Current Affairs Quiz : February 16 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 16 2017. All the recent incidents which were held on Sixteenth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 16 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 16 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 16 2017

Current Affairs Quiz : February 16 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 16 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which state government recently imposed penalty on liquor consumption in public?



  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Uttarakhand
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – HaryanaExplanation – According to a notification by the Haryana government on February 14, 2017, no person shall be allowed to consume liquor at a place which has not been licensed or authorised under the Punjab Excise Act, 1914, except at one’s own dwelling.

Hide

2. Recently which state government launches e-Prison Project?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Jammu & Kashmir
  • C. Rajasthan
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: B – Jammu & KashmirExplanation – The Jammu & Kashmir government launched an E-Prison project on February 13, 2017 at NIC Centre Civil Secretariat Jammu to digitalize the record about the jail inmates.

Hide

3. Which state government has decided to set up Tourism Board?

  • A. Chhattisgarh
  • B. Jammu & Kashmir
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: C – Madhya Pradesh – Explanation – Shivraj Singh Chouhan lead by Madhya Pradesh government has decided to constitute Madhya Pradesh Tourism Board for expansion of facilities at tourist spots and draw investment in the sector.

Hide

4. Which is the newly form district of West Bengal?

  • A. Alipurduar
  • B. Siliguri
  • C. Kalimpong
  • D. Darjeeling

Show Answer

Answer: C – KalimpongExplanation – West Bengal CM Mamata Banerjee declared Kalimpong as 21st district of West Bengal Kalimpong as separate district of WB on February 14, 2017. The new district is from Darjeeling.

Hide

5. What amount has been announced by the CM of West Bengal to road link project in Kalimpong?

  • A. 220 crore
  • B. 223 crore
  • C. 225 crore
  • D. 230 crore

Show Answer

Answer: A – Rs. 220 croreExplanation – On the same day Banerjee announced two projects for the development of newly created Kalimpong. Rs 220 crore road link project to connect Kalimpong with Sikkim via the old Silk Route.

Hide

6. Recently West Bengal Chief Minister gives approval for how many new districts?

  • A. Four
  • B. Five
  • C. Six
  • D. Seven

Show Answer

Answer: B – Five – Explanation – The Government of West Bengal has approved the proposal for introducing five new districts in the state. The total number of districts in West Bengal will increase to 25 after the formation of these five districts. The approval came recently after the decision was taken in a state Cabinet meeting chaired by the state Chief Minister, Mamata Banerjee in Kolkata. They are Kalimpong, Sundarbans, Basirhat, Burdwan (Industrial) and Jhargram district.

Hide

7. Recently in which place IMF has opened South Asia Training and Technical Assistance Centre?

  • A. New Delhi
  • B. Pune
  • C. Rajkot
  • D. Gandhinagar

Show Answer

Answer: A – New DelhiExplanation – The IMF’s South Asia Training and Technical Assistance Center (SARTTAC) was officially inaugurated by Secretary Shaktikanta Das of India’s Ministry of Finance in New Delhi on February 13, 2017. Deputy Managing Director Carla Grasso and senior officials from the center’s six South Asian member countries (Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, and Sri Lanka) and development partners attended the event. Less than a year after IMF Managing Director Christine Lagarde and the Finance Minister of India, Arun Jaitley, signed a Memorandum of Understanding to establish a capacity development center for South Asia, the opening of SARTTAC marks a major milestone in the partnership between the IMF and its member countries in the region.

Hide

8. Which country participated in the Moscow meet on Afghanistan’s future?

  • A. Sri Lanka
  • B. China
  • C. US
  • D. India

Show Answer

Answer: D – IndiaExplanation – India on February 15, 2017 participated in a conference organized to discuss Afghanistan’s future in Moscow along with 5 other nations. The six nations in the conference included Russia, India, Iran, Pakistan, China and Afghanistan.

Hide

9. Which country has successfully launched a record 104 satellites in a single mission recently?

  • A. India
  • B. Russia
  • C. Japan
  • D. China

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – India has created history by successfully launching 104 satellites on a single mission, overtaking the previous record of 37 satellites launched by Russia in 2014.

Hide

10. Recently in which country 2017 Cobra Gold Exercise begins?

  • A. Malaysia
  • B. Sri Lanka
  • C. Thailand
  • D. Japan

Show Answer

Answer: C – ThailandExplanation – The 2017 Cobra Gold Military Exercise kicked off at the Sattahip Royal Thai Marine Corps Base in Chonburi Province, Thailand on February 14, 2017. Cobra Gold 2017 is the 36th edition of the multinational drill and is co-organized by Cobra Gold United States and Thailand. It will expand regional cooperation and collaboration for disaster relief.

Hide

11. Which of the following Australian cricketer has decided to retire from all formats of international cricket?

  • A. Adan Zampa
  • B. Adam Voges
  • C. travis Head
  • D. Peter Siddle

Show Answer

Answer: B – Adam VogesExplanation – Australian cricketer Adam Voges has decided to retire from all formats of international cricket after playing his last match as captain of the team Prime Minister’s XI against Sri Lanka in Canberra on February 15, 2017.

Hide

12. Name the Pakistani player who has been provisionally suspended from all forms of cricket?

  • A. Sohaib Maqsood
  • B. Nasir Jamshed
  • C. Fawad Alam
  • D. Abdur Rehman

Show Answer

Answer: B – Nasir Jamshed – Explanation – The Left-handed opening batsman of Pakistan Nasir Jamshed on February 13 has been provisionally suspended from all forms of cricket by the Pakistan Cricket Board (PCB) for violating its anti-corruption code.

Hide

13. Name the Indian table player who wins 2017 Grammy Award for best Global Music.

  • A. Sandeep Das
  • B. Anuradha Pal
  • C. Anindo Chatterjee
  • D. Kumar Bose

Show Answer

Answer: A – Sandeep DasExplanation – Indian tabla player Sandeep Das is a part of Yo-Yo Ma’s Silk Road Ensemble ‘Sing Me Home’ that has won the Grammy in ‘World Music’ category. Yo-Yo Ma’s ‘Sing Me Home’ features tunes composed or arranged by different global artists. The album was released to accompany a documentary on Ma’s project titled ‘The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and The Silk Road Ensemble’.

Hide

14. Which of the following honored with ‘Sportsman of the Year’ at the Laureus World Awards?

  • A. Michael Johnson
  • B. Usain Bolt
  • C. Tyson Gay
  • D. Asafa Powell

Show Answer

Answer: B – Usain BoltExplanation – Jamaica’s sprinter Usain Bolt won the ‘Sportsman of the Year’ award at the Laureus World Awards or the ‘Oscar of Sports’ held in Monaco on February 14, 2017.  Usain Bolt received his award from legendary Michael Johnson.

Hide

15. Which bank has recently launched “Pragati” Plan for low Income group?

  • A. Citi Bank
  • B. Yes Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. ICICI Bank

Show Answer

Answer: C – HDFC BankExplanation – Life insurance firm, HDFC life launched a traditional life insurance plan, Pragati, on February 15, 2017 for low income group people.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 16 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query