Current Affairs Quiz : January 24 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 24 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfour January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 24 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 24 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 24 2017

Current Affairs Quiz : January 24 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 24 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Name the river for which government constitutes negotiation committee?



  • A. Ganga
  • B. Mahanadi
  • C. Yamuna
  • D. Kaveri

Show Answer

Answer: B – MahanadiExplanation – The Union Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation led by Uma Bharti has formed a Negotiations Committee on January 19, 2017 to determine the availability and utilization of waters of the river Mahanadi and its tributaries.

Hide

2. Recently which state government declares Dharamsala as the second capital of the state?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – Himachal PradeshExplanation – Dharamsala town in Kangra district of Himachal Pradesh has been declared as the second capital city of the state by the Himachal Pradesh Chief Minister Virbhadra Singh. Dharamshala is located about 250 km from the state capital Shimla and has a unique significance and history of its own. It is of special value to the lower areas of the state comprising Kangra, Chamba, Hamirpur and Una districts.

Hide

3. Recently President Pranab Mukherjee inaugurates 28th Dantan Gramin Mela in which state?

  • A. Assam
  • B. Jharkhand
  • C. Uttarakhand
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: D – West BengalExplanation – 28th Dantan Gramin Mela was inaugurated by President Pranab Mukherjee in Midnapore district in West Bengal on January 20, 2017. The mela display the rural handicraft skills of the people of the region and the different goods ranging from textile to terracotta.

Hide

4. Recently who said that Divorce granted through Church Court cannot be held legal?

  • A. President of India
  • B. High court
  • C. Supreme Court
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – Supreme CourtExplanation –The Supreme Court on January 19, 2017 said that Divorce granted by any ecclesiastical tribunals or ‘Church Courts’ under Christian personal law will not be taken as valid. It said that Church Courts cannot veto the statutory law of divorce. A bench comprising Chief Justice J S Khehar and Justice D Y Chandrachud dismissed the plea filed by Clarence Pais, a former president of a Karnataka Catholic association that sought legal sanction to such separations granted by the Church Court.

Hide

5. Recently which state government allows sale of white kerosene in open market?

  • A. Karnataka
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Odisha
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: A – KarnatakaExplanation – Karnataka government lead by Siddaramaiah , has decided to allow the sale of white kerosene in open market. An official order was issued by State Food and Civil Supplies Minister UT Khader. The dealers who have interest in selling white kerosene in open market can approach the office of the Food and Civil Supplies in their districts.

Hide

6. Who has been sworn in as 48th vice president of the United States?

  • A. Mike Pence
  • B. Mitchell Obama
  • C. Donald Trump
  • D. John Kerry

Show Answer

Answer: A – Mike Pence – Explanation – Former Indiana Gov. Mike Pence took the oath of office as the 48th vice president during a swearing-in ceremony on Capitol Hill on January 20, 2017. He has become the nation’s 48th vice president and the sixth from Indiana in the state’s 200-year history.

Hide

7. Recently Israel approved building permits for how many settler homes in East Jerusalem?

  • A. 509
  • B. 590
  • C. 566
  • D. 539

Show Answer

Answer: C – 566Explanation – Israel on 22 January 2017 approved building permits for 566 settler homes in annexed east Jerusalem. Israel conquered the region from Palestine in 1967 and was effectively annexed by Israel in 1980. As per the plan, the new permits are for homes in the settlement neighborhoods of Ramot, Pisgat Zeev and Ramat Shlomo. Meir Turjeman, the deputy mayor for the city, sad, the plans was postponed until the US President Donald Trump took office . Turjeman also heads the planning committee that approved them.

