Current Affairs Quiz : February 13 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 13 2017. All the recent incidents which were held on Thirteenth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 13 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 13 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 13 2017

Current Affairs Quiz : February 13 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 13 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Name the sand artist whose new sand castle creates Guinness World Record.



  • A. Sudarsan Patnaik
  • B. Nitish Bharti
  • C. B Kaushik
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Sudarsan PatnaikExplanation – Sand artist Sudarsan Pattnaik created a Guinness World Record on 10 February 2017 by sculpting a 48.8 feet tall sand castle at Odisha’s Puri beach. The world’s tallest sand castle carries a message of world peace and features sculptures of legendary leaders and preachers of peace such as Mahatma Gandhi, Nelson Mandela and Gautama Buddha.

Hide

2. Recently which IIT to launch India’s first school on quality and reliability?

  • A. IIT Durgapur
  • B. IIT Patna
  • C. IIT Guwahati
  • D. IIT Kharagpur

Show Answer

Answer: D – IIT KharagpurExplanation – The Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur is starting India’s first inter-disciplinary School on Quality and Reliability (Q&R) in India. The main of the establishing the school is to improve the quality of life for the people of India as well as develop quality conscious global citizens.

Hide

3. Recently in which place second edition of International Spice Conference begins?

  • A. Kochi
  • B. Thiruvanantapuram
  • C. Kannur
  • D. Kollam

Show Answer

Answer: B – ThiruvanantapuramExplanation – The second edition of the International Spice Conference began at Kovalam in Thiruvananthapuram district of Kerala from February 12, 2017. The three days conference has been hosted by All India Spices Exporters Forum (AISEF) in association with the Cochin Chamber of Commerce and Industry. The conference was inaugurated by the Nestle India Limited Chairman and Managing director Suresh Narayanan.

Hide

4. In which state 2017 National Women’s Parliament recently held?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: C – Andhra PradeshExplanation – In a first of its kind initiative, National Women’s Parliament was organized by the Andhra Pradesh Legislative Assembly in association with MAEER’s MIT School of Governance at Pavithra Sangamam in Amravati, Andhra Pradesh with an aim to empower women.

Hide

5. Recently FSSAI sets up how many members panel to finalize Food Fortification Laws?

  • A. Ten
  • B. Eleven
  • C. Twelve
  • D. Thirteen

Show Answer

Answer: B – ElevenExplanation – The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has set up a 11 member scientific panel to frame final regulations on fortification of foods and prepare strategies to address malnutrition problem.

Hide

6. Recently eminent persona Pandit Dharmsheel chaturvedi was passes away, he was from which field?

  • A. Cartoonist
  • B. Novelist
  • C. Journalist
  • D. Physicist

Show Answer

Answer: C – JournalistExplanation – The eminent thinker, writer and journalist Pandit Dharmsheel Chaturvedi passed away on February 11, 2017 in Sir Sunderlal Hospital, Banaras Hindu University, Varanasi. The Hindi Kavi Pt. Dharmsheel Chaturvedi was considered ‘Swayam Mein Benaras’ means ‘Banaras in Himslef’ in elite circle.

Hide

7. Which of the following week organized as National Productivity Week?

  • A. 12 – 18 January
  • B. 12 – 18 February
  • C. 12 – 18 March
  • D. 12 – 18 May

Show Answer

Answer: B – 12 – 18 February – Explanation – Every year the National Productivity Council (NPC) has been organizing observance of its Foundation Day on February 12 as “National Productivity Day” and the ensuing week  from February 12-18 as “National Productivity Week” throughout the country.

Hide

8. Recently which country has decided to conduct conference with the ASEAN?

  • A. India
  • B. Malaysia
  • C. Vietnam
  • D. Philippines

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – India has decided to conduct Conference with the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) to share experiences and ideas from the member countries on IIT Kharagpur preventing radicalization and promoting deradicalisation.

Hide

9. Recently US and which country successfully conducts test flight of new Ballistic Missile Defence System?

  • A. UAE
  • B. Brazil
  • C. Australia
  • D. Japan

Show Answer

Answer: D – JapanExplanation – The United States and Japan successfully conducted a flight test of a Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA from the Pacific Missile Range Facility at Kauai, off coast Hawaii on February 3, 2017.

Hide

10. The former Dutch Football Player Piet Keizer was passes away recently at the age of-

  • A. 76
  • B. 77
  • C. 73
  • D. 80

Show Answer

Answer: C – 73 – Explanation – Former Dutch Football Player Piet Keizer Dies at 73i .Former professional Dutch football player Piet Keizer passed away on February 10, 2017 at the age of 73.

Hide

11. Which Indian bowler becomes the fastest bowler to take 250 test wickets?

  • A. Amit Mishra
  • B. Ravichandran Ashwin
  • C. Pragyan Ojha
  • D. Ravindra Jadeja

Show Answer

Answer: B – Ravichandran AshwinExplanation – Indian off-spin specialist Ravichandran Ashwin became the fastest cricketer to take 250 wickets in Test matches. He achieved this feat in his 45th test match against Bangladesh on 12 February 2017, when he dismissed captain of Bangladesh team Mushfiqur Rahim at the Rajiv Gandhi International stadium in Hyderabad.

Hide

12. Recently which country beat Pakistan to wins T20 World Cup for Blind?

  • A. India
  • B. South Africa
  • C. West Indies
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India defeated Pakistan by 9 wickets to clinch the T20 World Cup for Blind tournament on February 12, 2017 at M. Chinnaswamy Stadium in Bangalore. Pakistan set a target of 198 runs for India to win. India chased the total with a loss of one wicket and 14 spare balls.

Hide

13. Recently what amount has been approves by the government as an Electronics Development Fund?

  • A. 6,831 crore
  • B. 6,888 crore
  • C. 6,345 crore
  • D. 6,546 crore

Show Answer

Answer: A – Rs. 6,831 croreExplanation – The centre on February 10, 2017 approved setting up the Electronic Development Fund Tele communication Minister with a total corpus of Rs. 6,831 crore to support entrepreneurship and innovation in electronics and IT.

Hide

14. Who has been appointed as first women IIM Director?

  • A. Neelu Rohmetra
  • B. Bala Deshpande
  • C. Chitra Ramkrishna
  • D. Archana Bhargava

Show Answer

Answer: A – Dr. Neelu RohmetraExplanation – Dr. Neelu Rohmetra of Jammu University has been appointed as the director of Indian Institute of Management Sirmaur, Himachal Pradesh and she has become the first woman to helm an IIM in that capacity. Professor Neelu Rohmetra is currently the Rector of Kathua and Billawar Campuses of Jammu University Business School and is also the founder director of International Centre for Cross-Cultural Research and Human Resource Management (ICccR and HRM), University of Jammu. The government on Friday appointed 10 heads of IIMs which includes Dr. Neelu Rohmetra. The tenure of a new director will be for five years or until they turn 65 years of age.

Hide

15. Who was appointed as the ambassador of India to the Republic of Philippines?

  • A. Arun Kumar Singh
  • B. Narinder Chauhan
  • C. Vinod Kumar
  • D. Navtej Sarna

Show Answer

Answer: B – Narinder ChauhanExplanation – Former IFS officer Narinder Chauhan has been appointed as the next Ambassador of lndia to the Republic of the Philippines on February 11, 2017. Currently Narinder is working as the Ambassador of lndia to the Republic of Serbia.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 13 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query