Current Affairs Quiz : January 01 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 01 2017. All the recent incidents which were held on First January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 01 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 01 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 01 2017

Current Affairs Quiz : January 01 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 01 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state Chief Minister launched School Management Information System (SMIS)?



  • A. Bihar
  • B. Gujarat
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Assam

Show Answer

Answer: – C – Jammu & Kashmir – Explanation – Chief Minister of Jammu and Kashmir, Mehbooba Mufti launched School Management Information System (SMIS) on December 30, 2016, to provide a complete database of all the government schools spread across the state.

Hide

2. Recently which state of India emerges as the India’s first fully organic state in 2016?

  • A. Manipur
  • B. Nagaland
  • C. Assam
  • D. Sikkim

Show Answer

Answer: – D – Sikkim  – Explanation – Sikkim has emerges as the India’s first fully organic state by converting around 75,000 hectares of agricultural land into sustainable cultivation. Prime Minister Narendra Modi formally certified Fully Organic State Status to Sikkim at a sustainable agriculture conference in Gangtok earlier in 2016.

Hide

3. Recently which village of Andhra Pradesh got Smart Digital village tag?

  • A. Guntur
  • B. Mori
  • C. Chittoor
  • D. Karimnagar

Show Answer

Answer: – B – Mori – Explanation – Mori village under Sakhinetipalli mandal in East Godavari district of Andhra Pradesh placed on India’s digital map by transforming completely into a Smart Digital Village said by Andhra Pradesh CM Chandrababu Naidu.

Hide

4. Recently Ex-Union Minister Balasaheb Vikhe Patil passed away, in that time he was the age of ___________________ years old.

  • A. 84
  • B. 74
  • C. 94
  • D. 80

Show Answer

Answer: – A – 84 – Explanation – Former Union Minister and Congress leader Eknathrao alias ‘Balasaheb’ Vikhe Patil passed away in Maharashtra. He was 84. Balasaheb Vikhe Patil was first elected into the Lok Sabha in 1971 from Ahmednagar district and continued to represent Kopargaon Lok Sabha constituency for the next 20 years.

Hide

5. Recently which state’s CM dedicated India’s first laser technology-based advanced AVMS RTO check-post?

  • A. Assam
  • B. Gujarat
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: – B – Gujarat  – Explanation – Gujarat chief minister Vijay Rupani launched India’s first laser technology-based advanced AVMS RTO check-post and also laid foundation stones of various developmental works worth Rs 30 crore at Shamlaji of Aravalli district in Gujarat.

Hide

6. Recently India’s Petronet signed MoU to set up $950 Mn LNG project in which country?

  • A. Sri Lanka
  • B. Bhutan
  • C. Bangladesh
  • D. Nepal

Show Answer

Answer:- C – Bangladesh  – Explanation – India’s largest LNG importer Petronet has signed a MoU with Petrobangla on December 30, 2016, to set up $950 million liquefied natural gas import project of 7.5 million tonnes a year in Bangladesh.

Hide

7. Recently which bank launched agriculture investment credit scheme in Rajasthan?

  • A. Bank of India
  • B. Union Bank of India
  • C. United Bank of India
  • D. Bank of Baroda

Show Answer

Answer: – D – Bank of Baroda – Explanation – Indian state-owned banking and financial services company Bank of Baroda has launched an agricultural investment credit for the farmers in Sri Ganganagar, Rajasthan on December 31, 2016.

Hide

8. Recently who won the gold in the men’s 77kg category at the 69th men and 32nd women senior National weightlifting championships?

  • A. Sivalingam Sathish
  • B. Ajay Singh
  • C. Papul Changmai
  • D. Kojum Taba

Show Answer

Answer: – A Sivalingam SathishExplanation – Olympian Sivalingam Sathish Kumar of Railways won the gold for the sixth consecutive year in the men’s 77kg category at the 69th men and 32nd women senior National weightlifting championships at Nagercoil in Tamalinadu.

Hide

9. Recently who won the three gold medals in the 1st Western Asia Youth Chess Championship?

  • A. Ranjit Bhagat
  • B. Kush Bhagat
  • C. Laxman Bhagat
  • D. Anil Bhagat

Show Answer

Answer: – B – Kush Bhagat – Explanation – Mumbai’s Kush Bhagat made history on December 29 after winning three gold medals in the 1st Western Asia Youth Chess Championship held in Al Ain Chess Club, UAE.

Hide

10. Recently Union Government permitted 12 PSU banks to raise Rs.______________ from market.

  • A. 2,000 Cr
  • B. 3,000 Cr
  • C. 1,000 Cr
  • D. 4,000 Cr

Show Answer

Answer:- B – Rs. 3,000 Cr  – Explanation – The Finance Minister Arun Jaitleyhas granted its approval to 12 proposals of PSBs to raise a sum of Rs 2,914.038 crore through preferential allotment and permission given to raise Rs 200 crore by United Bank of India through QIP mode.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 01 2017 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query