Current Affairs Quiz : January 08 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 08 2017. All the recent incidents which were held on Seventh January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 08 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 08 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 08 2017

Current Affairs Quiz : January 08 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 08 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Union Government grants assistance of over 1782 crore as drought relief for which state?



  • A. Andhra Pradesh
  • B. Odisha
  • C. Karnataka
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: C – KarnatakaExplanation – The Union Government on 5 January 2017 approved a grant of about Rs 1782 crore to drought-hit Karnataka under the National Disaster Relief Fund (NDRF). The assistance came after the Karnataka Government had asked a central relief of Rs 4702 crore for loss of 2016 Kharif crops due to severe drought in the state. The government also approved assistance of Rs 209 crore to Uttarakhand, which had been hit by floods in 2013.

Hide

2. 10 day Island Tourism Festival 2017 recently organized at _____________________.

  • A. Kanyakumari
  • B. Andaman and Nicobar
  • C. Daman and Diu
  • D. Bay of Bengal

Show Answer

Answer: B – Andaman and Nicobar – Explanation – The 2017 Island Tourism Festival began at Port Blair in Andaman and Nicobar Islands on January 6, 2017. The 10-Day Event was inaugurated by the Lieutenant Governor of Island, Jagdish Mukhi at the ITF Ground. The event will experience performances by the cultural troupes from mainland India to help the Islanders renew their cultural ties with mainland. The troupes from both India and Island will also perform in outer Islands apart from South Andaman.

Hide

3. Recently which state has announced a new scheme to provide financial assistance of Rs. 1000 to distressed single women in the state?

  • A. Telangana
  • B. Bihar
  • C. Madhya Pradesh
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: A – TelanganaExplanation – Telangana Government led by Chief Minister K Chandrasekhar Rao, announced a new scheme on January 6, 2017, to provide financial assistance of Rs. 1000 per month to poor single women in the state.  Making an announcement in the Legislative Assembly, the CM informed that the new scheme will be implemented from April 2017 and necessary funds will be allocated in the upcoming budget.

Hide

4. According to the CSO India’s GDP growth expected to be slower at ______________ percent in 2016-17?

  • A. 6 percent
  • B. 4 percent
  • C. 1 percent
  • D. 7 percent

Show Answer

Answer: C – 7.1 percentExplanation – According to growth projection released by the Central Statistics Office (CSO), India’s Gross Domestic Product (GDP) growth is expected to grow at a slower pace at 7.1% in 2016-17 as compared to 7.6% in 2015-16.

Hide

5. Recently in which city 16th Financial Stability and Development Council (FSDC) meet held?

  • A. Kolkata
  • B. Bengaluru
  • C. Mumbai
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New Delhi – Explanation – The 16th edition of the Financial Stability and Development Council (FSDC) meeting was held on January 5, 2017 in New Delhi under the Chairmanship of the Union  Finance Minister Arun Jaitley. The FSDC meeting was held to discuss about the obstacles faced by the economy and to bring out the solution to tackle them. Besides, it also aimed at bringing new suggestions and outcomes in order to benefit the upcoming Budget 2017-18.

Hide

6. Recently which state Government unveils Good Samaritan Policy?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Maharashtra
  • D. Delhi

Show Answer

Answer: D – DelhiExplanation – Delhi Government has approved ‘Good Samaritan Policy to encourage people to help road accident victims in emergency situation. It was approved by the state cabinet meeting chaired by Chief Minister Arvind Kejriwal in New Delhi. This policy will give bystanders incentive to help accident victims and more importantly provide them with legal protection.

Hide

7. Recently former West Bengal Minister Saral Deb passes away at what age?

  • A. 88
  • B. 86
  • C. 81
  • D. 82

Show Answer

Answer: D – 82 – Explanation – Veteran All India Forward Bloc leader and former West Bengal minister Saral Deb passed away following a prolonged illness. He was 82. He was a six-time state legislator, winning from Barasat constituency of North 24 Parganas district. He was the state Library Minister from 1977 to 1982 and also had held the Cooperative portfolio from 1982 to 1987.

Hide

8. Recently how many Indian-Origin innovators have been featured in the 2017 Forbes Super Achievers List?

  • A. 30
  • B. 35
  • C. 39
  • D. 44

Show Answer

Answer: A – 30 – Explanation – The 2017 edition of the Forbes’ list of super achievers under the age of 30 features about 30 Indian-Origin Innovators, Entrepreneurs and Leaders who made outstanding contribution towards transforming the world among 600 people. The 30 people listed belong to 20 different industries including healthcare, manufacturing, sports and finance.

