Current Affairs Quiz : February 20 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 20 2017. All the recent incidents which were held on Twentieth February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 20 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 20 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 20 2017

Current Affairs Quiz : February 20 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 20 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state Chief Minister E Palaniswami wins Trust vote in Assembly?



  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: A – Tamil Nadu – Explanation –The newly appointed Chief Minister of Tamil Nadu, Edappadi Palaniswami won the trust vote in the Assembly on February 18, 2017 where 122 MLAs voted for him, while 11 voted for O Panneerselvam.

Hide

2. Recently which state government has approved Rs. 250 crore Cloud Seeding Programme?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Bihar
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: A – Maharashtra – Explanation –The state government of Maharashtra has approved a Rs. 250 crore Cloud Seeding Programme to experiment whether cloud seeding produces sufficient rain.

Hide

3. Mil Banche Programme was held in all government Schools of this state.

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Sikkim

Show Answer

Answer: C – Madhya Pradesh – Explanation – An initiative by the government of Madhya Pradesh, “Mil Banche MP” (Let MP read together) programme was held in all the primary and middle government schools of the Madhya Pradesh on February 18, 2017 to increase knowledge and the understanding about language among students.

Hide

4. Recently Altamas Kabir was passes away he was former _________________ of India?

  • A. Cabinet Secretary of India
  • B. National Security Adviser
  • C. Chief of Air Staff
  • D. Chief Justice of India

Show Answer

Answer: D – Chief Justice of India – Explanation – Former Chief Justice of India (CJI) Altamas Kabir passed away on February 19, 2017 in Kolkata at Apollo Hospital after suffering from kidney ailment. He was 68. He was the 39th Chief Justice of India who held office from September 29, 2012 to July 18, 2013.

Hide

5. Recently veteran RSS activist Gangadayal Awasthi was passes away, At what age he died?

  • A. 100
  • B. 98
  • C. 96
  • D. 93

Show Answer

Answer: A – 100Explanation – Eminent social worker and RSS activist Gangadayal Awasthi passed away on February 17, 2017 at his residence in Thane, Mumbai. He died at the age of 100.

Hide

6. What amount loan has been approved by India to Nepal for Development Programmes?

  • A. USD 340 million
  • B. USD 330 million
  • C. USD 335 million
  • D. USD 320 million

Show Answer

Answer: A – USD 340 millionExplanation – India has sanctioned a soft loan of US dollar 340 million to Nepal for various infrastructure development programmes on February 19, 2017.

Hide

7. Recently Dick Bruna creator of the Cartoon Rabbit Miffy was passes away at the age of

  • A. 90
  • B. 89
  • C. 88
  • D. 87

Show Answer

Answer: B – 89 – Explanation – The Dutch author, artist, illustrator and graphic designer Dick Bruna died on February 16, 2017 in the Dutch city of Utrecht. He was 89. Bruna was best known for his more than 200 children’s books which he authored and illustrated. The most notable creation was Miffy, known as Nijntje in Dutch, the cartoon rabbit drawn with heavy graphic lines, simple shapes and primary colors.

Hide

8. As per the announced made by the AITA Next Davis Cup tie will be held in which city?

  • A. Bangalore
  • B. New Delhi
  • C. Panaji
  • D. Pune

Show Answer

Answer: A – BangaloreExplanation – Bangalore has been chosen to host the next Davis Cup Asia-Oceania Zone group-1 tie against Uzbekistan from April 7 to 9, 2017. As per the announcement made by the All India Tennis Association (AITA) on February 16, 2017, the tie clash will be held on the hard courts of Karnataka State Lawn Tennis Association (KSLTA) in Bangalore.

Hide

9. Name the two Indian boxing sensations who recently signs Deal to turn professional boxers?

  • A. Vijender Singh
  • B. Akhil Kumar
  • C. Jitender Kumar
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B and C – Akhil Kumar and Jitender KumarExplanation – Following the path of Indian boxing sensation Vijender Singh, Olympic quarterfinalists boxers Akhil Kumar and Jitender Kumar are also stepping up to enter professional boxing. Akhil and Jitender Kumar Signs Dealii. The former Melbourne Commonwealth Games gold medalist boxer Akhil Kumar and Asian medallist Jitender Kumar signed a multi-year deal with IOS Boxing Promotions on February 18, 2017 confirming turning professional boxers.

Hide

10. Sandeep Kumar of which state breaks his own record to wins Gold in 50 km Race walk?

  • A. Punjab
  • B. Haryana
  • C. Rajasthan
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: B – HaryanaExplanation – Athelete Sandeep Kumar of Haryana won the gold medal in the Men’s 50km event of the National Race Walking Championships held in New Delhi on February 18, 2017.

Hide

11. Recently which bank launched Mobile Wallet “Batuaa”?

  • A. Oriental Bank of Commerce
  • B. Syndicate bank
  • C. Chartered Stander bank
  • D. Mahindra Kotak Bank

Show Answer

Answer: A – Oriental Bank of Commerce – Explanation –The Oriental Bank of Commerce (OBC) launched a series of digital offerings for its customers on February 19, 2017 which also marks the 75th Foundation Day of the bank.

Hide

12. This bank has permits Multilateral Financial Institution to Invest in Masala Bonds?

  • A. State Bank of India
  • B. Reserve Bank of India
  • C. Central Bank of India
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Reserve Bank of IndiaExplanation –The Reserve Bank of India (RBI) has permitted Multilateral Financial Institutions (FIs) to invest in rupee denominated bonds commonly known as ‘Masala Bonds’ issued by Indian entities.

Hide

13. Recently which of the following airport gets its first Foreign Airline Service?

  • A. Srinagar Airport
  • B. Indore Airport
  • C. Amritsar Airport
  • D. Mangalore Airport

Show Answer

Answer: A – Srinagar AirportExplanation – Air Asia became the first foreign airline to begin its operations from Srinagar international airport in Jammu and Kashmir on February 19, 2017.

Hide

14. Name the Indian movie which wins top Honour at Berlin Film Festival?

  • A. Newton
  • B. Masaan
  • C. Ankhon Dekhi
  • D. Umrika

Show Answer

Answer: A – Newton – Explanation – Indian Cinema movie “Newton” directed by Amit Masurkar was honored with the Art Cinema Award in the Forum Segment at the 67th Berlin International Film Festival held from February 9-18, 2017 in Berlin, Germany.

Hide

15. The book title “Hema Malini: Beyond the Dream Girl” was written by whom?

  • A. Ram Kamal Mukherjee
  • B. Robin Sharma
  • C. Sanjiv Ranjan
  • D. Devdutt Pattanaik

Show Answer

Answer: A – Ram Kamal MukherjeeExplanation – An actor turned politician Hema Malini’s journey from an actor and filmmaker to a politician  Hema Malini: Beyond the Dream Girl penned by Ram Kamal Mukherjeeis being chronicled as an authorised biography titled ‘Hema Malini: Beyond the Dream Girl‘ . The biography is written by author-columnist Ram Kamal Mukherjee.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 20 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query