Current Affairs Quiz : February 27 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 27 2017. All the recent incidents which were held on Twentyseven February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 27 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 27 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz February 27 2017

Current Affairs Quiz : February 27 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 27 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which city annual 2 day long Liker & Leh Dosmochey festival held?

  • A. Ladakh
  • B. Tangmarg
  • C. UdhamPur
  • D. Gulmarg

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – LadakhExplanation – The centuries old two-day long Liker and Leh Dosmochey festival started in Ladakh Region of Jammu and Kashmir on February 24, 2017.  Dosmochey is the major monastic festival held annually in the Ladakh region during the winter season to mark the destruction of evil spirit.

[/show_more]

2. Recently government has formulated which of the policy to check challenges of Urbanisation?

  • A. Agriculture Policy
  • B. Infrastructure policy
  • C. Industrial Policy
  • D. Textiles and leather Policy

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Infrastructure policyExplanation – The Centre has formulated the infrastructure policy to promote living close to mass public transport corridors like metro, monorail and bus rapid transit (BRT) on February 26, 2017.

[/show_more]

3. Which state government has granted permission recently to raise the number if workdays under MGNREGA?

  • A. Karnataka
  • B. Kerala
  • C. Tamil Nadu
  • D. Andhra Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Tamil Nadu – Explanation – The Central government has granted permission to raise the number of workdays under the Mahatma Gandhi Rural Employment Guarantee scheme in Tamil Nadu from the existing 100 days to 150 days. The increase in workdays aims to help rural laborers who are facing job loss as a result of the severe drought affecting the state.

[/show_more]

4. Who inaugurates the 112 foot Shiva statue in Coimbatore?

  • A. Narendra Modi
  • B. Venkaiah Naidu
  • C. Harsh Vardhan
  • D. Ravi Shankar Prasad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Narendra Modi – Explanation – On the occasion of Mahashivratri, Prime Minister Narendra Modi unveiled a 112-feet-tall Lord Shiva statue at Isha Foundation in Coimbatore, Tamil Nadu on February 24, 2017. The statue is dedicated to “Adiyogi”, an incarnation of Lord Shiva who is considered to be the first of yogis.

[/show_more]

5. Which state government inaugurated medical project RAHAT for prompt treatment of Heart Disease?

  • A. Goa
  • B. Gujarat
  • C. Sikkim
  • D. Rajasthan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Rajasthan – Explanation – Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje  inaugurated a medical project Rajasthan Heart Attack Treatment programme (RAHAT) on February 25, 2017 at the Eternal Heart Care Center Hospital in Jaipur.

[/show_more]

6. According to the New World Wealth Report this Indian city named richest Indian city with total wealth of $820 billion.

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Bengaluru
  • D. Hyderabad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Mumbai – Explanation – Mumbai is the richest Indian city with a total wealth of $820 billion, a report has said. According to the latest New World Wealth report, India’s financial capital here is home to 46,000 millionaires and 28 billionaires, and is followed in terms of wealth by Delhi in second place and Bengaluru in third place.

[/show_more]

7. Recently India and which country ratifies 2011 agreement on social benefit?

  • A. Germany
  • B. Japan
  • C. Iran
  • D. UK

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – GermanyExplanation – India and Germany ratified a comprehensive Social Security Agreement (SSA) on February 24, 2017 to improve investment flows between the two countries. The SSA which was signed on October 12, 2011 while the instruments of ratification were exchanged on February 24 will be effective from May 2017.

[/show_more]

8. Recently Pakistan and this country signs 10 agreements to enhance bilateral ties?



  • A. Somali
  • B. Turkey
  • C. Poland
  • D. Tehran

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Turkey – Explanation – Pakistan and Turkey has signed 10 agreements to enhance bilateral cooperation in various fields, including exchange of financial intelligence relating to money laundering, hydrocarbon and defence cooperation.

[/show_more]

9. Who will represent IOC Athletes’ commission in Badminton World Federation?

  • A. Saina Nehwal
  • B. Sung Ji-hyun
  • C. Carolina Marin
  • D. Akane Yamaguchi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Saina Nehwal  – Explanation – Indian Badminton ace Saina Nehwal has been named to represent the panel of International Olympic Committee’s Athletes’ Commission (AC) in the Badminton World Federation (BWF).

[/show_more]

10. Who wins the second edition of Men’s full Marathon title in the second edition of the IDBI Federal Life Insurance New Delhi?

  • A. Bahadur Singh Dhoni
  • B. Thanackal Gopi
  • C. T H Sanjith
  • D. Man Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Thanackal Gopi – Explanation – Rio Olympian Thanackal Gopi won the Men’s Full Marathon title in the second edition of the IDBI Federal Life Insurance New Delhi Marathon on February 26, 2017. He finished the marathon in 2:15:37.

[/show_more]

11. Who wins the second edition of Women’s full Marathon title in the second edition of the IDBI Federal Life Insurance New Delhi?

  • A. Jyoti Gawate
  • B. Ranjan Kumari
  • C. Monika Athare
  • D. Reeta Bisht

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Monika AthareExplanation – In Women’s category, Monika Athare from Nashik won the full marathon by completing the distance in 2:39:08 to bag her maiden title. She too has qualified for the World Championship

[/show_more]

12. Name the bowler who breaks Kapil dev’s record to become highest test wicket taker in home season?

  • A. Ravi Chandran Ashwin
  • B. Ravindra Jadeja
  • C. Amit Mishra
  • D. Bhubaneshwar Kumar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Ravi Chandran AshwinExplanation – Indian off-spinner Ravichandran Ashwin surpassed India’s former legendary allrounder Kapil Dev to become the highest wicket-taker in a home Test season. Ashwin has scored 67 wickets from 10 Tests in 2016-17 season played in India. Former Indian captain Kapil Dev took 63 wickets from 13 matches in the 1979-80 seasons.

[/show_more]

13. Who was appointed finance advisor to Nagaland government?

  • A. T R Zeliang
  • B. E. Pangteang
  • C. Toyang Chang
  • D. Benjongliba

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – T R Zeliang – Explanation – Former Nagaland Chief Minister T R Zeliang was appointed as Finance Advisor to the Nagaland government in the rank of a cabinet minister by the Nagaland governor P B Former CM T R ZeliangAcharya on February 25, 2017.

[/show_more]

14. Who was sworn as new chief minister of Nagaland?

  • A. T R Zeliang
  • B. Shurhozelie Liezietsu
  • C. Hukhavi Zhimomi
  • D. Amenba Yaden

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Dr. Shurhozelie Liezietsu  – Explanation – Shri Dr. Shurhozelie Liezietsu born on November 20, 1936 in Kohima village is the 11th and current chief minister of Nagaland following the resignation of T.R. Zeliang. He belongs to Angami tribe, one of the major tribes in Nagaland.

[/show_more]

15. Which movie won the maximum nominations award in Oscars 2017?

  • A. La La Land
  • B. Moonlight
  • C. Arrival
  • D. The Salesman

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – La La LandExplanation – La La Land cash in on its 14 nominations and set a new record by winning the most Oscars of any film in history.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: February 27 2017

 


Do not forget to check the following topics