Current Affairs Quiz : February 12 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 12 2017. All the recent incidents which were held on Twelveth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 12 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 12 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 12 2017

Current Affairs Quiz : February 12 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 12 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently government has decided to open how many new post office seva kendras across India?



  • A. 56
  • B. 54
  • C. 58
  • D. 60

Show Answer

Answer: A – 56Explanation – With the successful operationalization of the two pilot projects of utilizing Head Post Offices as the Passport Seva Kendra, the government has now decided to further launch the programmes in 56 more facilities across India.

Hide

2. In which place Ananth Kumar inaugurates Orientation Programme for launching of 1000 PMBJKs?

  • A. Rajkot
  • B. New Delhi
  • C. Gandhinagar
  • D. Chandigarh

Show Answer

Answer: B – New Delhi – Explanation – The Union Minister of Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs, Shri Ananth kumar inaugurated the Orientation Programme for the district heads of National Yuva Cooperative Society (NYCS) in New Delhi on February 10, 2017 to launch the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras (PMBJKs) in the country.

Hide

3. Which state government constitutes 33 members committee for Sagarmala Project?

  • A. Haryana
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: D – Andhra PradeshExplanation – A 33 member committee has been constituted under the chairmanship of Andhra Pradesh’s Chief Minister N Chandrababu Naidu for the speedy implementation of the Sagarmala Project in Andhra Pradesh. Sagarmala project aims to improve the state’s coastline and inland waterways.

Hide

4. Recently government mandates _______________ for receiving subsidized food grains from PDS Shops.

  • A. Ration Card
  • B. Epic Card
  • C. Aadhaar
  • D. Pan Card

Show Answer

Answer: C – AadhaarExplanation – The central government has made the Aadhaar mandatory for receiving the subsidised foodgrains from the ration shops in a bid to better achieve the target of Rs. 1.4 crore subsidy under the food security law. ii. Those not having the biometric-based unique identification number can apply for the same by June 30.

Hide

5. Recently who launched TAMRA Portal and Mobile Application for transparency in statutory Clearances for Mining Operations?

  • A. Piyush goyal
  • B. Prakash Javedkar
  • C. Nitin Gadkary
  • D. Arun Jaitley

Show Answer

Answer: A – Piyush GoyalExplanation – The Union Minister of State (IC) for Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines, Shri Piyush Goyal launched the TAMRA (Transparency, Auction Monitoring and Resource Augmentation) portal and Mobile Application in New Delhi on February 10, 2017.

Hide

6. Nilambur teak set to be inducted in the list of the ___________ state products with GI tag?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Karnataka
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: B – KeralaExplanation – The famous Nilambur teak which is internationally known for its superior quality and elegant appearance is soon to get added to the list of the Kerala produces that have Geographical Indication (GI) tag. Apart from having aesthetic appearance, the Nilambur teak has superior mechanical and physical properties. It was identified by the Britishers from Nilambur plantations and forests.

Hide

7. Recently India and which country sign MoU to allow more flights to boost tourism and trade?

  • A. UK
  • B. Switzerland
  • C. Thailand
  • D. Poland

Show Answer

Answer: A – UK – Explanation – Union Minister of Civil Aviation, Shri Pusapati Ashok Gajapathi Raju and Lord Ahmad from U.K. have signed a MoU to ease restrictions on the number of scheduled flights between the two countries to trade and tourism.

Hide

8. Recently which country proposes global services accord pact to WTO Director General?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. India
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: C – IndiaExplanation – India presented the proposed Trade Facilitation in Services (TFS) Agreement to the World Trade Organisation (WTO) Director General Roberto Azevedo and India Inc. on February 9, 2017 in an event organized by Confederation of Indian Industry in New Delhi.

Hide

9. Recently which country released theme for BRICS Summit 2017?

  • A. South Africa
  • B. Brazil
  • C. India
  • D. China

Show Answer

Answer: D – China – Explanation – 2017 BRICS association of Brazil, Russia, India, China and South Africa to be held in Xiamen, China in September 2017 ii. The summit will be held under the theme “BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future.

Hide

10. MRI pioneer and Noble laureate sir Peter Mansfield was passes away at the age of-

  • A. 80
  • B. 83
  • C. 84
  • D. 85

Show Answer

Answer: B – 83 – Explanation – UK physicist and Nobel laureate Sir Peter Mansfield has died in UK on February 9, 2017 He was 83. ii. Peter led a team of experts who revolutionised science and worked on MRI scans.

Hide

11. Recently in which place official Mascot for FIFA Under 17 World cup India 2017 unveiled?

  • A. Mumbai
  • B. Pune
  • C. Panji
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New DelhiExplanation – The official Mascot for the 2017 FIFA U-17 World Cup India tournament was revealed on February 10, 2017 in New Delhi at the Jawaharlal Nehru Stadium. The mascot was unveiled during the launch of Mission XI Million programme.

Hide

12. Who breaks record to become first Indian Captain to score four Double Centuries in 4 straight series?

  • A. Virat Kohli
  • B. MS Dhoni
  • C. Rahul Dravid
  • D. Sourav Gangully

Show Answer

Answer: A – Virat KohliExplanation – Virat Kohli became the first player to score double century in four consecutive Test series on February 10, 2017 while playing against Bangladesh in Hyderabad. ii. He also became the second captain to score four double centuries for his country.

Hide

13. Recently in which place sports minister launched Mission XI Million?

  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Kolkata
  • D. Hyderabad

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – The Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Shri Vijay Goyal launched the Mission XI Million, the biggest school sport outreach programme, in New Delhi on February 10, 2017 in the presence of President of AIFF Shri Praful Patel. The programme has been launched with an aim to make football a sport of choice in India and encourage children to play the football games on regular basis.

Hide

14. Who has been selected for the awareness campaign against trafficking?

  • A. Satinder Sartaaj
  • B. Mika Singh
  • C. Honey Singh
  • D. Gurdas Maan

Show Answer

Answer: A – Satinder SartaajExplanation – Folk singer from Punjab Satinder Sartaaj (34) has been selected for the awareness project against human trafficking “Blue Heart Campaign” by the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Sartaaj will works with Indian musicians like AR Rahman and Sonu Nigam to spread awareness about the illegal practice through Music to Inspire album.

Hide

15. Recently who has been appointed as LIC’s Managing Director?

  • A. Neeraj Agarwal
  • B. Vipin Anand
  • C. Hemant Bhargava
  • D. Rita Bhattacharya

Show Answer

Answer: C – Hemant Bhargava – Explanation – Hemant Bhargava has been appointed as one of the three managing director of Mumbai based Life Insurance Corporation(LIC) of India till July 31, 2019 by the Cabinet Appointments Committee on February 10, 2017. Prior to this, Bhargava was working as the zonal manager (I/C) Delhi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 12 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query