Current Affairs Quiz : January 07 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 07 2017. All the recent incidents which were held on Seventh January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 07 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 07 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 07 2017

Current Affairs Quiz : January 07 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 07 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Mega Festival on 350th Guru Gobind Singh Jayanti Organised in which city?



  • A. Patna
  • B. Amritsar
  • C. Kolkata
  • D. Chandigarh

Show Answer

Answer: A – Patna – Explanation – The 350th Guru Gobind Singh Jayanti was celebrated across the world on January 5, 2017.Marking the occasion, a huge festival known as Prakash Utsav also known as Prakash Parv has been organized in Patna, Bihar– the birth place of the Guru.The festival which is celebrated every year in Patna is attended by nearly 5 lakh devotees each year. The festival has been organized at the city’s iconic, sprawling Gandhi Maidan.

Hide

2. Recently in which city two-day Assam Biotech Conclave 2017 began?

  • A. Dispur
  • B. New Delhi
  • C. Guwahati
  • D. Kolkata

Show Answer

Answer: C – Guwahati – Explanation – The two-day Assam Biotech Conclave 2017 began in Guwahati, Assam on January 5, 2017 at a city hotel. The Conclave will have the closing ceremony on January 6, 2017.Chief Minister of Assam, Sarbananda Sonowal was the chief guest who inaugurated the Conclave in the presence of various guests of honours including State Science and Technology Minister Keshab Mahanta among others.

Hide

3. In which of the following city three days International Conference on “Yoga for Diabetes”organized?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Nagpur
  • D. Lucknow

Show Answer

Answer: B – New DelhiExplanation – The Minister of State for AYUSH (Independent Charge), Shri Shripad Yesso Naik inaugurated the International Conference on “Yoga for Diabetes” which began in New Delhi on January 4, 2017. The three days conference aims to generate discussions on the role of Yoga in the prevention and management of Diabetes and draw up a roadmap to be adopted for the control of Diabetes through Yoga.

Hide

4. Recently At what age Veteran actor Om Puri passes away?

  • A. 64
  • B. 65
  • C. 66
  • D. 67

Show Answer

Answer: C – 66Explanation –  Veteran actor Om Puri passed passes away at 66 after cardiac arrest. Mr.Puri has appeared in mainstream Bollywood cinema as well as Pakistani and British films.He has received an Order of the British Empire(OBE) as well as Padma Shri, the fourth highest civilian award of India.

Hide

5. Which of the following country will help Chennai, Ahmadabad and Varanasi in developing Smart Cities?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. Russia
  • D. Switzerland

Show Answer

Answer: B – JapanExplanation – Japan’s Ambassador to India Mr.Kenji Hiramatsu, informed about Japan’s intention to help India with the development of Chennai, Ahmedabad and Varanasi as smart cities. The decision was announced by the Mr.Kenji during a meeting with Minister of Urban Development Shri M.Venkaiah Naidu on January 5, 2017.

Hide

6. Recently India and____________________ signs DTAC Amendment Protocol.

  • A. Kazakhstan
  • B. Afghanistan
  • C. Bangladesh
  • D. Iran

Show Answer

Answer: A – Kazakhstan – Explanation – India and Kazakhstan signed a Protocol to amend the existing Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) between the two countries on January 6, 2017 in New Delhi.

Hide

7. Recently which country launched the world’s longest Bullet Train Shangri-la of the World?

  • A. Japan
  • B. Germany
  • C. USA
  • D. China

Show Answer

Answer: D – China – Explanation – China on 5 January 2017 launched its longest bullet train named “Shangri-la of the World”. It runs between Kunming, capital of southwest China’s Yunnan Province to Beijing.The train left Kunming at 11:05 a.m to cover the 2,760-km trip to Beijing and took around 13 hours.

Hide

8. Name the Indian cricketer who gives up the Captaincy from India’s ODI and T20 format?

  • A. MS Dhoni
  • B. Virat Kohli
  • C. Rohit Sharma
  • D. Shikar Dhawan

Show Answer

Answer: A – MS DhoniExplanation – Indian Cricketer, Mahendra Singh Dhoni  stepped down as the captain of the Indian team in limited over formats on January 4, 2017, just ahead of the ODI series to be  MS Dhoniagainst England in January 2017. However, he will still be available for selection as a wicketkeeper-batsman for the One Day and T20I series series.