Hide

8. Recently Adama Barrow sworn in as President of ________________________ in Senegal.

  • A. Gambia
  • B. Veneto
  • C. Scotland
  • D. Ireland

Show Answer

Answer: A – Gambia – Explanation – Adama Barrow on 19 January 2017 was sworn in as the third President of The Gambia at a ceremony in the Gambian embassy in Dakar, Senegal. With the swearing in ceremony comes an event that marked The Gambia’s first change of presidency in 22 years. It is also the first change of presidency by democratic means since independence from Britain in 1965.

Hide

9. Name the element which is identified as ‘missing element’ in earth’s core.

  • A. Silicon
  • B. Barium
  • C. Astatine
  • D. Arsenic

Show Answer

Answer: A – Silicon – Explanation – Scientists from Tohoku University in Japan in January 2017 discovered that Silicon (Si) is the ‘missing element’ in the Earth’s core. According to the researchers, silicon makes up a significant proportion of Earth’s core after iron and nickel. It was missing element in the deep interiors of the Earth.

Hide

10. India wins three matches ODI series against which team?

  • A. Australia
  • B. England
  • C. New Zealand
  • D. Srilanka

Show Answer

Answer: B – EnglandExplanation – India on 22 January 2017 won the three-match One-Day International series against England 2-1. In the final match played at Eden Gardens, Kolkata, England defeated India by a narrow margin of 5 runs.

Hide

11. Who was appointed as the Chief Operating Officer of the Ola Cabs?

  • A. Vishal Kaul
  • B. Naveen Jindal
  • C. Aman Verma
  • D. Ritu Raj

Show Answer

Answer: A – Vishal KaulExplanation – Vishal Kaul, a PepsiCo veteran, was on 23 January 2017 appointed as the Chief Operating Officer (COO) of the ride-hailing service Ola Cabs. Kaul will head Ola’s operations, strengthen Ola’s market leadership and will work to expand its reach across the country and widen the base of Ola’s customers and driver-partner fraternity.

Hide

12. Name the person who sworn in as Director of Central Intelligence Agency.

  • A. John Brennan
  • B. Donald Trump
  • C. Mike Pompeo
  • D. Mike Pence

Show Answer

Answer: C – Mike PompeoExplanation – Mike Pompeo on 23 January 2017 was sworn in as the Director of the Central Intelligence Agency (CIA). He was administered the oath to office by Vice President Mike Pence. The sworn-in ceremony was held swiftly after the United States Senate confirmed Pompeo to run the CIA, giving President Donald Trump the third member of his cabinet. Pompeo was confirmed by a vote of 66-32.

Hide

13. Which film production has launched its theatre-on-demand service Vkaao?

  • A. PVR Pictures
  • B. SER Pictures
  • C. SRK Pictures
  • D. KSR Pictures

Show Answer

Answer: A – PVR Pictures – Explanation – PVR Cinemas unveiled its ‘theatre on demand’ service called VKAAO. The service, which is based on crowd sourcing, allows users to book a show of their choice from PVR’s collection of movies and watch it at a theatre nearby. Customers can invite friends as well for the same screening. When a minimum number of tickets are sold, the show gets confirmed.

Hide

14. Which company has proposed its donors to leave their name on moon by donating Rs 500?

  • A. Raindesk
  • B. TeamIndus
  • C. Earth2Orbit
  • D. Dhruva Space

Show Answer

Answer: B – TeamIndusExplanation – TeamIndus, a space start-up based in Bengaluru, has proposed an opportunity to its donors to leave their name on moon. For this purpose, people will have to pay Rs 500.

Hide

15. Recently which airport wins corporate Social Responsibility award in aviation sector?

  • A. Mumbai airport
  • B. Delhi airport
  • C. Patna airport
  • D. Hyderabad airport

Show Answer

Answer: B – Delhi airportExplanation – The Delhi International Airport Limited (DIAL) on 22 January 2017 announced that it won the prestigious Golden Peacock Award for Corporate Social Responsibility in the aviation transport sector for the year 2016. The award was presented on 20 January 2017 at a ceremony during the 11th International Conference on Corporate Social Responsibility.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 24 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query