Search Here

Current Affairs Quiz : February 19 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 19 2017. All the recent incidents which were held on Nineteenth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 19 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 19 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz February 19 2017

Current Affairs Quiz : February 19 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 19 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Who introduced middle Income group to provide legal services at affordable rate?

  • A. Supreme Court
  • B. High Court
  • C. Finance Minister
  • D. Prime Minister

Show Answer

Answer: A – Supreme CourtExplanation – The Supreme Court has introduced the Middle Income Group (MIG) Scheme for the middle income group people whose gross income is not exceeding Rs. 60,000 per month or Rs. 7.5 lakh per annum.

Hide

2. Recently HRD Minister mandates what to avail Scholarship benefits by university and college students?

  • A. Pan Card
  • B. Ration Card
  • C. Aadhaar Card
  • D. Passport

Show Answer

Answer: C – Aadhaar CardExplanation – The Union Ministry of Human Resource Development (HRD) has made it mandatory for the College and University students to have possession of Aadhaar Card issued by UIDAI to avail benefits under the Central Sector Scholarship Scheme.

Hide

3. Recently union cabinet approves which state’s bill to amend collection of statistic Act, 2008?

  • A. Rajasthan
  • B. Jammu & Kashmir
  • C. Haryana
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: B – Jammu & KashmirExplanation – The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved introduction of Bill in Parliament to extend the jurisdiction of the Collection of Statistics Act, 2008 to Jammu & Kashmir.

Hide

4. Recently in which city 2 day South Asian Speaker’s summit begins?

  • A. Gwalior
  • B. Jabalpur
  • C. Bhopal
  • D. Indore

Show Answer

Answer: D – IndoreExplanation – The two-day South Asian Speakers’ Summit was inaugurated by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan in Indore, Madhya Pradesh on February 18, 2017.

Hide

5. Name the train flagged off to create climate change awareness in India?

  • A. Summer Express
  • B. Environment Express
  • C. Science Express
  • D. Climate Express

Show Answer

Answer: C – Science Express – Explanation – A ‘Science Express’ train named ‘Science Express Climate Action Special’ was flagged off from Safderjung Railway Station in New Delhi on February 17, 2017 on a seven-month Science Express’ Train Flagged off to Create Climate Change Awareness in India journey to spread awareness about climate change.

Hide

6. Which country won the Silver Medal at the Asian Women’s Rugby Sevens trophy?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Nepal
  • D. Malaysia

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – India won the silver medal at the Women’s Asian Rugby Sevens Trophy on February 18, 2017 held at Vientiane, Laos.

Hide

7. Mastercard is set to provide payments processing solution to which payment bank?

  • A. Airtel
  • B. India Post
  • C. Paytm
  • D. Vodafone Mpesa

Show Answer

Answer: A – Airtel – Explanation – Mastercard will provide payment processing solutions to Airtel Payments Bank.  Both have also teamed up to launch an online debit card to enable Airtel Payments Bank customers make digital payments at over one lakh online merchant outlets.

Hide

8. Which of the following bank ties up with Green ply to offer financial services to its dealers?

  • A. Bank of India
  • B. State Bank of India
  • C. Union Bank of India
  • D. Bank of Baroda

Show Answer

Answer: B – State Bank of IndiaExplanation – Mumbai based State Bank of India(SBI) has signed Memorandum of Understanding(MoU) with India’s largest interior infrastructure company Greenply Industries to grow its channel financing business of Greenply Industries on electronic platformon February 18, 2017.

Hide

9. What per cent government has increased the Cash Credit limit for MSMEs?

  • A. 20 per cent
  • B. 30 per cent
  • C. 25 per cent
  • D. 35 per cent

Show Answer

Answer: B – 30 per centExplanation – The Union government has increased the Cash Credit (CC) limit for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) to 30 percent of turnover from the existing 20 percent to encourage them to conduct businesses digitally.

Hide

10. Name the company who unveils communication radio for Indian Army.

  • A. Bharat Electronics Ltd
  • B. SFO Technologies Pvt Ltd
  • C. Centum Electronics Ltd
  • D. Elin Electronics Ltd

Show Answer

Answer: A – Bharat Electronics LtdExplanation – The Indian aerospace and defence PSU Bharat Electronics Ltd (BEL) has launched a new communication radio for the Indian Armed Forces, called STARS-V Mk III, at the Aero India 2017 show on February 16, 2017.

Hide

11. Recently in which city NALCO signs MoU with TERI for sustainable rehabilitation?

  • A. Bhopal
  • B. Pune
  • C. Chandigarh
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New DelhiExplanation – Odisha based National Aluminium Company Limited(NALCO) has signed Memorandum of Understanding (MoU) with The Energy and Resources Institute (TERI) in New Delhi on February 16, 2017.

Hide

12. Recently Air Asia signs MoU with which state government for two ways Direct Flights?

  • A. Gujarat
  • B. West Bengal
  • C. Odisha
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: C – OdishaExplanation – Malaysia-based low-cost airline AirAsia has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Odisha government on February 17, 2017 to start two-way direct international flights from Bhubaneswar to Kuala Lumpur.

Hide

13. Recently which firm named to FORTUNE’s World’s most admired companies list of 2017?

  • A. Apple
  • B. JLL
  • C. Amazon.com
  • D. Starbucks

Show Answer

Answer: B – JLLExplanation – Leading professional services firm JLL has once again been named to FORTUNE magazine’s World’s Most Admired Companies list of 2017 based on their reputation for innovation, top talent and global competitiveness.

Hide

14. Recently in which city Aero India 2017 concluded?

  • A. Mangalore
  • B. Bijapur
  • C. Belgaum
  • D. Bengaluru

Show Answer

Answer: D – BengaluruExplanation – The 11th biennial edition of International Aerospace and Defence Exhibition – Aero India 2017 was held at the Air Force Station, Yelahanka in Bengaluru, Karnataka from February 14-18, 2017.

Hide

15. Name the melody queen who was honored with 2017 Legendary Award?

  • A. Lata Mangeskar
  • B. Asha Bhosle
  • C. Anuradha Paudwal
  • D. Alka Yagini

Show Answer

Answer: A – Lata MangeshkarExplanation – Melody Queen and Nightingale of India, b has been conferred with the 2017 Legendary Award by the Brand Laureate for giving a unlimited memorable hits and soulful melodies in Hindi film music.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 19 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query