Current Affairs Quiz : January 18 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 18 2017. All the recent incidents which were held on Eighteenth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 18 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 18 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 18 2017

Current Affairs Quiz : January 18 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 18 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. What is the time offer by the Supreme Court for Abortion to pregnant women?



  • A. 24 Week
  • B. 20 Week
  • C. 23 Week
  • D. 22 Week

Show Answer

Answer: A – 24 Week – Explanation – The Supreme Court on January 16, 2017 allowed Mumbai based 22 year old pregnant lady with 24 weeks of Pregnancy to abort her baby as continuation may risk her life.

Hide

2. Kozhikode Corporation was becomes First Elderly friendly corporation in ___________________.

  • A. Tamil Nadu
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: C – Kerala – Explanation – Kozhikode Corporation was declared as the first Elderly-Friendly Corporation in Kerala. The Kozhikode Corporation state government has planned to setup Senior citizen’s club, Day care centers as a part of Vayomitram project for the welfare of the elder people in the state.

Hide

3. Regarding the adoption regulations 2017 the new rules was effected from.

  • A. 15 January
  • B. 16 January
  • C. 13 January
  • D. 14 January

Show Answer

Answer: B – 16 January – Explanation – The Union Ministry of Women and Child Development issued a guideline regarding the Adoption Regulations 2017.  These new rules will be effective from January 16, 2017.

Hide

4. Which committee has recently recommended quota for girl students in IITs?

  • A. Ishwar bhai Patil committee
  • B. Amitabh kant committee
  • C. Ratan Watal committee
  • D. Timothy Gonsalves committee

Show Answer

Answer: D – Timothy Gonsalves committeeExplanation – The committee under the chairmanship of professor Timothy Gonsalves has recently recommended reservation for girl students in IITs to address the issue of slump in the number of female students entering the prestigious institutes. The recommendation of the committee will be taken up in the meeting of the Joint Admission Board (JAB) for a final decision, which will decide whether the reservation will come in effect from 2017 or from 2018.

Hide

5. Surjit Singh Barnala, who passed away recently, was the former chief minister of which state?

  • A. Punjab
  • B. Haryana
  • C. Bihar
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – PunjabExplanation –  Surjit Singh Barnala (91), the former chief minister of Punjab, has recently passed away in Chandigarh. He was the first Governor of Uttarakhand from its creation in 2000. Beside this, he holds the post of Governor in many states viz. Andhra Pradesh, Odisha, Tamil Nadu, etc.

Hide

6. India ranks which position in the Global Talent competitiveness index?

  • A. 90
  • B. 91
  • C. 92
  • D. 93

Show Answer

Answer: C – 92 – Explanation – India dropped to 92nd rank in the Global Talent Competitiveness Index (GTCI) released by INSEAD in partnership with The Adecco Group and the Human Capital Leadership Institute of Singapore (HCLI). Last year India stood at 89.

Hide

7. Recently which two countries were agreed upon their commitment to deepen cooperation on maritime?

  • A. Indonesia and Japan
  • B. Japan and China
  • C. India and Indonesia
  • D. Japan and India

Show Answer

Answer: A – Indonesia and Japan – Explanation – Japanese Prime Minister Shinzo Abe and Indonesian President Joko Widodo on January 15, 2016 agreed upon their commitment to deepen cooperation on maritime  Indonesia and Japan to deepen defence ties amid China challenge security and deepen defence ties.

Hide

8. Recently which country provides two ships to Pakistan Navy to ensure security along Gwadar Port?

  • A. Germany
  • B. China
  • C. India
  • D. Russia

Show Answer

Answer: B – China – Explanation – China has handed over two ships to Pakistan Navy on January 15, 2017 in order to ensure joint security along the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) and the Gwadar port.

Hide

9. As per reports released by the IMD which year mention as the hottest year since 1901 in India?

  • A. 2014
  • B. 2015
  • C. 2016
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – 2016 – Explanation – The Indian Meteorological Department (IMD) on January 13, 2017 released its statement of climate of India, 2016 and informed that the year 2016 was the hottest year since 1901 for the country.

Hide

10. Zhou Youguang famous linguist known as father of Pinyin was passes away recently at the age of

  • A. 109
  • B. 108
  • C. 110
  • D. 111

Show Answer

Answer: D – 111Explanation – Zhou Youguang, Chinese linguist known as the “father of Pinyin” died on January 14 2017 in Beijing. He was 111.

Hide

11. Recently Khelo India National level competition inaugurated by whom?

  • A. Vijay Goel
  • B. Arvind Kejriwal
  • C. Narendra Modi
  • D. Uma Bharati

Show Answer

Answer: A – Vijay GoelExplanation – The Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Shri Vijay Goel inaugurated the Khelo India National level Competitions on various sports for Under-14 and Under-17 children on January 15, 2017 in New Delhi.

Hide

12. Recently who won the 15th edition of Delhi International Open Chess?

  • A. Magnus Carlsen
  • B. Marat Dzhumaev
  • C. Farrukh Amonatov
  • D. Diptayan Ghosh

Show Answer

Answer: C – Farrukh Amonatov – Explanation – Top seeded Grandmaster Farrukh Amonatov from Tajikistan emerged clear winner of the 15th Delhi International Open after completing the event with 8,5/10 points. The 15th Delhi International Open was organized by Delhi Chess Association and took place from 9-16th January at the Ludlow Castle Sports Complex Civil Lines in New Delhi, India

Hide

13. In this state recently BHEL Commissions 500 MW thermal units?

  • A. West Bengal
  • B. Odisha
  • C. Assam
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – West BengalExplanation – Government owned Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has commissioned new 500 MW Thermal Unit in West Bengal on January 16, 2016. This was the second 500 MW at Sagardighi Thermal Power Station (TPS) Phase II project in Murshidabad district of West Bengal.

Hide

14. Name the winner of “The Hindu Prize 2016” for Jinnah Came to Our House?

  • A. Kiran Doshi
  • B. Reena Doshi
  • C. Shreelata Doshi
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: A – Kiran Doshi – Explanation – Kiran Doshi won The Hindu Prize 2016 on January 15, 2017 at the 7th edition of The Hindu Lit for Life festival 2017 held in Chennai from January 14-16, 2017.

Hide

15. He will be the interim CEO of Prasar Bharati after S C Panda.

  • A. Rajeev Singh
  • B. Jawhar Sircar
  • C. Surya Prakash
  • D. Vivek Goel

Show Answer

Answer: A – Rajeev Singh – Explanation – Rajeev Singh, Member of Prasar Bharati Board will take charge as interim CEO of the public broadcaster Prasar Bharati in February, 2017. He will replace S C Panda. Rajeev was elected as Interim CEO during the Prasar Bharati Board meeting held in Hyderabad on January 15, 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 18 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query