Current Affairs Quiz : January 25 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 25 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfive January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 25 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 25 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 25 2017

Current Affairs Quiz : January 25 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 25 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which day is celebrated as National Girl Child Day in India?



  • A. 23 January
  • B. 24 January
  • C. 25 January
  • D. 26 January

Show Answer

Answer: B – 24 January – Explanation – The National Girl Child Day is celebrated every year on January 24 in India to raise the awareness among people about all the inequalities faced by the girl child in the society.

Hide

2. The renowned poet of Urdu language Jaswant Rai Sharma was passes away recently at the age of

  • A. 89
  • B. 88
  • C. 86
  • D. 90

Show Answer

Answer: A – 89 – Explanation – Jaswant Rai Sharma (89) was the renowned Urdu poet and lyricist, who recently passed away in Mumbai, Maharashtra. He was known to the world by his pen name “Naqsh Lyallpuri”.

Hide

3. Which stadium will become the first Indian stadium to have stands named after war heroes?

  • A. ACA Stadium, Guwahati
  • B. Sardar Vallabhbhai Patel Stadium, Ahmadabad
  • C. JSCA International Cricket Stadium, Ranchi
  • D. Eden Gardens stadium, Kolkata

Show Answer

Answer: D – Eden Gardens stadium, KolkataExplanation – The iconic Eden Gardens stadium at Kolkata will become the first Indian stadium to have stands named after the war heroes. The Cricket Association of Bengal President Sourav Ganguly stated that two stands will be dedicated to soldiers and will be renamed after the India and England final ODI on January 22, 2017. Indian Army, which owns the land on which the stadium is located, is yet to finalise the names, which will be unveiled before the next international match.

Hide

4. Name the bill approved by the Union Cabinet on 24 January 2017?

  • A. IIM
  • B. NIT
  • C. AIIMS
  • D. SMU

Show Answer

Answer: A – IIMExplanation – The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved the Indian Institute of Management (IIM) Bill, 2017 on January 24, 2017 that aims to declare IIMs as Institutions of National Importance.

Hide

5. Recently in which of the following state 2017 Pakke-Paga festival has been held?

  • A. Manipur
  • B. Uttarakhand
  • C. Nagaland
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: D – Arunachal PradeshExplanation – The Pakke Paga Festival at Seijosa–the only wildlife conservation based festival of the state-will be celebrated from January 16 to 18, 2017. Pakke Paga festival is an annual festival celebrating the efforts put by local communities residing around the Pakke-Nameri Tiger Landscape encompassing both the state of Arunachal and Assam led by the Nyishi communities of Seijosa.

Hide

6. Recently which country develops world’s biggest Solar Park?

  • A. USA
  • B. Japan
  • C. China
  • D. Russia

Show Answer

Answer: C – ChinaExplanation – In an effort to become the super powerful occupier of green energy, China has built the world’s biggest solar park, Longyangxia Dam Solar Park, in the western province of Qinghai.

Hide

7. “AOBA VELOX-III” named satellite recently launches by ISS it does belong to which country?

  • A. Singapore
  • B. Thailand
  • C. Poland
  • D. Italy

Show Answer

Answer: A – Singapore – Explanation – The International Space Station (ISS) acted as a launch pad with the launch of AOBA VELOX-III satellite. The AOBA VELOX-III has been developed by Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) and Japan’s Kyushu Institute of Technology (Kyutech). The launch from ISS is the first for Singapore. The AOBA VELOX-III was delivered to the ISS last month by Japan’s national aerospace agency, the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), on a resupply rocket from the Yoshinobu Launch Complex at Tanegashima Space Center, Japan.

Hide

8. Name the newly appointed US President who signs on order to withdraw US from Trans -Pacific Partnership Deal.

  • A. Mike Pence
  • B. John Kerry
  • C. Mike Pompeo
  • D. Donald Trump

Show Answer

Answer: D – Donald Trump – Explanation – The new US president, Donald Trump signed a formal executive order on January 23, 2017 to withdraw the country from the Trans-Pacific Partnership (TPP) trade deal, thus  Donald Trump keeping his promise made during his presidential campaign.

Hide

9. Name the cricket player who has scored the fastest 1000 runs as ODI captain?

  • A. Eoin Morgan
  • B. Virat Kohli
  • C. Kane Williamson
  • D. Peter Borren

Show Answer

Answer: B – Virat KohliExplanation – Virat Kohli became the fastest batsman in the world to score 1,000 runs as captain in One-Day Internationals (ODIs) on January 22, 2017 in the third ODI against England at the Eden Gardens. The 28-year-old batsman took 17 innings to reach the landmark, breaking the earlier record set by South Africa’s AB deVilliers which was achieved in 18 innings.

Hide

10. Who is the winner of the Under-19 Cooch Behar Trophy for the session 2016-17?

  • A. Bengal
  • B. Odisha
  • C. Assam
  • D. Delhi

Show Answer

Answer: A – Bengal – Explanation – Bengal won the Under-19 Cooch Behar Trophy 2016-17 seasons against Delhi in the final at the Feroz Shah Kotla Stadium in New Delhi on January 22, 2017. Bengal was declared winner in the drawn finals on the basis of a first innings lead with 79-run. Earlier Bengal won the U-19 Cooch Behar Cricket Trophy title in 1997-98 seasons.

Hide

11. Who was the author of the book “Barbarian Days: A Surfing Life”?

  • A. William Finnegan
  • B. Geraldine Connolly
  • C. Jane Kenyon
  • D. Laurel Blossom

Show Answer

Answer: A – William Finnegan – Explanation –The book “Barbarian Days: A Surfing Life” has been authored by William Finnegan. The novel is an old-school adventure story, an intellectual autobiography, a social history, a literary road movie and an extraordinary exploration of the gradual mastering of an exacting, little-understood art.

Hide

12. The book named “Akhada” is the biography of Mahavir Singh Phogat was written by whom?

  • A. Arundhati Roy
  • B. Amitav Ghosh
  • C. Kiran Desai
  • D. Saurabh Duggal

Show Answer

Answer: D – Saurabh DuggalExplanation – Akhada tells the remarkable story of a man of tremendous fortitude, of a father who fought against all odds to give his daughters a future they could not have dreamed for themselves. The inspiring life story of one of India’s greatest wrestling coaches Mahavir Singh Phogat.

Hide

13. Who has been appointed as the director of New Delhi based UNIC?

  • A. Derk Segaar
  • B. Michael Møller
  • C. Helen Clark
  • D. Irina Bokova

Show Answer

Answer: A – Derk Segaar – Explanation – Derk Segaar has been appointed Director of the New Delhi based United Nations Information Centre (UNIC) covering India and the Kingdom of Bhutan by the UN Secretary-General António Guterres.

Hide

14. Who will be the brand ambassador of kings XI Punjab?

  • A. Preety Zinta
  • B. Virat Kohli
  • C. Virender Sehwag
  • D. Shardha Kapoor

Show Answer

Answer: C – Virender SehwagExplanation – Former Indian opener Virender Sehwag, the mentor of Kings XI Punjab, will also be the team’s head of Cricket Operations and Strategy in the 10th edition of the Indian Premier League.

Hide

15. Recently which state launches Chief Minister’s Award’ for performing districts in cashless transaction?

  • A. Gujarat
  • B. Assam
  • C. Bihar
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: B – AssamExplanation – In a bid to promote digital transaction in Assam, the Chief Minister of Assam, Sarbananda Sonowal on January 22, 2017 announced the launch of ‘Chief Minister’s Award’ while inaugurating the Digi Dhan Mela in the state.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 25 2017 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query