Current Affairs Quiz : January 27 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 27 2017. All the recent incidents which were held on Twentyseven January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 27 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 27 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz January 27 2017

Current Affairs Quiz : January 27 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 27 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Who was the chief guest of the India’s 68th Republic Day parade?

  • A. Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan
  • B. Mohammed bin Rashid Al Maktoum
  • C. Hamdan bin Mohammed Al Maktoum
  • D. Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Sheikh Mohammed bin Zayed Al NahyanExplanation – Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, the crown prince of Abu Dhabi and a son of the UAE’s founding president, is the chief guest at the Republic Day parade this year.

[/show_more]

2. Which city police has launches beat Marshall Monitoring Mobile App for Mapping Patrolling Teams?

  • A. Bengaluru
  • B. Pune
  • C. Nagpur
  • D. Mumbai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – PuneExplanation – The Police Department of Pune has launched a Mobile App “Beat Marshall Monitoring Mobile App” to trace the location of the patrolling teams from police stations. The App has been developed by Pune based IT firm “Sapience” and is being used by Pune City Police on experimental basis.

[/show_more]

3. Recently who directs to provide daily Drug Dosage Regimen for TB patients?

  • A. Chief Medical Officer
  • B. Prime Minister
  • C. High Court
  • D. Supreme Court

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Supreme CourtExplanation – The Supreme Court on January 23, 2017 directed the government to replace the current practice of giving three-times-a-week dosage norm of tuberculosis (TB) drugs with a daily dosage norm within a period of nine months to curb relapse and deaths during treatment.

[/show_more]

4. Which day is observed as National Voters Day?

  • A. 24 January
  • B. 25 January
  • C. 26 January
  • D. 27 January

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 25 JanuaryExplanation – Election Commission of India celebrates 7th National Voters’ Day with theme “Empowering Young & Future Voters”. National Voters Day Celebration started from January 25, 2011 to mark Election Commission’s foundation day.

[/show_more]

5. The 2017 Varishtha Pension Bima Yojana will be implemented through which of the following insurance company?

  • A. Life Insurance Corporation of India
  • B. Bajaj Allianz Life Insurance.
  • C. Bharti AXA Life Insurance.
  • D. Birla sunlife insurance company

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Life Insurance Corporation of India – Explanation – The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has given its post-facto approval for launching of Varishtha Pension Bima Yojana 2017 (VPBY 2017). The scheme will be implemented through Life Insurance Corporation of India (LIC) during the current financial year. It will provide social security during old age and protect elderly persons aged 60 years and above against a future fall in their interest income due to uncertain market conditions.

[/show_more]

6. Recently which country researchers develops first semi synthetic organism?

  • A. US
  • B. Russia
  • C. China
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – USExplanation – U.S. scientists from The Scripps Research Institute (TSRI) have announced the development of the first stable semi synthetic organism, “Escherichia coli bacteria” on January 23, 2017 that has DNA made up of both natural and artificial bases.

[/show_more]

7. Recently which country launches first military communications satellite Kirameki – 2?

  • A. France
  • B. China
  • C. Japan
  • D. Pakistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – JapanExplanation – Japan successfully launched its first military communications satellite on January 24, 2017 from Tanegashima Space Centre, Japan on an H-2A rocket, to boost the broadband capacity of its Self Defence Forces.

[/show_more]

8. Which country successfully conducts first flight test of N – capable Ababeel Missile recently?



  • A. Japan
  • B. Russia
  • C. US
  • D. Pakistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – PakistanExplanation – Pakistan successfully conducted the first test flight of the surface-to-surface ballistic missile (SSM), ‘Ababeel’ on January 24, 2017.

[/show_more]

9. Recently which country’s soldiers marched in the Republic Day parade of India for the first time?

  • A. Germany
  • B. US
  • C. UAE
  • D. England

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – UAEExplanation – For the first time, a contingent of UAE soldiers marched in the parade. The 149-member Presidential Guard, which was led by a UAE band consisting of 35 musicians, presented a ceremonial salute to President Mukherjee.

[/show_more]

10. Who received the NTPC award 2015 – 16 from union minister?

  • A. Damodar Valley Corporation
  • B. Bhakra Nangal Project of India
  • C. Hirakud Dam Project
  • D. Nagarjuna Sagar Project

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Damodar Valley Corporation – Explanation –  Damodar Valley Corporation received NTPC award 2015-16 from Union Power Minister, Piyush Goyal.  DVC chairman Andrew WK Langstieh, received the prize by Goyal amongst the power sectors under for implementation of Official Language.

[/show_more]

11. Who was awarded with the first Hugo Chavez Peace Prize by Venezuela?

  • A. Donald Trump
  • B. Vladimir Putin
  • C. Barack Obama
  • D. Peter Thomson

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Vladimir PutinExplanation – Russia’s President Vladimir Putin was awarded the first ever Hugo Chavez Prize for Peace and Sovereignty by the Venezuelan President Nicolas Maduro on January 18, 2017 at the Presidential Palace in Miraflores, Caracas, Venezuela.

[/show_more]

12. How many sports persons were nominated for Padma Shri awards?

  • A. Six
  • B. Eight
  • C. Seven
  • D. Nine

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – EightExplanation – The Government of India on 25 January 2017 announced the Padma Awards 2017. Padma Awards are conferred in three categories: Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri. The Awards are given in various fields of activities, for example art, social work, science and engineering, trade and industry, medicine, public affairs, and so on. In the list of awardees, eight eminent sports personalities of India received the Padma Shri Awards. These sports persons are: Virat Kohli, Shekar Naik, Vikasa Gowda, Deepa Malik, Mariyappan Thangavelu, Dipa Karmakar, P R Shreejesh and Sakshi Malik

[/show_more]

13. In which city Boeing India launches Engineering & Technology Centre?

  • A. Kolkata
  • B. New Delhi
  • C. Bengaluru
  • D. Mumbai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – BengaluruExplanation – American aerospace major Boeing Corporation launched the “Boeing India Engineering & Technology Center” (BIETC) on January 24, 2017 in Bengaluru in a bid to enhance its aerospace innovation in global emerging market like India.

[/show_more]

14. Recently who launches the “Know Your Rights” programme recently?

  • A. BCSBI
  • B. NIBF
  • C. ICICI
  • D. IDBI

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – BCSBIExplanation –The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) has announced an initiative as per which it would organise “Know Your Rights” programme in select urban and rural areas of the country to enhance awareness on Banking Codes at the grass root level among the people.

[/show_more]

15. Recently who won the record seventh Masters Title at London?

  • A. Ronnie O’Sullivan
  • B. Joe Perry
  • C. Tony Drago
  • D. Andrew Higginson

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Ronnie O’SullivanExplanation – Ronnie O’Sullivan won a record seventh Masters title against Joe Perry 10-7 in the final at London’s Alexandra Palace. Perry, in his first Triple Crown final at the age of 42, led 4-1 but missed a straightforward red for a 5-1 lead.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: January 27 2017 


Do not forget to check the following topics