Current Affairs Quiz : February 11 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 11 2017. All the recent incidents which were held on Eleventh February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 11 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 11 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 11 2017

Current Affairs Quiz : February 11 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 11 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Who Presented the IIM Bill 2017 in Lok Sabha?



  • A. Sushma Swaraj
  • B. Arun Jaitley
  • C. Prakash Javedkar
  • D. Narendra Modi

Show Answer

Answer: C – Prakash Javedkar – Explanation – The Union HRD Minister Prakash Javadekar introduced the Indian Institutes of Management (IIM) Bill, 2017 in the Lok Sabha on February 9, 2017 to provide 20 prestigious Management Institutes powers to grant degrees.

Hide

2. Recently in which place 2017 Desert festival begins?

  • A. Jaisalmer
  • B. Jodhpur
  • C. Jaipur
  • D. Bikaner

Show Answer

Answer: A – Jaisalmer – Explanation – The three day long International Desert Festival 2017 started with great enthusiasm on 8 February 2017 in Jaisalmer, Rajasthan. ii .The festival was inaugurated by Jaisalmer MLA Chhotu Singh Bhati and district collector Matadin Sharma by flagging-off the shobha yatra. The procession traveled from Gadisar Lake to Shaheed Poonam Singh Stadium.

Hide

3. Who formed the committee to expedite Namami Gange programme?

  • A. Vasundhara Raje
  • B. Menka Gandhi
  • C. Uma Bharati
  • D. Narendra Modi

Show Answer

Answer: C – Uma BharatiExplanation – A committee has been formed by the government to accelerate the process of the implementation of Namami Gange programme under which it plans to make the River Ganga free from waste by 2018. The announcement regarding the committee was made by the Union Minister of Water Resources Uma Bharti on February 8, 2017 in New Delhi while chairing the first meeting of the empowered task force on Ganga.

Hide

4. Recently in which state Reserves of Uranium has been found?

  • A. Assam
  • B. Tripura
  • C. Meghalaya
  • D. Naga Land

Show Answer

Answer: C – MeghalayaExplanation – Reserves of Uranium have been found in Meghalaya over a large area around Domiasiat, Wahkyn, Lostoin among others.  The information was provided by Dr Jitendra Singh, the Union Minister of State (Independent Charge) Development of North-Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space on February 8, 2017.

Hide

5. Which day was observed as National Deworming Day?

  • A. 9 February
  • B. 10 February
  • C. 11 February
  • D. 8 February

Show Answer

Answer: B – 10 FebruaryExplanation – The Natonal Deworming Day (NDD), a School and Anganwadi based Mass Deworming Programme was observed in all the states and Union Territories of India on February 10.

Hide

6. Recently India and which country agrees to Sustain Defence Partnership?

  • A. USA
  • B. Germany
  • C. Russia
  • D. China

Show Answer

Answer: A – USAExplanation – India and the United States have agreed to maintain the pace of their partnership especially in the area of the defence ties. The Defence Secretary James Mattis held a telephonic conversation with the Indian Defence Minister Manohar Parrikar with the commitment to further strengthen the bilateral defence cooperation made in recent years.

Hide

7. What rank India has been ranked among 45 nations in International Intellectual Property Index?

  • A. 40
  • B. 41
  • C. 42
  • D. 43

Show Answer

Answer: D – 43Explanation – In the 5th Annual International Intellectual Property Index released by US Chambers of Commerce’s Global Intellectual Property Center (GIPC) on February 8, 2017, India has been ranked very poor at 43rd position out of 45 countries.

Hide

8. Who becomes third Indian origin women to fly to Space?

  • A. Rakhi Pandya
  • B. Shawna Pandya
  • C. Pushpa Pandya
  • D. Ratna Pandya

Show Answer

Answer: B – Shawna PandyaExplanation – Shawna Pandya an Indian-origin woman will become the third woman after Kalpana Chawla and Sunita Williams to go into space in 2018. A neurosurgeon by profession, 32-year-old Shawna Pandya is one of the only two candidates selected from 3200 brilliant people to fly into space through the Citizen Science Astronaut programme in Canada.

Hide

9. Who breaks the world record to wins Women’s 2000 Meters?

  • A. Genzebe Dibaba
  • B. Barbora Špotáková
  • C. Sara Kolak
  • D. Linda Stahl

Show Answer

Answer: A – Genzebe Dibaba – Explanation – Ethiopia’s Genzebe Dibaba created the world’s record by becoming the fastest athleteto complete the women’s indoor 2,000 metres at the indoor Miting Internacional de Catalunya meeting in Sabadell, Spain on February 7, 2017. The 25-year-old Dibaba completed the race in 5:23:75 seconds. With this she not only broke the previous indoor world record of 5:30.53 set by Romania’s Gabriela Szabo in 1998 but also surpassed the outdoor record of 5:25.36 set by Ireland’s Sonia O’Sullivan in 1994.

Hide

10. Who broke the record for most runs in an Indian first class cricket?

  • A. Murli Vijay
  • B. Cheteswar Pujara
  • C. Lokesh Rahul
  • D. Virat Kohli

Show Answer

Answer: B – Cheteswar PujaraExplanation – Cheteshwar Pujara broke the long-standing record on the first day of the Hyderabad Test match against Bangladesh on February 9, 2017 at the Rajiv Gandhi International Stadium, Hyderabad, by taking his season tally to 1,605 in just 21 innings. Earlier the record was made by Chandu Borde in 1964-65 by scoring 1604 in 28 innings.

Hide

11. Which of the following US Bank has opened three completely automated branches?

  • A. Bank of America
  • B. JPMorgan Chase
  • C. Wells Fargo
  • D. Citigroup

Show Answer

Answer: A – Bank of AmericaExplanation – Bank of America Corp has opened three completely automated branches over the past month with no working employee wherein customers can use ATMs and have video conferences with employees at other branches. Many US banks are making efforts to reduce its overall branches number to cut costs even as it opens new branches in select markets.

Hide

13. Who has been selected as the ambassador for the advertisement seeking probationary officers for SBI bank?

  • A. Arundhati Bhattacharya
  • B. Meera Nair
  • C. Priyanka Chopra
  • D. Anushka Rani

Show Answer

Answer: A – Arundhati Bhattachara – Explanation – State Bank of India (SBI) Chairman, Arundhati Bhattacharya has been selected as the ambassador for the advertisement seeking probationary officers for SBI bank. Half the advertisement has a smiling picture of Arundhati Bhattacharya, who herself was part of the 1977 batch of probationary officers.

Hide

13. Recently central government appointed three part time Non Official Directors on the Central Board of the which bank?

  • A. State Bank of India
  • B. Reserve Bank of India
  • C. Central Bank of India
  • D. Punjab National Bank

Show Answer

Answer: B – Reserve Bank of India – Explanation – The central government appointed three part-time Non-Official Directors on the Central Board of the Reserve Bank of India for a four-year term on February 9, 2017 after an approval from the Appointments Committee of the Cabinet.  The Cabinet has appointed economist Ashok Gulati, Manish Sabharwal, chairman of services provider Teamlease and Rajiv Kumar, economist and former FICCI secretary general as part-time Non-Official Directors on the Central Board.

Hide

14. The book titled Veerappan Chasing the Brigand was authored by whom?

  • A. Vijay Kumar
  • B. Arundhati Roy
  • C. Vikram Seth
  • D. Rana Das

Show Answer

Answer: A – K. Vijay KumarExplanation – The book titled “Veerappan, Chasing the Brigand”, authored by Shri K. Vijay Kumar, Senior Security Adviser, Ministry of Home Affairs, was released by the Union Home Minister Shri Rajnath Singh in New Delhi on February 8, 2017.

Hide

15. Name the player who gets place in the cover page of the book Wisden?

  • A. MS Dhoni
  • B. Virat Kohli
  • C. Joe Root
  • D. Eoin Morgan

Show Answer

Answer: B – Virat Kohli  – Explanation – Virat Kohli has been unveiled as the latest cover star of Wisden Cricketers’ Almanack, following his leading role in India’s clean sweep of trophies in all three formats of their recent series against England. Kohli, who made two centuries in India’s 4-0 Test series win before Christmas, including a career-best 235 in the fourth Test at Mumbai, is pictured playing a reverse sweep – a reflection, according to Wisden’s editor, Lawrence Booth, of the manner in which he has helped to revolutionise the sport in recent years.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 11 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query