Current Affairs Quiz : January 13 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 13 2017. All the recent incidents which were held on Thirteenth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 13 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 13 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 13 2017

Current Affairs Quiz : January 13 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 13 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which airport adopts “ARC “ World’s First Digital Platform?



  • A. Delhi Airport
  • B. Mumbai Airport
  • C. Chennai Airport
  • D. Kolkata Airport

Show Answer

Answer: A – Delhi AirportExplanation – The Delhi Airport on January 10, 2017 informed that has adopted a unique performance and benchmarking digital platform, ARC, and claims that it is first in the world to adopt such platform.

Hide

2. Who inaugurates International Conference & Exhibition on Reinforced Plastics recently in Mumbai?

  • A. Prime Minister Narendra Modi
  • B. Finance Minister Arun Jaitley
  • C. Defence Minister Manohar Parrikar
  • D. Home Minister Rajnath Singh

Show Answer

Answer: C – Defence Minister Manohar Parrikar – Explanation – Defence Minister Manohar Parrikar inaugurated the 8th edition of the International Conference & Exhibition on Reinforced Plastics (ICERP) on January 10, 2017 at the Bombay Convention & Exhibition Centre (BCEC) in Mumbai, India.The three day international event will provide an ideal opportunity for the Global Composites Industry to focus its attention to India.

Hide

3. Which state government recently signs MoU with Civil Aviation Ministry for Regional Connectivity Scheme?

  • A. Tamilnadu
  • B. Telangana
  • C. Kerala
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: B – TelanganaExplanation –The Telangana government has signed a MoU with the Ministry of Civil Aviation and Airports Authority of India on January 11, 2017 under the Regional Connectivity Scheme (RCS) for air connectivity by developing small airports and airstrips in the state.

Hide

4. Whose birth anniversary observed as National Youth Day?

  • A. Swami Vivekananda
  • B. Bal Gangadhar Tilak
  • C. Subash Chandra Bose
  • D. Bhagat Singh

Show Answer

Answer: A – Swami VivekanandaExplanation – National Youth Day was observed on 12 January 2017 to mark the 154th birth anniversary of Swami Vivekananda. The day is observed with an aim to recognise the ideals and teachings of Vivekananda and project him as a role model for the Indian youth. In 1984, the Union Government declared that 12 January, i.e. the birth anniversary of Swami Vivekananda will be observed as the National Youth Day. His birthday has been celebrated as the National Youth Day since 12 January 1985.

Hide

5. Recently veteran British war correspondent Clare Hollingsworth dies, at that time her age was?

  • A. 104
  • B. 105
  • C. 106
  • D. 101

Show Answer

Answer: B – 105 – Explanation – Clare Hollingsworth, legendary correspondent who first broke the news of the beginning of World War II, passed away on 10 January 2017 following a brief illness. She was 105.

Hide

6. Name the Indian person who becomes member of Athletes’ Committee?

  • A. PR Sreejesh
  • B. Renjith Maheshwary
  • C. Gurmeet Singh
  • D. Manavjit Singh Sandhu

Show Answer

Answer: A – PR SreejeshExplanation – The Indian men’s hockey team captain PR Sreejesh on 11 January 2017 became a member of International Hockey Federation (FIH) Athletes’ Committee. The nomination of Indian men’s hockey team captain to the FIH Athletes’ Committee was confirmed by the FIH Executive Board.

Hide

7. Recently which bank decelerates India’s GDP Growth to 7 percent for fiscal 2016 – 17?

  • A. Asian Bank
  • B. World Bank
  • C. Development Bank
  • D. Industrial Bank

Show Answer

Answer: B – World Bank – Explanation – The World Bank on January 11, 2017 cut the India’s GDP growth for 2016-17 fiscal ending on March 31, 2017 to 7 percent from its previous estimate of 7.6 percent due to demonetization.

Hide

8. Which General Insurance Company recently Launches Credit Insurance Policy to Safeguard Business?

  • A. ICICI Lombard General Insurance
  • B. Oriental Insurance
  • C. Birla Sun Life Insurance
  • D. HDFC ERGO

Show Answer

Answer: D – HDFC ERGO – Explanation – HDFC ERGO General Insurance Company launched a new policy, Trade Credit Insurance Policy, on January 9, 2017 to which safeguards businesses against the risks of non-payment for the goods or services delivered to the buyers.

Hide

9. Which computer hardware company received record breaking 8000 US Patent for 2016?

  • A. Intel
  • B. HP
  • C. IBM
  • D. Wipro

Show Answer

Answer: C – IBMExplanation – IBM has become the first company to break the US patent record by receiving 8,088 patents in 2016 with a rate of 22 patents per day. The achievement also marked the 24th consecutive year of the computer hardware giant’s innovation leadership.

Hide

10. By which Airlines ‘Fly For Sure’ scheme was launched?

  • A. Air India
  • B. Spice Jet
  • C. Indigo
  • D. Blue lines

Show Answer

Answer: A – Air IndiaExplanation – The national carrier Air India (AI) has launched a ‘Fly For Sure’ scheme on January 11,  Air India Flight2017 that will ensure that passengers reach their destination the desired day without the need to buy expensive last-minute tickets in case of missing booked flight.

Hide

11. Name the person who appointed CEO of Ola Fleet Technologies.

  • A. Shalabh Seth
  • B. Bhavish Aggarwal
  • C. Sachin Bansal
  • D. Naveen Tewari

Show Answer

Answer: A – Shalabh seth – Explanation – Shalabh Seth has appointed as the CEO of Ola Fleet Technologies on January 11, 2017 by Indian online transportation network company Ola

Hide

12. __________________ Sworn in Nicaragua’s President for Third Consecutive Term.

  • A. Violeta Chamorro
  • B. Daniel Ortega
  • C. Enrique Bolanos
  • D. Amoldo Aleman

Show Answer

Answer: B – Daniel Ortega – Explanation – Daniel Ortega was on January 10, 2017 sworn in as the President of Nicaragua for the third consecutive term while his wife, Rosario Murillo was elected as the new vice president.

Hide

13. Who will be the next High Commissioner of India to the Republic of Seychelles?

  • A. Shivshankar Menon
  • B. Satyabrata Pal
  • C. Ausaf Sayeed
  • D. Vijay K. Nambiar

Show Answer

Answer: C – Dr. Ausaf Sayeed – Explanation –Former IFS officer Dr. Ausaf Sayeed has been appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Seychelles .  Ausaf is currently working as the Consul General,Consulate General of India,Chicago

Hide

14. Who is recently appointed as President of BMW group India?

  • A. Rahul Yadav
  • B. Kunal Bahl
  • C. Binny Bansal
  • D. Vikram Pawah

Show Answer

Answer: D – Vikram Pawah – Explanation – German based car maker BMW has appointed Vikram Pawah as the President of India. He replaced Frank Schloeder who will return to German as the position of Head of Business Steering – Luxury Class. It will effect from March 1, 2017.

Hide

15. Identified which of the following appointed new director of West Indies cricket?

  • A. Jimmjy Adams
  • B. Kenny Benjamin
  • C. David Williams
  • D. Junior Murry

Show Answer

Answer: A – Jimmy AdamsExplanation – Former West Indies captain Jimmy Adams has taken over as the new director of West Indies cricket.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 13 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query