Current Affairs Quiz : February 17 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 17 2017. All the recent incidents which were held on Seventeenth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 17 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 17 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz February 17 2017

Current Affairs Quiz : February 17 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 17 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Indian Panaroma Film festival begins in which place?

  • A. Chandigarh
  • B. Port Blair
  • C. New Delhi
  • D. Daman

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Port BlairExplanation – The Indian Panorama Film Festival kicked off in Port Blair on February 15, 2017. The five day film festival has been organized by the Directorate of Information, Publicity Indian Panaroma Film Festival Begins in Port Blair& Tourism, Andaman & Nicobar.

[/show_more]

2. Union Cabinet approved establishment of Food Legumes Research Platform in which state?

  • A. Rajasthan
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Andhra Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Madhya PradeshExplanation – The Union Cabinet gave its approval for the establishment of Food Legumes Research Platform (FLRP) at Amlaha in Sehore, Madhya Pradesh. The approval was given by the Cabinet at a meeting chaired by the Prime Minister Narendra Modi on 15 February 2017 in New Delhi.

[/show_more]

3. Recently government of which gave approval for airport in Sabarimala?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Gujarat
  • D. Karnataka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Kerala – Explanation – The Kerala Cabinet gave its approval for construction of an airport in Hindu pilgrimage centre Sabarimala. The approval was given by the Cabinet at a meeting chaired by the State Chief Minister Pinarayi Vijayan on 15 February 2017 in Thiruvananthapuram.

[/show_more]

4. Which state government recently Inaugurates Campaign against Drug Addiction?

  • A. Goa
  • B. Sikkim
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Manipur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Himachal PradeshExplanation – The Himachal Pradesh Governor Acharya Devvrat inaugurated a Campaign against Drug Addiction on February 15, 2017 organized by Shimla Press Club in Shimla. The campaign aims to make the state drug free.

[/show_more]

5. Who has Inaugurated 2017 Indian Seed Congress in Kolkata?

  • A. Radha Mohan Singh
  • B. Piyush Goyal
  • C. Rajnath Singh
  • D. Mamta Banerjee

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Radha Mohan SinghExplanation –The Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Radha Mohan Singh inaugurated the Indian Seed Congress 2017 in Kolkata on February 12, 2017. The theme of Seed Congress is “Seed of Joy”.

[/show_more]

6. Recently which of the following month marked as the warmest month by NASA in 137 years?

  • A. January 2017
  • B. December 2017
  • C. November 2016
  • D. October 2016

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – January 2017Explanation – A group of scientists at Goddard Institute for Space Studies (GISS) of the National Aeronautics and Space Administration (NASA) conducted a monthly analysis of global temperatures. The analysis marked January 2017 as the third warmest January in 137 years of modern record-keeping. The result of the analysis was announced on 15 February 2017.

[/show_more]

7. Recently what amount has been launched by UNICEF appeal for Sudan Children?

  • A. $100 million
  • B. $110 million
  • C. $105 million
  • D. $95 million

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – $110 millionExplanation – The United Nations Children’s Fund (UNICEF) has launched a $110 million appeal on February 15, 2017 to help two million acutely malnourished children across Sudan including hundreds of thousands living in conflict areas. Sudan is home to around 13 percent of all children suffering from acute malnutrition across Africa. Two million children under five in Sudan are acutely malnourished.

[/show_more]



8. Who sworn in as new Tamil Nadu chief Minister?

  • A. Edappadi Palaniswami
  • B. Thangamani
  • C. P. Velumani
  • D. Panneerselvam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Edappadi PalaniswamiExplanation – AIADMK’s Edappadi Palaniswami was sworn in as the 13th Chief Minister of Tamil Nadu on 16 February 2017. The swearing in ceremony was conducted at Raj Bhavan around 4.30pm, in the presence of Tamil Nadu Governor C Vidyasagar Rao.

