Current Affairs Quiz : January 14 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 14 2017. All the recent incidents which were held on Fourteenth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 14 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 14 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 14 2017

Current Affairs Quiz : January 14 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 14 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Election Commission issues Notification for Assembly Election in _______________________ and _______________________.



  • A. Manipur and Goa
  • B. Punjab and Goa
  • C. Uttarakhand and Punjab
  • D. Uttar Pradesh and Uttarakhand

Show Answer

Answer: Answer: B – Punjab and Goa – Explanation –The Notifications regarding the single phased Assembly elections in Punjab and Goa was issued by the Election Commission on January 11, 2017 to start the process of filing nomination papers in the state. Last date of filing nominations by candidate January 18, 2017.

Hide

2. Recently Supreme Courts Directs which state Government to Compenmsate Victims of Endosulfan Poisoning?

  • A. Gujarat
  • B. Tamil Nadu
  • C. Kerala
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: C – Kerala – Explanation – The state government of Kerala has been directed by the Supreme Court on January 10, 2017 to pay Rs.500 crore as compensation to 5,000 victims suffering various types of deformities, health issues and other complication due to the use of Endosulfan pesticides in the state.

Hide

3. Which city going to host the World’s first gender literature fest?

  • A. Patna
  • B. Ranchi
  • C. Raipur
  • D. Kanpur

Show Answer

Answer: A – Patna – Explanation –The world’s first ‘Gender Literature Festival’ is scheduled to be held in Patna, Bihar in the second week of April, 2017 its aim to create a platform, to exchange ideas, and to share and learn experiences of renowned people in the field of gender literature.

Hide

4. Which state Government signs MoU with NDDB to promote dairy development?

  • A. Tripura
  • B. Manipur
  • C. Assam
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: D – Arunachal Pradesh – Explanation – Arunachal Pradesh Chief Secretary Shakuntala D Gamlin and NDDB Chairman Dilip Rath are signed the Memorandum of Understanding (MoU) in the presence of Chief Minister Pema Khandu to kick-start a ‘white revolution’ in Arunachal Pradesh.

Hide

5. Recently _________________ year’s former MRF director KM Philip passes away.

  • A. 104
  • B. 103
  • C. 102
  • D. 101

Show Answer

Answer: A – 104 – Explanation – KM Philip, 104, former whole-time director on the board of MRF, passed away. Mr. Philip was a Padma Shri Awardee and a noted philanthropist.

Hide

6. Recently of what amount MoUs signed in textile sector during Vibrant Gujarat 2017?

  • A. 8050 crore
  • B. 8066 crore
  • C. 8835 crore
  • D. 8840 crore

Show Answer

Answer: C – Rs. 8835 crore – Explanation – Union Textiles Minister Zubin Irani on 12 January 2017 announced that Memorandums of Understanding (MoUs) worth Rs 8835 crore were signed in textile sector. The MoUs were signed during 8th Vibrant Gujarat Global Summit 2017 in Gandhinagar.

Hide

7. What number of Annual Haj Quota Saudi Arabia Increases for India?

  • A. 35,000
  • B. 30,000
  • C. 34,000
  • D. 34,500

Show Answer

Answer: D – 34.500 – Explanation – Minister of State for Minority Affairs (Independent Charge) Mukhtar Abbas Naqvi and Saudi Arabia’s Haj and Umrah Minister Dr. Mohammad Saleh bin Taher Benten inked an agreement on January 11, 2017 in Jeddah to hike the India’s annual Haj quota by 34,500.

Hide

8. Recently first underwater museum opens in Lanzarote, Mention place comes under which country?

  • A. Europe
  • B. Russia
  • C. Canada
  • D. Australia

Show Answer

Answer: A – Europe – Explanation – The first and only underwater sculpture museum of Europe, Museo Atlantico, has been inaugurated on January 10, 2017 off the Canary Island coast of Lanzarote. The museum has been created at a depth of between 12 and 15 meters on the ocean floor and will be accessible to scuba divers and visible to glass-bottom boats.

Hide

9. Star Wars gibbon is new primate species discovered in _______________________.

  • A. Japan
  • B. Switzerland
  • C. Thailand
  • D. China

Show Answer

Answer: D – China – Explanation – Scientists have concluded a gibbon living in the tropical forests of south west China is a new species of primate.

Hide

10. Temples of Tamil Nadu to go digital by which bank?

  • A. HDFC Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. Syndicate Bank
  • D. Tamilnad Mercantile Bank Ltd.

Show Answer

Answer: A – HDFC Bank – Explanation – HDFC Bank introduced digital wallets to install point of sale (PoS) terminals at counters in temples of Tamil Nadu. Five temples in Kanyakumari district in southern Tamil Nadu have introduced digital wallets and PoS to enable their devotees pay donations.

Hide

11. Recently which bank introduces Voice Biometrics Authentication for Phone Banking?

  • A. South Indian Bank Ltd.
  • B. Nainital Bank Ltd.
  • C. Citibank
  • D. Lakshmi Vilas Bank Ltd.

Show Answer

Answer: C – Citibank – Explanation – Citibank India has launched a Voice Biometrics Authentication for its phone banking customers on January 10, 2017 that would allow clients to use their voiceprints for authentication rather than remember multiple PINs or respond to questions through current practice of interactive voice response (IVR) used for verifying their identities.

Hide

12. Name the scheme launched by Mahindra Asset Management.

  • A. Dhan Sanchay Yojna
  • B. Dhan Laxmi Yojna
  • C. Dhan Vikas Yojna
  • D. Dhan Samredh Yojna

Show Answer

Answer: A – Dhan Sanchay Yojna – Explanation – Mahindra Asset Management Company Pvt. Ltd (MAMCPL) launched  an open ended scheme Mahindra Mutual Fund Dhan Sanchay Yojna scheme to generate long-term returns through investment in equity and debt.

Hide

13. Former CEO of Housing.com Jason Kothari will be the chief strategy and investment officer of which company?

  • A. Flipkart
  • B. Ajio
  • C. Abof
  • D. Snapdeal

Show Answer

Answer: D – SnapdealExplanation – After the announcement of a merger of Housing with PropTiger, CEO of Housing.com,Jason Kothari will be the chief strategy and investment officer of Snapdeal.  Kothari will take his responsibility from January 16, 2017Housing’s ex-CEO Jason Kothari to join Snapdeal

Hide

14. Who appointed as senior fellow of US think tank?

  • A. Manish Tewari
  • B. Rahul Gandhi
  • C. Naveen Jindal
  • D. Supriya Sule

Show Answer

Answer: A – Manish Tewari – Explanation – Congress leader and former Union Minister Manish Tewari was appointed as the senior fellow of US-based think tank Atlantic Council on January 11, 2017. Tewari will focus on programming aimed at strengthening US-India relations.

Hide

15. Who was the author of the book named “Cyber Vocabulary book Cyber Pathshala”?

  • A. Tarun Vijay
  • B. Milind Deora
  • C. Jitendra Singh
  • D. Agatha Sangma

Show Answer

Answer: A – Tarun Vijay – Explanation – Union HRD Minister Prakash Javadekar released a book on cyber vocabulary named Cyber Pathshala authored by BJP leader and writer Tarun Vijay on January 10, 2017 at World Book Fair at Pragati Maidan in New Delhi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 14 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query