Search Here

Current Affairs Quiz : January 19 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 19 2017. All the recent incidents which were held on Eighteenth January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 19 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 19 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz January 19 2017

Current Affairs Quiz : January 19 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 19 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who gets the rights over party symbol “Cycle”?



  • A. Akhilesh Yadav
  • B. Mulayam singh
  • C. Shiv Pal Singh
  • D. Amar singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Akhilesh YadavExplanation – The Election Commission (EC) on January 16, 2017 gave its decision that Chief Minister  Akhilesh Yadav of Uttar Pradesh, Akhilesh Yadav would be the owner of the Samajwadi Party Symbol “Cycle” and also acknowledged him as the national President of the party.

[/show_more]

2. Recently in which state petroleum conservation campaign Saksham 2017 inaugurated?

  • A. Manipur
  • B. Nagaland
  • C. Assam
  • D. Tripura

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Nagaland – Explanation –  The Ministry of Petroleum and Natural Gas (MOP & NG) inaugurated one month long oil and gas conservation campaign “Saksham-2017” at a function in Unity College, Dimapur in Nagaland on January 16, 2017.

[/show_more]

3. What position India gets in Inclusive Development Index 2017?

  • A. 58th
  • B. 59th
  • C. 60th
  • D. 62nd

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 60th  – Explanation – India has been ranked at 60th position among 79 developing economies with a score of only 3.38 in the Inclusive Development Index (IDI) of the World Economic Forum (WEF).

[/show_more]

4. Recently renowned actress Gita sen passes away at that time her age was_______________.

  • A. 82
  • B. 80
  • C. 83
  • D. 86

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – 86 – Explanation – Veteran actress Gita Sen who was the wife of renowned filmmaker Mrinal Sen passed away on January 16, 2017 in Kolkata of cerebral hemorrhage. She was 86.

[/show_more]

5. Recently Tarun Prasad Chaterjee passes away, he was the former state minister of ______________________.

  • A. Uttarakhand
  • B. Chhattisgarh
  • C. Jharkhand
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Chhattisgarh – Explanation – Senior Congress leader and former state minister of  Chhattisgarh, Tarun Prasad Chatterjee passed away in Raipur,Chhattisgarh on January 17, 2017. He was 68. Tarun was elected as member of Legislative Assembly for the first time from Raipur rural constituency in 1980, 1990, 1993 and 1998

[/show_more]

6. Recently UNC Nobel Laureate Oliver Smithies dies at the age of

  • A. 91
  • B. 90
  • C. 89
  • D. 88

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 91 – Explanation – Dr. Oliver Smithies, faculty member of the University of North Carolina was passed away.  UNC Nobel Laureate Oliver Smithies dies at age 91He was 91.

[/show_more]

7. Which day is declared as Religious Freedom Day by Barack Obama?

  • A. January 20
  • B. January 19
  • C. January 16
  • D. January 18

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – January 16 – Explanation – Outgoing US President Barack Obama has signed a proclamation to declare January 16 Religious Freedom Day on January 13, 2017.

[/show_more]

8. Recently Mauritius and which country sign MoU for Cooperation in the field of Cooperatives?

  • A. Pakistan
  • B. China
  • C. India
  • D. None of the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – IndiaExplanation – India and Mauritius signed an Memorandum of Understanding (MoU) for cooperation in the field of cooperatives and related areas on January 16, 2017. Agreement was signed between Agriculture Minister Radha Mohan Singh, and the Indian Ocean island country’s Business, Enterprise and Cooperatives Minister Soomilduth Bholah.

[/show_more]

9. Recently Eugene Cernan the last human on the moon passed away at the age of-

  • A. 82
  • B. 81
  • C. 80
  • D. 90

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 82Explanation –The commander of Apollo 17 and the last man who walk on the moon, Astronaut  Eugene Cernan, the Last Human on the Moon Passed Away at 82Eugene Cernan has passed away in Washington D.C, USA. He was 82.

[/show_more]

10. Recently which printing press prints the highest number of currency notes?

  • A. Nashik
  • B. Dewas
  • C. Mysuru
  • D. All the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – MysuruExplanation – As per the data released by the President of Note Mudran Limited Employees Union, A Ramdass, the RBI Note Mudran printing press in Mysuru printing highest number of currency notes in December breaking all its past record.

[/show_more]

11. Recently India signs financing agreement with which bank for Nagaland Healthy Project?

  • A. World Bank
  • B. Asian Bank
  • C. Development Bank
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – World Bank – Explanation – The Joint Secretary of Department of Economic Affairs, Mr. Raj Kumar and Acting Country Director of the World Bank Mrs. Genevieve Connors are signed s financing agreement for IDA credit of US$ 48 million for the ‘Nagaland Health Project’ on January 16, 2017.

[/show_more]

12. Recently Central & which bank card launches premium co – branded card?

  • A. Central Bank of India
  • B. Union Bank of India
  • C. State Bank of India
  • D. HDFC Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – State Bank of India – Explanation – Future Group’s fashion and lifestyle departmental store Central joined with SBI Card launched a second co-branded credit card to offer benefits to consumers in the premium lifestyle and fashion space on January 16, 2017.

[/show_more]

13.  Which bank Launches Business Accelerator Program Yes Fintech?

  • A. ICICI Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. Bandhan Bank
  • D. Yes Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Yes Bank – Explanation –Private sector lender YES BANK in collaboration with T-Hub, Anthill and Let’s Talk Payments launched a unique business accelerator program “YES FINTECH” to provide start-ups a platform for creating sustainable and market ready products as well as provide innovative banking solutions to the customers.

[/show_more]

15. Which team has won the 2017 Vodafone Premier Badminton League (PBL)?

  • A. Chennai Smashers
  • B. Delhi Acers
  • C. Bengaluru Blasters
  • D. Mumbai Rockets

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Chennai Smashers  – Explanation – Chennai Smashers have won the 2017 Vodafone Premier Badminton League (PBL) tournament by defeating Mumbai Rockets in the final by 4-3 at the Siri Fort Complex in New Delhi.

[/show_more]

16. Who won the 2016 T S Eliot Prize for Poetry?

  • A. Jacob Polley
  • B. Abhay Kumar
  • C. Agha Shahid Ali
  • D. None of the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Jacob Polley – Explanation – Jacob Polley has won the 2016 TS Eliot prize with Jackself, a collection described by the judges as “a firework of a book”.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: January 19 2017 

 

Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal