Current Affairs Quiz : February 26 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 26 2017. All the recent incidents which were held on Twentysix February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 26 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 26 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 26 2017

Current Affairs Quiz : February 26 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 26 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently India’s first hill station bicycle path unveiled in ________________________.



  • A. Darjeeling
  • B. Shimla
  • C. Manali
  • D. Nainital

Show Answer

Answer: A – DarjeelingExplanation – India’s first hill station bicycle path was inaugurated in Darjeeling on February 25, 2017. The 20 km long cycle route is developed at an altitude of over 2,000 meters and runs through thick pine forest and Senchal wildlife sanctuary. The path also provides a view of the third-highest mountain in the world, Kanchenjunga.

Hide

2. In which city National Folk Festival of Kerala 2017 beings recently?

  • A. Thiruvananthapuram
  • B. Kannur
  • C. Tirur
  • D. Kollam

Show Answer

Answer: A – Thiruvananthapuram – Explanation – The first of its type festival, the National Folk Festival of Kerala (NFFK 2017) has been organized in Kerala starting from February 24, 2017 to be held for three days in three different locations in the capital city Thiruvananthapuram.

Hide

3. Recently which state Assembly passes COTP Amendment bill to ban Hookah Bars?

  • A. Rajasthan
  • B. Bihar
  • C. Gujarat
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: C – GujaratExplanation –The Gujarat Assembly passed the Cigarettes and Other Tobacco Products (Prohibition of Advertisement and Regulation of Trade and Commerce, Production, Supply and Distribution)(Gujarat Amendment), Bill, 2017 on February 23, 2017 to put a total ban on all the hookah bars in the state.

Hide

4. Recently in which city AYUSH Minister Inaugurates the World Integrated Medicine Forum on Regulation of Homeopathic Medicine?

  • A. Shimla
  • B. Indore
  • C. Bhopal
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New Delhi  – Explanation – The Minister of State (Independent Charge) for AYUSH, Shripad Yesso Naik inaugurated the World Integrated Medicine Forum on Regulation of Homeopathic Medicinal Products: National and Global strategies in New Delhi on February 23, 2017.

Hide

5. What amount has been approved by the Minister of Urban Development for 6 KM long Bet Dwarka Darshan Circuit in Gijarat?

  • A. Rs 16.50 crore
  • B. Rs 16.27 crore
  • C. Rs 17. 23 crore
  • D. Rs 17. 90 crore

Show Answer

Answer: B – Rs 16.27 crore – Explanation – As a part of the Central Scheme ‘Heritage City Development and Augmentation Yojana (HRIDAY)’, the Ministry of Urban Development has approved development of 6 km long Bet Dwarka Darshan Circuit in Gujarat at a cost of Rs.16.27 crore. The circuit was approved by the HRIDAY National Empowered Committee chaired by Rajiv Gauba, Secretary (UD) Government of India.

Hide

6. What amount Missile Deal India has approved with Israel?

  • A. Rs 17,000crore
  • B. Rs 16,000crore
  • C. Rs 15,000crore
  • D. Rs 14,000crore

Show Answer

Answer: A – Rs 17,000crore – Explanation – A meeting of the Cabinet Committee on Security chaired by Prime Minister Narendra Modi on February 22, 2017 approved Rs. 17,000 crore missile deal with Israel to protect India’s airspace from enemy aircraft and drones.

Hide

7. Which country provided the financial assistance to Bangladesh for development of Sylhet city?

  • A. India
  • B. China
  • C. US
  • D. UK

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India and Bangladesh on 24 February 2017 signed Memorandum of Understanding (MoU) to provide financial assistance to Bangladesh for sustainable development of Sylhet, a north-eastern Bangladeshi city. Under the MoU three development projects will be taken up in Sylhet. These projects will be developed at an expense of around Taka 240 million.

Hide

8. Recently World’s First International Zip Line created to connect these two countries?

  • A. Poland and Spain
  • B. Spain and Portugal
  • C. Italy and Oman
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Spain and Portugal – Explanation – In a first of its kind development of a cross-border zip line in the world, an international zip line named as Limite Zero has been created to connect Spain and Portugal.

Hide

9. Recently who won the Army Polo Championship at the Delhi Cantt’s Army Equestrian Centre Polo Ground?

  • A. 61 Cavalry
  • B. Army Service Corps
  • C. Veterinary Corps
  • D. Armoured Corps

Show Answer

Answer: A – 61 Cavalry – Explanation – The 61 Cavalry won the Army Polo Championship on February 24, 2017 by defeating Army Service Corps (ASC). The Army Polo Championship was started on January 31, 2017 and concluded on February 23, 2017.

Hide

10. Recently which country bags all three Medals at 6th Asian Para-Road Cycling Championship?

  • A. Iran
  • B. Kenya
  • C. India
  • D. Turkey

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – India made historic start at the sixth Asian Para-Road Cycling Championship by winning all the three medals in the 12.8 Km Individual Time Trial on the opening day of the tournament at Bahrain on February 25, 2017.

Hide

11. Who has appointed Vice President of Asian Hockey Federation?

  • A. Abhijit Sarkar
  • B. Mariamma Koshy
  • C. Shahbaz Ahmed
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Abhijit Sarkar – Explanation – Malaysia headquartered Asian Hockey Federation (AHF) has appointed Abhijit Sarkar as vice chairman and also the chief of AHF commercial and TV committee on February 21, 2017.

Hide

12. Recently Hassan Ali Khaire sworn as prime minister of which country?

  • A. Sudan
  • B. Somali
  • C. Lebanon
  • D. Omen

Show Answer

Answer: B – Somali – Explanation – Somali-born Norwegian national Hassan Ali Khaire has been appointed as prime minister of Somalia by Mohamed Abdullahi, President of Somalia on February 23, 2017.

Hide

13. Name the celebrity whom Indian government was roped as the Brand Ambassador for Swachh Bharat?

  • A. Bidya Balan
  • B. Aliya Bhatt
  • C. Shilpa Shetty
  • D. Rani Mukherjee

Show Answer

Answer: C – Shilpa ShettyExplanation – Indian film actress, producer, former model Shilpa Shetty was roped as the Brand Ambassador for cleanliness initiative Swachh Bharat Mission by the central government. It was announced by Urban Development Ministry Joint Secretary and director of Swachh Bharat Mission (Urban) Praveen Prakash.

Hide

14. What is the name of Indian –Origin British MP who received Stya Paul Memorial Award?

  • A. Virendra Sharma
  • B. Nirj Deva
  • C. Piara Khabra
  • D. Shapurji Saklatvala

Show Answer

Answer: A – Virendra SharmaExplanation – Virendra Sharma, an Indian-origin British MP was conferred with the first Dr Stya Paul Memorial Award on February 22, 2017 for his outstanding contribution to India-UK ties.

Hide

15. Recently the government has announced to provide what amount bailout package to IDBI Bank?

  • A. Rs 3000 crore
  • B. Rs 3500 crore
  • C. Rs 2800 crore
  • D. Rs 2500 crore

Show Answer

Answer: A – Rs 3000 croreExplanation – The government has announced to bailout IDBI Bank with Rs. 3,000-crore capital infusion to enable the bank to have better capital-adequacy ratio and further enhance credit growth. The financial assistance will help the bank to maintain stability.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 26 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query