Search Here

Current Affairs Quiz : January 06 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 06 2017. All the recent incidents which were held on Sixth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 06 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 06 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz January 06 2017

Current Affairs Quiz : January 06 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 06 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which two Indian states sign an agreement to joins the UDAY scheme?



  • A. Assam and Telangana
  • B. Assam and Bihar
  • C. Telangana and Gujarat
  • D. Rajasthan and Himachal Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Assam and Telangana – Explanation – Assam and Telangana signed a pact with the Power Minister, Piyush Goyal to join the UDAY scheme on January 4, 2017 in New Delhi in a bid to improve the performance of state run power distribution companies (DISCOM). Since the launch of the UDAY Scheme, the Power Ministry has signed Agreements with 18 states to join the Scheme. With the joining of Assam and Telangana, the total states covered under the scheme rose to 20.

[/show_more]

2. Which solar power producing firm has recently commissioned 150 MW solar projects in Punjab?

  • A. SunPower
  • B. Azure Power
  • C. RenaSola
  • D. Suntech Power Co.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Azure PowerExplanation – Solar power producer Azure Power commissioned 150 MW solar power project in Punjab, which is its largest in North India. Azure Power had signed a solar power implementation agreement with Punjab Energy Development Agency (PEDA) under its Solar Policy Phase III. The 150 MW solar power plants represents a portfolio of three projects of 50 MW each. The weighted average tariff on these projects is Rs 5.63 per kWh or unit and the company will supply power to Punjab State Power Corp for 25 years.

[/show_more]

3. Which city Connaught Place will be vehicle-free from February 2017?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Chennai
  • D. Kolkata

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – New Delhi – Explanation – Connaught Place, the commercial hub of New Delhi is soon going to become a vehicle-free zone, as all vehicles will be banned from entering the area for three months. The decision was taken on 5 January 2017 in order to reduce traffic congestion and pollution in the area.

[/show_more]

4. Recently what sum amount Central approves for new project for Ganga cleaning?

  • A. 270 Crore
  • B. 470 Crore
  • C. 170 Crore
  • D. 370 Crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Rs. 370 Crore – Explanation – The National Mission for Clean Ganga (NMCG)  has approved many new projects at an estimated cost of over Rs 370 crore for its ongoing Ganga rejuvenation programme in Haridwar and Varanasi and also decided to include six more cities\towns under surface cleaning exercise of the river using trash skimmers.

[/show_more]

5. Name the District Administration of India who develops Mobile App for Election Commission?

  • A. Amritsar
  • B. Jalandhar
  • C. Ludhiana
  • D. Patiala

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Ludhiana – Explanation –The District Administration of Ludhianahas developed a mobile application named “ECI360” for the benefit of voters, candidates, election staff as well as the Election Commission of India(ECI). The App has been developed by Harpreet Singh Chandoke on behalf of the district administration and deputy commissioner Ravi Bhagat. The ECI360 will help bring transparency and accountability regarding the elections and voting.

[/show_more]

6. Abdul Halim Jaffer Khan, passed away recently, was associated from which musical instrument?

  • A. Trumpet
  • B. Tabla
  • C. Piano
  • D. Sitar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:  D – Sitar – Explanation – Abdul Halim Jaffer Khan, the well-known sitar musician, has recently passed away in Mumbai, Maharashtra. He was regarded as one of the ‘Sitar Trinity’ of India along with Pandit Ravi Shankar and Ustad Vilayat Khan. He was known for his “Jafferkhani Baaj” style of performance and was hailed from Indore Gharana. His work was featured in several Hindi films such as Mughal-E-Azam, Kohinoor, Goonj Uthi Shehnai and Jhanak Jhanak Payal Baaje.

[/show_more]

7. Recently India and which country signs an agreement for cooperation and mutual assistance in Customs matters?

  • A. Uruguay
  • B. Kenya
  • C. Portugal
  • D. Norway

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Uruguay – Explanation – The Union Cabinet under PM Modi approved signing of an agreement between India and Uruguay for cooperation and mutual assistance in Customs Matters.