Hide

9. Recently who going to meet with India on Indus Water Treaty?

  • A. Pakistan Government
  • B. United Nation
  • C. World Bank
  • D. USA

Show Answer

Answer: C – World BankExplanation – India asked the World Bank not to rush in brokering a deal on its dispute with Pakistan over Ratle and Kishenganga projects coming up in Jammu and Kashmir. India conveyed its position during a meeting with World Bank representative in New Delhi. India asserted that the differences between India and Pakistan can be resolved bilaterally or through a neutral expert.

Hide

10. Recently China to set up world’s highest altitude gravitational wave telescopes in _______________.

  • A. Tibet
  • B. Shanghai
  • C. Xiamen
  • D. Shanwei

Show Answer

Answer: A – TibetExplanation – China is setting up the world’s highest altitude gravitational wave observatory in a Tibet prefecture close to Line of Actual Control (LAC) with India. The telescope will detect and gather precise data on primordial gravitational waves in the Northern Hemisphere. The construction work of the first telescope code-named Ngari No.1 as part of first phase has started. It is expected to be operational by 2021. It is located at located 5,250 meters above sea level, 30kms south of Shiquanhe Town in Ngari Prefecture at China’s border with India.

Hide

11. Recently who wins 2017 Brisbane women’s doubles title?

  • A. Sania Mirza and Bethanie Mattek-Sands
  • B. Ekaterina Makarova and Elena Vesnina
  • C. Sania Mirza and Elena Vesnina
  • D. Ekaterina Makarova and Bethanie Mattek-Sands

Show Answer

Answer: A – Sania Mirza and Bethanie Mattek-Sands – Explanation – Indian tennis ace Sania Mirza picked up her first title of the season, combining with American Bethanie Mattek-Sands to lift the Brisbane International women’s doubles title, but ended up losing the World No.1 crown to her partner. The top-seeded Indo-American duo triumphed 6-2 6-3 against the second-seeded Russian team of Ekaterina Makarova and Elena Vesnina in the final here.

Hide

12. Who wins 2017 Qatar Open tennis title recently?

  • A. Marc López
  • B. Feliciano López
  • C. Novak Djokovic
  • D. Andy Murray

Show Answer

Answer: C – Novak DjokovicExplanation – Novak Djokovic from Serbia won the 2017 Qatar Open tennis title in the men’s single category. In the final match held in the capital city Doha he defeated Andy Murray from Britain by 6-3, 5-7, 6-4 score. This was Djokovic’s second Qatar Open title after first won in

Hide

13. Recently who has been nominated for the 4th Yash Chopra Memorial Award?

  • A. Shah Rukh Khan
  • B. Salman Khan
  • C. Ranvir Singh
  • D. Aamir Khan

Show Answer

Answer: A – Shah Rukh Khan – Explanation – Bollywood actor, Shah Rukh Khan, commonly known as SRK, has been named for the 4th Yash Chopra Memorial Award. The award would be presented to the actor at a function in Mumbai on February 25 2017.The actors will receive Rs 10 lakh, a gold medal, and a certificate as part of the award.

Hide

14. Who has been appointed as Chief Financial Officer of Reliance Power?

  • A. Suresh Nagarajan
  • B. Krishnan Sasikiran
  • C. Karan Bajwa
  • D. Vanitha Narayana

Show Answer

Answer: A – Suresh NagarajanExplanation – Reliance Power announced the appointment of Suresh Nagarajan as the Chief Financial Officer (CFO) of the company. At present, Nagarajan is working as the Senior Executive Vice President of Reliance Power. He was elevated to the position of CFO by the Board of Directors at their meeting. He has been associated with Reliance Power since 2006.

Hide

15. Recently who was sworn in as president of Ghana?

  • A. Nana Akufo-Addo
  • B. John Dramani Mahama
  • C. John Kufuor
  • D. John Atta Mills

Show Answer

Answer: A – Nana Akufo-AddoExplanation – Former human rights lawyer Nana Akufo-Addo (72) was sworn in as new president of Ghana. He had won the December 2016 elections by defeating incumbent President John Dramani Mahama in the first round by winning 53.83% of the votes. Mr Akufo-Addo’s inauguration represents the latest peaceful handover of power in Ghana. Previously he had served as Attorney General from 2001 to 2003 and as Minister for Foreign Affairs from 2003 to 2007.

Hide

16. Recently Droom Partners with which bank for quick sanction of loans?

  • A. Andhra Bank
  • B. Axis Bank
  • C. Mahindra & Kotak
  • D. Reliance Finance

Show Answer

Answer: B – Axis Bank – Explanation – Online automobile marketplace Droom has tied up with Axis Bank to provide quick sanction of loans on both new as well as used cars. Loans will be provided for up to 85% of the value of the car with a tenure of 1-5 years. Furthermore, loans on Used Cars can be availed on vehicles upto the age of 10 years.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 08 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query