[/show_more]

9. Who has been appointed as India’s High Commissioner to Canada?

  • A. Ranjan Mathai
  • B. Vikas Swarup
  • C. Nalin Surie
  • D. Jaimini Bhagwati

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Vikas SwarupExplanation –The Indian Foreign Service (IFS) Vikas Swarup was appointed as India’s High Commissioner to Canada on February 16, 2017. He will replace Syed Akabarudddin who is who is moved as serving as India’s Permanent representative in the United Nations. Vikas is currently working as the spokesperson of Ministry of External Affairs (MEA). He had served the countries in several embassies including US and Turkey.

[/show_more]

10. Recently how many new judges are appointed to the Supreme Court?

  • A. Six
  • B. Seven
  • C. Five
  • D. Four

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Five – Explanation – Five new judges are appointed to the Supreme Court by the President Pranab Mukherjee. Now the total number of judges in the Supreme Court rose to 28 from 23. New Judges are – (i) Madras High Court Chief Justice Sanjay Kishan Kaul (ii) Rajasthan HC Chief Justice Naveen Sinha (iii) Kerala HC Chief Justice Mohan M Shantanagouder (iv) Chhattisgarh HC Chief Justice Dipak Gupta (v) Karnataka HC judge S Abdul Nazeer.

[/show_more]

11. Who takes charge of Delhi and District Cricket Association?

  • A. Justice Vikramajit Sen
  • B. Justice Dipak Misra
  • C. Justice Jasti Chelameswar
  • D. Justice Ranjan Gogoi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Justice Vikramajit SenExplanation – Justice Vikramajit Sen, former Supreme Court Judge, on 15 February 2017 took charge of the Delhi and Districts Cricket Association (DDCA). He officially took the charge from Justice Mukul Mudgal. Just after taking charge of the DDCA, Justice Sen formed various committees. In a three-page instruction, he laid out the ground rules while keeping most of the committees selected by Justice Mudgal.

[/show_more]

12. Recently who was selected for Vyas Samman 2016?

  • A. Surendra Verma
  • B. Ravindra Prabhat
  • C. Suryakumar Pandey
  • D. Uday Prakash

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Surendra VermaExplanation – Surendra Verma, a well known Hindi scholar and writer, was selected for Vyas Samman 2016. He was chosen for the prestigious award for his novel Kaatna Shami Ka Vriksha: Padma Pankhuri Ki Dhar Se. The book, Kaatna Shami Ka Vriksha, was published in 2010.

[/show_more]

13. Name the Indian-origin Scotland Yard officer who recently wins UK’s Bravery Award?

  • A. Shand Panesar
  • B. Monti Panesar
  • C. Daljeet Panesar
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Shand PanesarExplanation – An Indian-origin Scotland Yard officer Shand Panesar along with his colleague Craig Nicholson was honored with the 2017 Outstanding Bravery of the Year Award on February 10, 2017 in central London during a special award ceremony of the Total Excellence in Policing Awards.

[/show_more]

  1. Recently which of the following bank has launched instant chat service for customers?
  • A. Citi Bank
  • B. Yes bank
  • C. HDFC Bank
  • D. ICICI Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Citi Bank – Explanation – Citi has launched instant chat services for customers logged in to Citibank Online (CBOL) in India. The real-time chat facility focuses on resolving queries instantly, in a safe environment, across cards, domestic and non-resident accounts, and loans, for clients as they transact online.

[/show_more]

15. Recently Tata Motors signs strategic Technological Agreement with which company?

  • A. Apple
  • B. Nokia
  • C. Microsoft
  • D. Samsung

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Microsoft – Explanation –Tata Motors Ltd and Microsoft India entered into strategic agreement on February 16, 2017 to collaborate on the technology front for making driving a more personalized experiences for the customers. As per the agreement, Microsoft will make use of its IoT (internet of things), AI (artificial intelligence) and machine learning technologies to develop a highly personalized, smart vehicle for the customers.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: February 17 2017

 


Do not forget to check the following topics