Current Affairs Quiz : January 15 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 15 2017. All the recent incidents which were held on Fifteenth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 15 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 15 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 15 2017

Current Affairs Quiz : January 15 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 15 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently International conference on Disability Communication held in which city of India?



  • A. Mumbai
  • B. Gandhinagar
  • C. Nagpur
  • D. Pune

Show Answer

Answer: A – MumbaiExplanation –The 3 day international conference on Disability Communication ICDC-2017 held at Rambhau Mhalgi Prabodhini in Mumbai, Maharashtra from January 9-11, 2017 with curriculum outline of disability communication for the University of Mumbai

Hide

2. The Union Minister of state Jitendra Singh announces what amount Minimum Pension for Central government Employees?

  • A. 10,000
  • B. 9,000
  • C. 9,500
  • D. 11,000

Show Answer

Answer: B – Rs. 9,000 – Explanation – The Union Minister of state for Personnel, Public Grievances and Pensions, Jitendra Singh while addressing the 29th meeting of the Standing Committee of Voluntary Agencies (Scova) in New Delhi on January 12, 2017 informed that the minimum pension for central government employees has been increased to Rs. 9,000 per person and ex-gratia amount has been increased from Rs. 10-15 lakh to Rs. 25-35 lakh.

Hide

3. Recently which state launched its First Solar Powered Boat named Aditya?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Kerala
  • C. Tamil nadu
  • D. Odisha

Show Answer

Answer: B – Kerala – Explanation – The Chief Minister of Kerala, Pinarayi Vijayan inaugurated the first solar-powered boat of the state water transport department, “Aditya” on January 12, 2017 at a function held in Vaikom boat Jetty in Kerala.

Hide

4. DEFCOM 2017 to be held in which of the following months?

  • A. May
  • B. April
  • C. March
  • D. February

Show Answer

Answer: C – March – Explanation –The Confederation of Indian Industry (CII), in association with Corps of Signals of Indian Army is organizing DEFCOM 2017 on March23-24, 2017.

Hide

5. Recently which of the following Indian state declared it’s free from Bird Flu?

  • A. Rajasthan
  • B. Gujarat
  • C. Haryana
  • D. Delhi

Show Answer

Answer: D – Delhi – Explanation – Delhi has been declared free from H5N8 avian influenza commonly known as Bird Flu by the Animal Husbandry Department of the Delhi government on January 13, 2017

Hide

6. Name the Prime Minister of Portugal who was on seven day visit to India.

  • A. António Guterres
  • B. Manuel Barroso
  • C. Pedro Passos Coelho
  • D. Antonio Costa

Show Answer

Answer: D – Antonio Costa – Explanation – The Prime Minister of Portugal, Antonio Costa was on a seven-day long official visit to India from January 6 to January 12, 2017. Costa who traces roots from Goa was accompanied by several ministers

Hide

7. Recently Uhuru Kenyatta President of which country came to three day state visit to India?

  • A. Kenya
  • B. Portugal
  • C. Norway
  • D. Algeria

Show Answer

Answer: A – KenyaExplanation – The President of Kenya, Uhuru Kenyatta paid a state visit to India from January 10-12, 2017 on an invitation extended by Prime Minister Narendra Modi. Since 1981, this is the first state visit from Kenya to India.

Hide

8. Name the country who pledges 1 Trillion Yen Aid package to Philippines.

  • A. Russia
  • B. Japan
  • C. New Zealand
  • D. England

Show Answer

Answer: B – Japan – Explanation – Japan’s Prime Minister Shinzo Abe on January 13, 2017 signed a 1-trillion yen (8.7 billion dollars) aid package to the Philippines for the next five years to improve economic and political relations between the two island nations.

Hide

9. Which of the Payment bank was launched by finance Minister Arun Jaitley recently?

  • A. Airtel Payments Bank
  • B. Fino PayTech Limited
  • C. Aditya Birla Nuvo Limited
  • D. Vodafone m-pesa Limited

Show Answer

Answer: A – Airtel Payment Bank – Explanation – Airtel Payments Bank started its nationwide operations on January 12, 2017 with an initial investment of Rs 3,000 crore and offering an interest rate of 7.25 per cent for savings accounts. The bank was launched by Finance Minister Arun Jaitley.

Hide

10. Recently NTPC signs MoU to takeover Chhabra Thermal Power Plant of which state?

  • A. Gujarat
  • B. Rajasthan
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: B – Rajasthan – Explanation – NTPC Ltd signed a non-binding Memorandum of Understanding on January 12, 2017 with Rajasthan Rajya Vidyut Utpadan Nigam Ltd and Rajasthan Urja Vikas Nigam Ltd in the presence of chief minister Vasundhara Raje in Jaipur to takeover of Chhabra Thermal Power Plant under asset-for-equity deal.

Hide

11. On 12 January 2017 ___________________ has received the Presidential Medal of President Obama awards.

  • A. Joe Biden
  • B. Richard Nixon
  • C. Gerald Ford
  • D. Lyndon Johnson

Show Answer

Answer: A – Joe Biden – Explanation – President Barack Obama on January 12, 2017 presented the Presidential Medal of President Obama awards Joe Biden with the highest US civilian honour Freedom (the highest US civilian honour) to the Vice President of US Joe Biden. The vice-president had no idea that he will be getting the award and the award came as a surprise to him.

Hide

12. Recently who was appointed as Chief Executive Officer of Tata Consultancy Services?

  • A. Rajesh Gopinathan
  • B. N Chandrasekaran
  • C. Sunil Bharti
  • D. Naveen Jindal

Show Answer

Answer: A – Rajesh Gopinathan – Explanation – International multinational information technology service, consulting and business solutions company Tata Consultancy Services (TCS) has been appointed Rajesh Gopinathan as Chief Executive Officer. He will replace N Chandrasekaran.

Hide

13. Name the person who recently appointed as Tata sons chairman?

  • A. Nitin Paranjpe
  • B. KV Kamath
  • C. Gautam S Adani
  • D. Chandrasekaran

Show Answer

Answer: D – N. Chandrasekaran – Explanation – Tata Consultancy Services (TCS) CEO Natarajan Chandrasekaran as new chairman of Tata Son. He will take charge from February 21, 2017.

Hide

14. Satnam Singh has shown interest in the WWE; now he is connected with which game?

  • A. Volleyball
  • B. Basketball
  • C. Football
  • D. Kabbadi

Show Answer

Answer: B – Basketball – Explanation – The Indian 7’2” basketball player Satnam Singh Bhamara has shown interest in the World Wrestling Entertainment (WWE). He visited one of the WWE’s Performance Centre facilities at Orlando, Florida and participated in a training session alongside various other new recruits of WWE.

Hide

15. Who is the India,s first woman boxing professional?

  • A. Laila Ali
  • B. Nicola Adams
  • C. Meltem Akar
  • D. L Sarita Devi

Show Answer

Answer: D – L Sarita DeviExplanation – Former world and Asian champion, L Sarita Devi, will mark her plunge as India’s first woman boxing professional when she takes on seasoned Hungarian Zsofia Bedo in her first bout in Imphal, Manipur on January 29, organisers announced.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 15 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query