Current Affairs Quiz : February 28 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on February 28 2017. All the recent incidents which were held on Twentyeight February 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : February 28 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : February 28 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz February 28 2017

Current Affairs Quiz : February 28 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : February 28 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which state government issued shoot at sight order in Corbett Tiger Reserve to curb poaching?



  • A. Uttarakhand
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – UttarakhandExplanation – The Government of Uttarakhand on 21 February 2017 issued a shoot-at-sight order in the Corbett Tiger Reserve to curb poaching of tigers. The order was issued by the State Chief Secretary in view of the increased incidences of poaching from the southern border of the tiger reserve.

Hide

2. Recently which state introduced online payment of court fees?

  • A. Sikkim
  • B. Goa
  • C. Kerala
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: B – GoaExplanation – The High Court of Bombay has joined hands with Goa Government and National Informatics Centre (NIC) has launched online payment of court fees through e-payment gateway in Goa.

Hide

3.Recently which state government approved 37 percent hike in minimum wages?

  • A. Rajasthan
  • B. Haryana
  • C. Delhi
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: C – Delhi – Explanation – The Aam Aadmi Party led Delhi government approved a hike of around 37% in the minimum wages for unskilled, semi-skilled and skilled persons on February 24, 2017 in New Delhi. The Cabinet Committee chaired by Chief Minister Arvind Kejriwal sanctioned the increase based on the recommendation of a 15-member committee set up by former Lieutenant Governor Najeeb Jung in 2016.

Hide

4. Name the railway minister who recently flagged off the first Antyodaya clan of trains?

  • A. Manohar Parrikar
  • B. Kalraj Mishra
  • C. Ramvilas Paswan
  • D. Suresh Prabhu

Show Answer

Answer: D – Suresh PrabhuExplanation – Minister of Railways Shri Suresh Prabhakar Prabhu flagged off the fourth Humsafar clan of trains and first Antyodaya clan of trains through video conferencing from Rail Bhawan on February 27, 2017.

Hide

5. Recently Haryana state launched online sex ratio monitoring system for this district?

  • A. Bhiwani
  • B. Gurugram
  • C. Panipat
  • D. Kurukshetra

Show Answer

Answer: C – PanipatExplanation – The state government of Haryana has set up an online system called the Sex Ratio Monitoring Dashboard to monitor the sex-ratio in Panipat district as part of the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ programme.

Hide

6. Recently which two countries have agreed a roadmap to jointly produce Nuclear Fuel?

  • A. Iran and Russia
  • B. UAE and India
  • C. Iraq and Germany
  • D. Russia and UAE

Show Answer

Answer: A – Iran and RussiaExplanation – Russia and Iran have agreed a roadmap to jointly produce nuclear fuel. The announcement was made by the head of Iran’s Atomic Energy Organisation (AEOI), Ali Akbar Salehi on February 25, 2017.

Hide

7. Recently 2017 mobile World congress begins in which city?

  • A. Madrid
  • B. Barcelona
  • C. Seville
  • D. Las Palmas

Show Answer

Answer: B – Barcelona – Explanation – The 2017 Mobile World Congress (MWC) began in Mobile World Capital Barcelona on February 27, 2017 and will conclude on March 2, 2017.

Hide

8. Recently these two countries were restored their full military ties?

  • A. China and Russia
  • B. US and UK
  • C. Australia and India
  • D. Australia and Indonesia

Show Answer

Answer: D – Australia and IndonesiaExplanation – Australia and Indonesia restored their full military ties on February 26, 2017 during the visit of Indonesian President Joko Widodo to Australia to boost ties with the country.

Hide

9. Which team clinches maiden Hockey India League 2017?

  • A. Kalinga Lancers
  • B. Dabang Mumbai
  • C. Delhi Waveriders
  • D. Uttar Pradesh Wizards

Show Answer

Answer: A – Kalinga LancersExplanation – Bhubaneswar-based team Kalinga Lancers beat Dabang Mumbai 4-1to win their maiden Hockey India League title in Chandigarh Hockey Stadium on February 26, 2017.

Hide

10. Who was concurrently accredited as the Ambassador of India to the Republic of Togo?

  • A. Birender Singh Yadav
  • B. Vivek Chaand Sehgal
  • C. Nandan Nilekani
  • D. Harinder Singh

Show Answer

Answer: A – Birender Singh YadavExplanation – Birender Singh Yadav has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Republic of Togo, with residence in Accra (Ghana). Yadav is presently working as the High Commissioner of India to the Republic of Ghana.

Hide

11. Who has been appointed as honourary brand ambassador of sightsavers?

  • A. Anupam Kher
  • B. Kabir Bedi
  • C. Mandira Bedi
  • D. Miland Soman

Show Answer

Answer: B – Kabir BediExplanation – India’s most famous international actors Kabir Bedi was appointed as the honourary brand ambassador of Sightsavers India to prevent avoidable blindness by RN Mohanty, CEO of Sightsavers on February 17, 2017.

Hide

12. Which cricket player named captain of the year at ESPN cricinfo Awards?

  • A. Virat Kohli
  • B. Steve Smith
  • C. Eoin Morgan
  • D. Alastair Cook

Show Answer

Answer: A – Virat Kohli – Explanation – Indian international cricketer Virat Kohli has named as the ‘Captain of the Year‘at the 10th annual ESPNcricinfo Awards. Kohli led India to nine wins out of 12 Tests in the year 2016.

Hide

13. Who received the bowling performance of the year award at ESPN cricinfo Awards?

  • A. Mustafizur Rahman
  • B. Leigh Kasperek
  • C. Sunil Narine
  • D. Stuart Broad

Show Answer

Answer: B – Leigh KasperekExplanation – New Zealand’s Right-arm off spin bowler Leigh Kasperek received the Bowling Performance of the Year award at ESPN cricinfo Awards 2017.

Hide

14. Who was awarded the best male player of the year award 2016 by International Hockey Federation?

  • A. John-John Dohmen
  • B. Arthur Van Doren
  • C. Danny Kerry
  • D. David Harte

Show Answer

Answer: A – John-John DohmenExplanation – Belgium’s Hockey Captain and Olympic silver medalist John-John Dohmen was awarded the Best Male Player of the Year Award (2016) by the International Hockey Federation (FIH) at the gala FIH Hockey Stars Awards Ceremony on February 23, 2017 in Chandigarh.

Hide

15. Which movie wins best picture award in the Oscar Awards 2017?

  • A. La La Land
  • B. Fences
  • C. Manchester By The Sea
  • D. Moonlight

Show Answer

Answer: D – MoonlightExplanation – Moonlight received wide acclaim upon its release. The film received eight Oscar nominations at the 89th Academy Awards, winning Best Picture, Best Supporting Actor for Ali and Best Adapted Screenplay for Jenkins and McCraney.

Hide

Video Current Affairs Quiz: February 28 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query