[/show_more]

8. Recently which country become1st country in world to pay basic income to randomly picked citizens on national level?

  • A. Hungary
  • B. Finland
  • C. Austria
  • D. Belarus

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – FinlandExplanation – Finland has become the first country in the world to give some basic income tounemployed citizens  to ensure a universal income offering greater security, especially as technological advances reduce the need for human labour. To tackle unemployment, which stands at 8.1 percent in a nation of 5.5 million. Finland become First country in world to pay basic income to Citizens. This programme will be started from this month. Under this, every month 2,000 selected unemployer will get 560 euros.

[/show_more]

9. Which country’s women football team has won the 2016 SAFF Women’s Championship?

  • A. Bhutan
  • B. Maldives
  • C. India
  • D. Sri lanka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – IndiaExplanation – The Indian women football team has won the 2016 South Asian Football Federation (SAFF) Women’s Football Championship title by defeating Bangladesh in the final by 3-1 in Siliguri, West Bengal.

[/show_more]

10. The 2017 National Ice Skating Championship has started in which of the following states?

  • A. Jammu & Kashmir
  • B. Haryana
  • C. Punjab
  • D. Uttarakhand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – HaryanaExplanation – The 13th edition of National Ice Skating Championship 2017 has started in Gurugram, Haryana on January 5, 2017. Approx 300 ice skaters across the country will participate in the 2-day event i.e. being organized by the Ice Skating Association of India (ISAI). The championship has been divided into two major disciplines – Figure Skating and Short Track Speed Skating with two separate competitions for boys and girls in different age categories.

[/show_more]

11. Which of the following companies has launched “Digital Unlocked” the training program for Indian small businesses?

  • A. Microsoft
  • B. Facebook
  • C. Google
  • D. Yahoo

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – GoogleExplanation – Google global CEO Sundar Pichai has recently launched “Digital Unlocked” a training program for Small and Medium Businesses (SMBs) and startups to go digital in India in partnership with Ministry of Information and Technology and the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) at a Google event in New Delhi. The purpose of the program is to empower upcoming and existing Indian SMBs with essential digital skills which will help them to get online and use internet so as to grow their business.

[/show_more]

12.  Name the Mobile commerce and payments firm that’s has received the final approval from RBI to operate as Payment Bank.

  • A. Apple Pay
  • B. Zomato
  • C. M-Pesa
  • D. Paytm

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – PaytmExplanation – Mobile commerce and payments company, Paytm received the final approval from the Reserve Bank of India on January 3, 2017 to launch Paytm Payment Bank. Paytm Payments Bank Ltd is expected to start its operation in next 30-60 days with its first branch in Noida, Uttar Pradesh. Paytm Payments Bank is held 51% by Sharma and 49% by One97 Communications Pvt.  Ltd. It has already received investments of Rs 220 crore from One97 Communication and its Vijay Shekhar Sharma.

[/show_more]

13. Who has been appointed as the new President of the Rockefeller Foundation?

  • A. Rajiv Shah
  • B. Binod Shah
  • C. Anurag Sengupta
  • D. David Park

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Rajiv Shah – Explanation – Rajiv J Shah, the former head of the United States Agency for International Development (USAID), has been appointed as the new President of Rockefeller Foundation. He will succeed Judith Rodin, who has been President for 12 years. With this, Shah has become the youngest person and the first Indian-American to lead the group. The Rockefeller foundation donates $200 million every year towards improving health and well-being in Africa and aid economic development in impoverished areas and developing strategies to combat climate change. It was set up in 1913 by the oil tycoon John D Rockefeller in New York, United States.

[/show_more]

14. How many Indian American Takes Oath as Members of US congress?

  • A. 6
  • B. 7
  • C. 5
  • D. 8

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 5Explanation – Five Indian Americans, hailing from a Minority Ethnic Community which is just 1 percent of the entire US population, have created history as they took oath as US Congress Members. They are Kamala Harris, Ami Bera, Ro Khanna, Raja Krishnamoorthi and Pramila Jayapal.

[/show_more]

15. Recently in which Indian city Munich Re open its branch Office?

  • A. Pune
  • B. Chandigarh
  • C. Mumbai
  • D. New Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – MumbaiExplanation – Munich Re to open reinsurance branch office in Mumbai Germany based Munich Reinsurance Company is planned to open its branch office in Mumbai to provide the property-casualty, life, health reinsurance markets across India. Munich Re is one of the first foreign reinsurers to receive approval for a dedicated branch in India following the 2015 amendment of the Insurance Bill

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: January 06 2017 

 

Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal