Current Affairs Quiz : February 21 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 21 2017. All the recent incidents which were held on Twentyone February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 21 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 21 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz February 21 2017

Current Affairs Quiz : February 21 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 21 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in this state Khajuraho Dance Festival was starts?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Chhattisgarh
  • C. Gujarat
  • D. Rajasthan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Madhya Pradesh – Explanation – The Khajuraho Dance Festival kicked off at Bhopal in Madhya Pradesh from February 20, 2017. The seven day festival will conclude on February 26, 2017.

[/show_more]

2. ISRO has successfully tests _____________________ engine for GSLV mark III rocket.

  • A. C20
  • B. C25
  • C. C39
  • D. C66

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – C25Explanation – The Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully conducted the final ground testing of its indigenously developed Cryogenic Upper Stage engine (C25) for GSLV Mark III rocket at ISRO’s Liquid Propulsion Complex at Mahendragiri in Tirunelveli district of Tamil Nadu on February 17, 2017.

[/show_more]

3. Recently Jambuvantrao Dhote was passes away he was the former MP of which place?

  • A. Bhopal
  • B. Indore
  • C. Nasik
  • D. Nagpur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Nagpur – Explanation – Former Nagpur MP and firebrand leader Jambuwantrao Dhote passed away at Yavatmal, Former MP Jambuvantrao Dhote passes away Maharashtra on February 18, 2017. He is 78.  Dhote is popularly known as “Lion of Vidarbha” because he always stood for the cause of separate Vidarbha.

[/show_more]

4. Banasree Sengupta was passes away recently she was from which field?

  • A. Dancer
  • B. Writer
  • C. Singer
  • D. All the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – SingerExplanation – Noted Bengali singer Banasree Sengupta was passed away in Kolkata, West Bengal on February 19, 2017. She was 71. She is well known for some of the most popular modern songs likes Aaj Bikeler Daake Tomar Chithi Pelam, Amar Ange Jawle Rangmashal and Chhi Chhi Chhi Eki Kando Korech.

[/show_more]

5. Recently a team of scientists informed that India’s only Volcano in Andaman & Nicobar Island Active again, the team was headed by whom?

  • A. Abhay Mudholkar
  • B. Syed Zahoor Qasim
  • C. Shankar Doraiswamy
  • D. Rengaswamy Ramesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Abhay MudholkarExplanation – A team of scientists led by Abhay Mudholkar, from CSIR-National Institute of Oceanography (CSIR-NIO) in Goa on February 17, 2017 informed that India’s only live volcano in the Andaman and Nicobar Islands has started erupting smoke and lava again.

[/show_more]

6. Recently in which place fast patrol vessel of Indian Coast Guard Ship ICGS AYUSH Commissioned?

  • A. Bekal
  • B. Kochi
  • C. Thalassery
  • D. Kannur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – KochiExplanation – Fast Patrol Vessel ICGS AYUSH built by Cochin Shipyard Limited (CSL) was commissioned at the Naval Base in Kochi on February 18, 2017 by the AVSM Flag Officer Commanding-in-Chief of Southern Naval Command, Vice-Admiral A R Karve.

[/show_more]

7. According to a SIPRI’s report which country emerged as the world’s largest importer of arms?

  • A. India
  • B. Russia
  • C. China
  • D. Japan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – IndiaExplanation – According to a report released by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) on February 20, 2017, India emerged as the world’s largest importer of major arms during 2012–16. As per the report, India accounted for 13 percent of the global total sales. The total volume of international transfers of major weapons has grown continuously since 2004 and increased by 8.4 per cent between 2007–11 and 2012–16.

[/show_more]

8. In which of the following Ocean scientists discovers lost continent Zealandia hidden submerged?



  • A. Atlantic Ocean
  • B. Pacific Ocean
  • C. Indian Ocean
  • D. Arctic Ocean

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Pacific OceanExplanation – A Lost Continent that sunk about 100 million years ago has been discovered underneath New Zealand by the scientists. Zealandia, a lost continent submerged in the southwest Pacific Ocean, is large enough to be recognized as a separate continent.

[/show_more]

9. Recently which country launched advanced Rockets during military exercises in Desert?

  • A. Iraq
  • B. Afghanistan
  • C. Iran
  • D. Pakistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – IranExplanation – The Iran’s elite Revolutionary Guard launched sophisticated rockets during a military exercise that started on February 20, 2017 in Iran’s central desert.

[/show_more]

10. Name the Indian sports person who signed Rs. 100 crore deals with Puma?

  • A. Virat Kohli
  • B. Saina Nehwal
  • C. MS Dhoni
  • D. Sakshi Malik

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Virat KohliExplanation – Virat Kohli has become the first Indian sportsperson to sign a Rs 100-crore endorsement deal with a single brand. The Indian cricket captain has struck an eight-year deal with sports lifestyle brand Puma worth about Rs 110 crore. Kohli is now set to join the likes of Jamaican sprinters Usain Bolt and Asafa Powell, and footballers Thierry Henry and Oliver Giroud – among others – as a global ambassador for the brand.

[/show_more]

11. These two Afghanistan cricketers were selected by the franchise during the IPL auction 2017.

  • A. Mohammad Nabi
  • B. Karim Sadiq
  • C. Rashid Khan
  • D. Fareed Ahmad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A and C – Mohammad Nabi and Rashid KhanExplanation – For the first time in the history of Indian Premier League (IPL) Auction, two Afghanistan players were selected by the franchise on February 20, 2017 during the IPL Auction 2017.

[/show_more]

12. What is the name of Pakistani cricketer who recently announced retirement from International cricket?

  • A. Mohammad Amir
  • B. Younus Khan
  • C. Shahid Afridi
  • D. Azhar Ali

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Shahid Afridi – Explanation – Legendary Pakistani cricket Shahid Afridi announced his retirement from all forms of international cricket on February 19, 2017 putting an end to 21-year career. Afridi had already quit the Test and ODI cricket earlier but still continued with T20.

[/show_more]

13. Who was concurrently accredited as Ambassador of India to Montenegro?

  • A. Renu Pall
  • B. Soumykanta Chottray
  • C. Surendra Pandey
  • D. K. Sarangi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Renu Pall – Explanation – Former IFS officer Renu Pall has been concurrently accredited as the next Ambassador of lndia to Montenegro, with residence in Vienna (Austria). Currently he is working as the ambassador of lndia to Austria.

[/show_more]

14. Recently which state’s Chief Minister resigns?

  • A. Nagaland
  • B. Manipur
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Tripura

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – NagalandExplanation – Nagaland Chief Minister T R Zeliang stepped down from the post on February 19, 2017 facing revolt from his party MLAs against the decision to reserve 33 per cent seats for women in urban local bodies.

[/show_more]

15. Recently which bank has signs MoU with Daimler India?

  • A. Karnataka Bank
  • B. Punjab National Bank
  • C. Bank of India
  • D. State bank of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Karnataka BankExplanation – Magaluru based Karnataka Bank Ltd has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Daimler India Commercial Vehicles Pvt Ltd (DICV) on February 20, 2017 to extend finance to customers for the purchase of commercial vehicles manufactured by the company.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: February 21 2017

 


Do not forget to check the following topics