Current Affairs Quiz : January 11 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 11 2017. All the recent incidents which were held on Eleventh January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 11 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 11 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 11 2017

Current Affairs Quiz : January 11 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 11 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government going to launches its e-Wallet?



  • A. Gujarat
  • B. Assam
  • C. Jharkhand
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: B – AssamExplanation – The Assam government will be shortly launching its indigenously-developed e-Wallet, Tokapoisa.in.

Hide

2. Who lays the Foundation stone for new (NDRF) campus recently?

  • A. Rajnath Singh
  • B. Narendra Modi
  • C. Pranab Mukherjee
  • D. Hamid Ansari

Show Answer

Answer: A – Rajnath Singh – Explanation – Union Home Minister Rajnath Singh laid the foundation stone for the construction of a new campus of the National Disaster Response Force (NDRF) at Kondapavuluru village of Gannavaram mandal in Krishna district, Andhra Pradesh on January 9, 2017 in presence of Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu and Union Minister for Information and Broadcasting M Venkaiah Naidu.

Hide

3. Which state government recently organizes its First Digi Dhan Mela in Vijaywada?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Kerala
  • C. Tamil Nadu
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: D – Andhra Pradesh – Explanation – The first Digi Dhan Mela in the state of Andhra Pradesh was launched by the Urban Development and Information Broadcasting M. Venkaiah Naidu along with Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu.

Hide

4. Recently which state becomes the 21st state to join scheme UDAY?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Goa
  • C. Manipur
  • D. Tripura

Show Answer

Answer:  A – Tamil NaduExplanation – The Tamil Nadu Government signed an MoU with the Ministry of Power on January 9, 2017 to join the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) scheme which aims at reviving the financial turnaround of debt stressed electricity distribution companies of India (DISCOMs). With the agreement Tamil Nadu has become the 21st state to join UDAY scheme.

Hide

5. Recently which country launched Nuclear Capable Missile named Babur-3?

  • A. Afghanistan
  • B. Pakistan
  • C. Bangladesh
  • D. Iran

Show Answer

Answer: B – PakistanExplanation – Pakistan successfully test-fired its first Submarine-Launched Cruise Missile (SLCM), Babur-3, from Indian Ocean.  The missile Babur-3 which was fired from an underwater, mobile platform, hit the target with precise accuracy. It is capable of carrying a nuclear warhead up to 450km

Hide

6. Recently Iran’s ex- President Rafsanjani dies, at that time what was his age?

  • A. 84
  • B. 88
  • C. 82
  • D. 85

Show Answer

Answer: C – 82Explanation – Iran’s ex-President Akbar Hashemi Rafsanjani, a dominant figure in the country’s politics since the 1980s, has died at the age of 82.

Hide

7. Recently a 8 years old Kashmiri boy Abbu Ammaz becomes national boxing champion, he belongs to _____________________________ state.

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Jammu & Kashmir
  • C. Punjab
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: B – Jammu & Kashmir – Explanation – Abbu Ammaz becomes national boxing championi. Abbu Ammaz (8), a class 2 student from Jammu and Kashmir has bagged the gold medal in Thai Boxing Championship at the national level. He was felicitated by the civil administration, district authorities and police.

Hide

8. Name the Mumbai youngster who wins Scottish Junior Open title recently.

  • A. Ravi Kumar
  • B. Shiva Thapa
  • C. Arpinder Singh
  • D. Shreyas Mehta

Show Answer

Answer: D – Shreyas Mehta – Explanation – Mumbai youngster, Shreyas Mehta, won the Scottish Junior Open Squash championship at Edinburgh on January 9, 2017.

Hide

9. Name the person who appoints as the new MD & CEO of SBI Pension Funds recently?

  • A. Kumar Sharadindu
  • B. Amar Bajwa
  • C. Kunal Singh
  • D. Raj Shekaran

Show Answer

Answer: A – Kumar Sharadindu – Explanation – SBI Pension Funds Pvt Ltd.(SBIPFPL), a subsidiary of State Bank of India, has appointed Kumar Sharadindu as its Managing Director and Chief Executive. Before this, Sharadindu was a general manager at SBI Corporate Centre, Mumbai.

Hide

10. Which Smartphone brand recently appoints Virat Kohli as brand ambassador?

  • A. Samsung
  • B. Vivo
  • C. Gionee
  • D. Lava

Show Answer

Answer: C – GioneeExplanation – Smartphone brand Gionee has named Virat Kohli, captain of the Indian cricket team, as their new brand ambassador.

Hide

11. Recently which bollywood personality Awarded by US Embassy for TB Awareness?

  • A. Aamir Khan
  • B. Shabana Ajami
  • C. Amitabh Bachchan
  • D. Madhuri Dixit

Show Answer

Answer: C – Amitabh Bachchan – Explanation – The Bollywood Actor Amitabh Bachchan was honoured by the US Embassy on January 8,  2017 for his immense contribution to the India-US partnership on tuberculosis (TB).

Hide

12. Parag Havaldar an ____________________________ alumnus wins Technical Oscar.

  • A. IIT Kharagpur
  • B. IIT Kanpur
  • C. IIT Rookee
  • D. IIT Patna

Show Answer

Answer: A – IIT Kharagpur – Explanation – An IIT Kharagpur alumnus, Parag Havaldar, has won the prestigious Scientific & Technical Awards popularly called the `Technical Oscar’ by the Academy of Motion Pictures and Sciences for the development of expression-based facial performance-capture technology at Sony Pictures Image works

Hide

13. Which city will be next Destination for startups after Bengaluru?

  • A. Jaipur
  • B. Raipur
  • C. Bhopal
  • D. Nagpur

Show Answer

Answer: A – JaipurExplanation – The state government of Rajasthan led by Chief Minister Vasundhara Raje has collaborated with the American MNC Cisco to develop the state capital Jaipur as the second startup destination after Bengaluru.

Hide

14. Recently which bank has launches Humanoid Robot to assist the customers?

  • A. ICICI Bank
  • B. Axis Bank
  • C. Yes bank
  • D. HDFC Bank

Show Answer

Answer: D – HDFC BankExplanation – India’s second largest private sector lender HDFC Bank has launched a human shaped  robot named IRA at its Mumbai branch to help the assist the customers in banking activities.

Hide

15. Which day is observed as World Hindi Day?

  • A. 10th January
  • B. 11th January
  • C. 12th January
  • D. 13th January

Show Answer

Answer: A – 10th JanuaryExplanation – The 12th World Hindi Day was celebrated on 10 January 2017 across the world to honour our Indo-Aryan language. World Hindi Day was first observed on 10 January 2006 while Hindi Divas (Hindi Day) is being observed every year on September 14.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 11 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query