidents which were held on Tenth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 10 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 10 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz February 10 2017

Current Affairs Quiz : February 10 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 10 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. In the Assam state budgets 2017-18 what amount has been propose under Zero Interest Crop Loan?

  • A. 1 lakh
  • B. 2 lakhs
  • C. 3 lakhs
  • D. 4 lakhs

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 1 lakhsExplanation – The state government of Assam has announced a new crop loan scheme for the farmers in the state in its 2017-18 budget. The “Zero Interest Crop Loan Scheme” will be launched soon for the farmers under which they can avail a crop loan of up to Rs. 1 Lakh at 0% interest rates. Through the Zero Interest Crop Loan Scheme, the state government aims to encourage the farmers to avail loans against the backdrop of low credit flow in the state.

[/show_more]

2. Which of the following state has announced CMSGUY scheme for the development of the villages in the state?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Assam
  • C. Tripura
  • D. Sikkim

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – AssamExplanation – Chief Minister Samagra Gramya Unnayan Yojana (CMSGUY) is a new scheme announced by the Assam Government for the development of the villages in the state. The scheme will be implemented in a mega mission mode in all villages of the Assam in the next five years culminating in 2021-22. The village development scheme was launched by the chief minister Sarbananda Sonowal on Sunday, 5 February 2017 in Guwahati.

[/show_more]

3. What amount has been allocated in the Assam state budget for Aamaar Aalohi ruler home stay scheme?

  • A. 15.66 crore
  • B. 15.50 crore
  • C. 16.29 crore
  • D. 16.39 crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Rs. 16.29 croreExplanation – The basic idea behind the scheme is to provide clean and affordable accommodation to foreign & domestic tourists with opportunities to stay with Assamese families to experience local customs and traditions and relish authentic local cuisine. State government’s tourism department in association with Assam Tourism Development Corporation (ATDC) will implement the scheme at an estimated cost of Rs. 16.29 crore.

[/show_more]

4. Recently Union Cabinet approves PMGDISHA for rural digital literacy is headed by whom?

  • A. Prime Minister
  • B. Finance Minister
  • C. HRD Minister
  • D. Home Minister

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Prime Minister – Explanation – The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved ‘Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan’ (PMGDISHA) to make 6 crore rural households digitally literate by March 2019.

[/show_more]

5. Which state becomes first state for establishing cashless system for distribution of food grains?

  • A. Haryana
  • B. Goa
  • C. Maharashtra
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Gujarat – Explanation – As Gujarat becomes the first state to go cashless for the distribution of foodgrains, Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Ram Vilas Paswan congratulated the Government of Gujarat for establishing the cashless system in the state. The state government had targeted March 31 for the installation of Aadhaar enabled payment systems in 17, 250 FPSs but achieved much before date according to the reports of The Pioneer.

[/show_more]

6. Which state Chief Minister Raghubar Das launches Ujala scheme?

  • A. Gujarat
  • B. Jharkhand
  • C. Uttarakhand
  • D. Himachal Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Jharkhand – Explanation – Jharkhand chief minister Raghubar Das launched energy efficient fans and LED tube lights under the ‘Unnat Jeevan by Affordable LEDs and Appliances for All’ (UJALA) scheme in the state.

[/show_more]

7. Recently which department minister launches first phase of the station redevelopment program?

  • A. Finance Minister
  • B. Education Minister
  • C. Industrial Minister
  • D. Railway Minister

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Railway MinisterExplanation – The Ministry of Railways launched the first phase of Station Redevelopment Programme on February 8, 2017 for commercial development of 23 stations across India. The total outlay of the project in the first phase is expected to be worth Rs 9,000 crore.

[/show_more]

8. Name the first woman commercial pilot from royal family?



  • A. Shaikha Mozah Al Maktoum
  • B. Reem Al Hashimy
  • C. Mariam Al Mansouri
  • D. Amina Al Rustaman

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Shaikha Mozah Al Maktoum – Explanation – Shaikha Mozah Al Maktoum, one of the female members of Dubai’s ruling family, is claimed to have become the first woman commercial pilot, according to media reports.

[/show_more]

9. Recently who sworn as President of Somalia?

  • A. Hassan Sheikh Mohamud
  • B. Mohamed Abdullahi Farmajo
  • C. Sheikh sharif Ahmed
  • D. Omar Abdirashid Ali

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Mohamed Abdullahi Farmajo – Explanation – A former prime minister who has dual Somali-.U.S. citizenship, Mohamed Abdullahi Farmajo, won the presidency after two rounds of voting by members of parliament. He beat incumbent President Hassan Sheikh Mohamud, who conceded and avoided the need of a third round.

[/show_more]

10. Researchers forms stable compound Na2He of Helium and Sodium / Choose the appropriate option.

I. China
II. Russia
III. US

  • A. Only I
  • B. I and II
  • C. I, II and III
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – I, II and IIIExplanation – An international team of researchers from China, Russia, and the United States conducted computer modeling to create a thermodynamically stable compound of sodium and the noble gas helium, Na2He, which has a fluorite-type structure and is stable at high  Heium pressures.

[/show_more]

11. Who has been appointed as the new Director of Enforcement Directorate (ED)?

  • A. Karnal singh
  • B. Rajan Kotch
  • C. Kamal Nath
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Karnal Singh – Explanation – Senior IPS officer Karnal Singh was on 7 February 2017 appointed chief of Enforcement Directorate, the agency entrusted with probing money laundering cases.The appointments committee of cabinet has approved the appointment of Singh as director, Enforcement Directorate (ED) till August 31, 2017, ie the date of his superannuation, an order issued by department of personnel and training said.

[/show_more]

12. Who has appointed Satish Menon as CEO?

  • A. Kolkata Knight Riders
  • B. Mumbai Indians
  • C. Kings XI Punjab
  • D. Rajasthan Royals

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C- Kings XI Punjab – Explanation – Kings XI Punjab have appointed Satish Menon as Chief Executive Officer and Rajeev Khanna as the Chief Operating Officer of the franchise for the upcoming season of Indian Premiere League (IPL).

[/show_more]

13. Recently who was awarded with Dr. B C Roy award?

  • A. P Raghu Ram
  • B. Devi Shetty
  • C. Deepak Chopra
  • D. Abraham Verghese

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Dr. P Raghu RamExplanation – Dr P Raghu Ram, president of Association of Breast Surgeons of India, has won the prestigious Dr B C Roy national award for ‘outstanding service in the field of socio medical relief’ for 2016.

[/show_more]

14. Recently Reserved Bank of India has announced that the cash withdrawal limit on savings accounts will be removed from

  • A. March 13
  • B. March 15
  • C. March 25
  • D. March 30

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – March 13 – Explanation – In a welcome move, the Reserve Bank of India on 8 February 2017 decided to phase out weekly limit on cash withdrawal from savings accounts in two stages, starting from February 20. “The limits on cash withdrawal from savings bank accounts continue to be in place. In line with the pace of remonetisation, it has now been decided to remove these limits in two stages,” said RBI Deputy Governor R Gandhi. First, the weekly withdrawal limit for savings accounts will be raised to Rs 50,000 from February 20. From March 13, there will be no limit on cash withdrawal from savings accounts, the RBI announced at the sixth bi-monthly monetary policy review.

[/show_more]

15. Name the private sector bank that has started operating its Bharat Bill Payment System?

  • A. Axis bank
  • B. Yes Bank
  • C. ICICI bank
  • D. HDFC Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – HDFC BankExplanation –The Private sector lenders HDFC Bank started operating its Bharat Bill Payment System (BBPS) on February 7, 2017 to ease the bill payment service for the customers.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: February 10 2017

 


Do not forget to check the following topics