Hide

9. Recently at what age Robert Marchand made a histoy by cycling 14 miles in 1 hour?

  • A. 102
  • B. 103
  • C. 104
  • D. 105

Show Answer

Answer: D – 105Explanation – Robert Marchand a 105 year old man has made a record by cycling 22.547km (14 miles) in 1 hour. In 2012 he had already set a record of cycling 26.927km in 1 hour.

Hide

10. Who is the new Captain of Indian cricket team?

  • A. Virat Kohli
  • B. Rohit Sharma
  • C. Ajinkya Rahane
  • D. Suresh Raina

Show Answer

Answer: A – Virat KohliExplanation – Indian Skipper, Virat Kohli was officially named as the Indian Cricket Team’s New Captain for all the three formats on January 6, 2017 at Mumbai. Virat takes over from India’s most successful ODI captain MS Dhoni who resigned from his roleon 5 january 2017.

Hide

11. Google dedicated its Doodle to whom to pay tribute on his 190th birth anniversary?

  • A. Sir Sandford Fleming
  • B. Krishnan Sasikiran
  • C. P. B. Charan
  • D. Jamila Massey

Show Answer

Answer: A – Sir Sandford Fleming – Explanation – Sir Sandford Fleming, KCMG (January 7, 1827 – July 22, 1915) was a Scottish Canadian engineer and inventor. Born and raised in Scotland, he emigrated to colonial Canada at the age of 18. He proposed worldwide standard time zones, designed Canada’s first postage stamp, left a huge body of surveying and map making, engineered much of the Intercolonial Railway and the Canadian Pacific Railway, and was a founding member of the Royal Society of Canada and founder of the Royal Canadian Institute, a science organization in Toronto.

Hide

12. Name the following bank that launched the Accidental Insurance Scheme named “KBL Suraksha”.

  • A. Andhra Bank
  • B. Karnataka Bank
  • C. Bandhan Bank
  • D. HDFC Bank

Show Answer

Answer: B – KarnatakaExplanation – Karnataka Bank has launched has launched a group Personal Accident Insurance Scheme for all its Saving Bank(SB) Account holders. The insurance scheme is named “KBL Suraksha” and provides insurance cover for accidental death.

Hide

13. Recently who is appointed as Managing Director of IBM?

  • A. Karan Bajwa
  • B. Vanitha Narayana
  • C. Anil Jalali
  • D. L. Narayan

Show Answer

Answer: A – Karan BajwaExplanation – Technology giant IBM has appointed Karan Bajwa as the Managing Director of its India operations on January 4, 2017. IBM India Appoints Karan Bajwa as Managing Directori. He succeeds Vanitha Narayana, who has been elevated as Chairman of IBM India.

Hide

14. Which of the following company appoints S Padmanabhan as a Chairman?

  • A. Reliance Power
  • B. Tata Power
  • C. Mahindra & Mahindra
  • D. Bharati Airtel

Show Answer

Answer: B – Tata PowerExplanation –Tata Sons has nominated S Padmanabhan as the Chairman of Tata Power Co Ltd with immediate effect, in place of Cyrus Mistry who resigned in December 2016.  S Padmanabhan was the executive director of operations at the company until 2014. He has been brought back as an additional director on the board in December 2016.

Hide

15. Who is the author of the book titled “The People’s President: Dr. A P J Abdul Kalam” recently released?

  • A. M. Khan
  • B. Arun Jaitley
  • C. Amit Choudhary
  • D. Amrita Pritam

Show Answer

Answer: A – S.M. Khan – Explanation –  A book titled “The People’s President: on the former President A.P.J. Abdul Kalam was released on January 4, 2017 in New Delhi by the Vice President, Shri M. Hamid Ansari in the presence of the Union  Finance and Corporate, Minister Arun Jaitley. The book has been written by Shri S.M. Khan who served as the Press Secretary to President Kalam.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 07 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query