Current Affairs Quiz : January 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 02 2017. All the recent incidents which were held on Second January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 02 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 02 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 02 2017

Current Affairs Quiz : January 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently India and which country exchanged the list of their nuclear sites?



  • A. Sri Lanka
  • B. Pakistan
  • C. China
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: – B – Pakistan – Explanation – India and Pakistan exchanged the list of their nuclear installations and facilities under the Agreement on the Prohibition of attack against nuclear installations.

Hide

2. Recently which country flagged off first goods train in London?

  • A. Russia
  • B. America
  • C. Japan
  • D. China

Show Answer

Answer:- D –China  – Explanation – China has launched its first freight train to London over 12,000 kilometres away as part of efforts by the world’s second largest economy to expand rail links to different areas across the globe to improve its dwindling exports and stabilise slowdown.

Hide

3. Recently who appointed as new air force chief of Indian Air Force?

  • A. Birender Singh Dhanoa
  • B. Amar Singh Dhanoa
  • C. Balraj Singh Dhanoa
  • D. Charan Singh Dhanoa

Show Answer

Answer: – A – Birender Singh Dhanoa – Explanation – Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa took charge as the 22nd Chief of the Air Staff (CoAS) of the Indian Air Force (IAF). He succeeded Arup Raha who retires from the service.

Hide

4. Recently who are chosen for 2016 Bharatiya Jananpith Navlekhan award?

  • A. Shraddha & Ghyansham Kumar Devansh
  • B. Arundhati Roy & Arun Joshi
  • C. Barun Roy & Anita Desai
  • D. Jagadish Mohanty & Manju Kapur

Show Answer

Answer: – A – Shraddha & Ghyansham Kumar Devansh  – Explanation – Two new Hindi writers Shraddha and Ghyansham Kumar Devansh have been chosen for Bharatiya Jnanpith Navlekhan Award for the year 2016. Shraddha was chosen for her short story ‘Hawa Mein Phadhadati Chitthi’ and Devansh for his poem ‘Akash Mein Deh’.

Hide

5. Recently which Indian-origin British professor knighted for his work on DNA sequencing?

  • A. Bakula Balasubramanian
  • B. Chandan Balasubramanian
  • C. Chaman Balasubramanian
  • D. Shankar Balasubramanian

Show Answer

Answer: – D – Shankar Balasubramanian – Explanation – An Indian-origin British professor of chemistry and DNA expert at Cambridge University Shankar Balasubramanian received Knighthood from Queen Elizabeth II for their contributions.

Hide

6. Recently which international footballer named as ‘’World’s Best Playmaker’’ for 2016?

  • A. Cristiano Ronaldo
  • B. Lionel Messi
  • C. Xavi
  • D. Robin Van Persie

Show Answer

Answer:- B – Lionel Messi  – Explanation – The International Federation of Football History & Statics (IFFHS) in the last week of December 2016 named Lionel Messi as the World’s Best Playmaker for the year 2016. The footballer won the award for his overall contribution to club and country.

Hide

7. Recently whose name, named as the national President of Samajwadi Party?

  • A. Mulayam Singh Yadav
  • B. Akhilesh Yadav
  • C. Ram Gopal Yadav
  • D. Shivpal Yadav

Show Answer

Answer:- B – Akhilesh Yadav – Explanation – The General, Secretary of Samajwadi Party, Ramgopal Yadav declared current Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav as the party’s new national president on 1st January 2017, replacing his father Mulayam Singh Yadav.

Hide

8. Recently 34th Kalchakra puja was initiated in which state of India?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Jharkhand
  • C. Bihar
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer:- C – Bihar  – Explanation – The 34th Kalchakra puja was initiated on Monday by Tibetan spiritual leader Dalai Lama in Bihar amid tight security arrangements. “The 10-day-long Kalchakra puja began with a sermon by the Dalai Lama in Bodh Gaya”.

Hide

9. Recently President approved promulgation of specified bank notes ordinance, _____________.

  • A. 2014
  • B. 2013
  • C. 2015
  • D. 2016

Show Answer

Answer: – D – 2016 – Explanation – The decision is a follow-up action of numerous steps taken to eliminate the menace of unaccounted money in the economy.

Hide

10. Recently which company acquired engine cooling supplier-TitanX?

  • A. Tata AutoComp Systems Limited
  • B. Bajaj AutoComp Systems Limited
  • C. Mahindra AutoComp Systems Limited
  • D. Maruti AutoComp Systems Limited

Show Answer

Answer:- A – Tata AutoComp Systems Limited – Explanation – Tata AutoComp Systems Limited (TACO), an auto component conglomerate, promoted by Tata Group has announced the acquisition of TitanX, a leading global supplier of engine powertrain cooling solutions for an undisclosed amount.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 02 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query