Current Affairs Quiz : January 26 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 26 2017. All the recent incidents which were held on Twentysix January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 26 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 26 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 26 2017

Current Affairs Quiz : January 26 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 26 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which country celebrates its Republic day on 26 January?



  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Bangladesh
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – Republic Day honors the date on which the Constitution of India came into force on 26 January 1950 replacing the Government of India Act (1935) as the governing document of India.

Hide

2. Which state opts for electronic transmission of postal ballot to service voters? 

  • A. Kerala
  • B. Rajasthan
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Goa

Show Answer

Answer: D – GoaExplanation – Goa will become the first Indian state to opt for electronic transmission of postal ballot to service voters in the upcoming elections. The returning officers will transfer the postal ballots to service voters by electronic means so that the service voters can download it, fill it and send it via e-mail to returning officer.

Hide

3. Which day is observed as National Tourism Day in India?

  • A. 25 January
  • B. 26 January
  • C. 27 January
  • D. 24 January

Show Answer

Answer: A – 25 JanuaryExplanation – The National Tourism Day is celebrated every year in India on January 25 to raise awareness of the importance of tourism for the country’s economy.

Hide

4. Recently which state government launched e-health project with support of World Bank?

  • A. West Bengal
  • B. Kerala
  • C. Gujarat
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: B – Kerala – Explanation – The Kerala government will officially launch the World Bank-aided “e-health” project across the state on January 25, 2017 that envisages the development of Electronic Health Records (HER) of the population and end-to-end automation of all government healthcare institutions, along with the integration of an electronic demographic database.

Hide

5. Name the committee who has recently submitted report on Fiscal Responsibility and Budget Management act to the Union Government.

  • A. Sanjay Mitra committee
  • B. Dr Arvind Subramanian Committee
  • C. N K Singh committee
  • D. Arvind Panagariya committee

Show Answer

Answer: C – N K Singh committeeExplanation – The government has announced the constitution of a panel under Former Revenue Secretary and Rajya Sabha MP N.K. Singh to review the Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act of 2003.The panel will also consider the possibility of replacing absolute fiscal deficit targets with a target range that may be adjusted in line with the overall credit trends in the economy. Mr.Singh will chair the five-member review committee promised by Finance Minister Arun Jaitley in the Budget.

Hide

6. Who lays the foundation stone of integrated check Post near Indo- Bangla border?

  • A. Mukul Sangma
  • B. Lapang
  • C. Donkupar Roy
  • D. Kiren Rijiju

Show Answer

Answer: D – Kiren RijijuExplanation – The Minister of State for Home Kiren Rijiju laid the foundation stone for an Integrated Check-Post (ICP) on January 24, 2017 at the Indo-Bangladesh border in Meghalaya. The main aim of the ICP is to boost employment opportunity besides boosting bilateral ties with the neighboring countries.

Hide

7. Chose the correct option regarding to Jointly Monitor Syria Truce.

  1. Russia
  2. Turkey
  3. Iran

Options are:

  • A. Russia and Turkey
  • B. Only Iran
  • C. Russia, Iran and Turkey
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – Russia, Iran and TurkeyExplanation – Russia, Turkey and Iran have agreed to jointly monitor the fragile cease-fire between the Syrian regime and rebels to find a political solution of ending the six-year conflict.

Hide

8. Recently France and which country signs pact on Maritime Information sharing in Indian Ocean Region?

  • A. India
  • B. China
  • C. Pakistan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India and France signed White Shipping Agreement on January 19, 2017 in New Delhi to enable information sharing on maritime traffic and maritime domain awareness in the Indian Ocean Region (IOR).

Hide

9. Recently India and which country signed 14 agreements to boost bilateral relations?

  • A. Singapore
  • B. Thailand
  • C. UAE
  • D. USA

Show Answer

Answer: C – UAE – Explanation – India and the United Arab Emirates (UAE) on 25 January 2017 signed 14 agreements to boost bilateral relations. The agreements were signed after successful talks between Prime Minister Narendra Modi and the Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the Armed Forces of the UAE Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Hide

10. Recently who was confirmed as US envoy to the United Nations?

  • A. Nikki Haley
  • B. Kamala Harris
  • C. Pramila Jayapal
  • D. Ami Bera

Show Answer

Answer: A – Nikki HaleyExplanation – The United States Senate on 24 January 2017 confirmed Nikki Haley as the next Ambassador to the United Nations (UN). With this, she will become the first Indian-American to serve on a Cabinet rank position in any presidential administration.

Hide

11. Recently cabinet permits which bank to raise Rs 20,000 crore for on – leading to cooperative banks?

  • A. NABARD
  • B. Asian Development Bank
  • C. World Bank
  • D. IDBI

Show Answer

Answer: A – NABARDExplanation – The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi gave its post-facto approval on January 24, 2017 allowing National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD) to raise approx. Rs. 20,000 crore from the market for on-lending to Cooperative Banks.

Hide

12. Recently which country Issues first “Green Bonds” with record sale of 7 billion Euros?

  • A. Switzerland
  • B. France
  • C. United Kingdom
  • D. Germany

Show Answer

Answer: B – FranceExplanation – France on January 24, 2017 issued its first “Green Bonds” with a record sale of worth seven billion euro (USD 7.5 billion) thus leading a significant way towards establishment of a genuine market in renewable energy bonds.

Hide

13. How many persons were selected for Padma Awards 2017?

  • A. 88
  • B. 89
  • C. 90
  • D. 99

Show Answer

Answer: B – 89Explanation – The Government on January 25, 2017 announced Padma Awards in New Delhi to citizens of the country in recognition of their distinguished contribution in various spheres.This year the President of India has approved Padma Awards to 89 persons. Out of these 19 are women, 5 awardees are from the category of foreigners, NRIs, PIOs while 6 are posthumous awardees.

Hide

14. Recently who received the Philanthropic work honored by Metropolitan Museum of Art?

  • A. Nita Ambani
  • B. Chanda Kochhar
  • C. Sapper Shanti Tigga
  • D. Asha Roy

Show Answer

Answer: A – Nita AmbaniExplanation – The Reliance Foundation Founder and Chairperson Nita Ambani has been honored by the  Metropolitan Museum of Art (The Met) in New York on January 24, 2017 for her philanthropic work in the areas of education, sports, healthcare, rural transformation, urban renewal, disaster response, women empowerment and promotion of the arts.

Hide

15. Recently who has launches the professional league for women footballers?

  • A. AIFF
  • B. IWFL
  • C. WAF
  • D. IAWF

Show Answer

Answer: A – AIFFExplanation – The All India Football Federation (AIFF) launched its first ever Indian Women’s League (IWL) on January 24, 2017 in order to make football a professional sport for women in the country.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 26 2017 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query