Current Affairs Quiz : January 28 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 28 2017. All the recent incidents which were held on Twentyeight January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 28 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 28 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz January 28 2017

Current Affairs Quiz : January 28 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 28 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Regarding the National Action Plan for children 2016

I. The Action Plan will work in four key priority areas including – survival, health and nutrition, education and development and fourth one being protection and participation.

II. It clearly defines the objectives, sub-objectives, action points, strategies and indicators for measuring progress under these four key priority areas.

III. It also identifies the key stakeholders for the implementation of different strategies.

Statements which is / are correct:

  • A. Only I
  • B. I and II
  • C. I, II and III
  • D. Only III

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – I, II and III – Explanation – The Union Ministry of Women & Child Development (WCD) on 24 January 2017 released the National Action Plan for Children 2016 (NPAC) on the occasion of the National Girl Child Day 2017. The action plan was developed by the Union Ministry of Women & Child Development itself with an aim to ensure optimum health, education and success of the children as well as to contribute to the development of their talents.

[/show_more]

2. Recently which state announced total ban on Polythene Bags from May 1, 2017?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Rajasthan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Madhya PradeshExplanation – Shivraj Singh Chouhani. During the Republic Day address on January 26, 2017 in the state, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan announced a complete ban on polythene carry bags from May 1, 2017 in Madhya Pradesh.

[/show_more]

3. Who inaugurates the India’s first Post Office Passport Seva Kendras at metagalli in Mysuru?

  • A. Siddaramaiah
  • B. Ananth Kumar
  • C. G. Parameshwara
  • D. Ramanath Rai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Ananth Kumar – Explanation – The Union Minister for Chemicals and Fertilizers Ananth Kumar inaugurated India’s first Post Office Passport Seva Kendras (POPSK) at Metagalli post office in Mysuru on January 25, 2017. The second POPSK simultaneously opened in Gujarat. The POPSK has been launched to expand the passport services over a wide area and simplify the process to travel abroad.

[/show_more]

4. Recently which state government launches “Dulari Kanya” scheme to check infant mortality?

  • A. Haryana
  • B. Assam
  • C. Tripura
  • D. Arunachal Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Arunachal PradeshExplanation – Arunachal Pradesh launched ‘Dulari Kanya’, a special scheme to check infant mortality in the state. Governor V Shanmuganathan launched the scheme, under which the government will deposit Rs 20,000 in the bank account of a girl child, born in any government hospital. It would be paid along with the accrued interest after she attains 18 years of her age.

[/show_more]

5. What is the theme of 2017 Republic Day?

  • A. Beti Bachao Beti Padhao
  • B. Inclusive and qualitative participation
  • C. Empowering young and future events
  • D. Freedom to Love: India at 70

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Beti Bachao Beti PadhaoExplanation – India celebrated its 68th Republic Day on January 26, 2017. The Theme of 2017 Republic Day is: Skill India and Beti Bachao Beti Padhao. Every year this day is celebrated on January 26, as it was on this day that the Constitution of India came into force in the year 1950.

[/show_more]

6. Recently US president orders to be built how long wall on Mexico border?

  • A. 2,000 mile
  • B. 1,500 mile
  • C. 2,200 mile
  • D. 1,000 mile

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 2,000 mileExplanation – United States President Donald Trump signed an executive order to enable construction of a 2,000-mile wall along the southern US border with Mexico. Donald Trump. The wall is aimed at stemming the flow of drugs, illegal immigration into the US.

[/show_more]

7. In the recently released Corruption Perception Index 2016 India has ranked ______________ out of 176 countries.

  • A. 70th
  • B. 73rd
  • C. 75th
  • D. 79th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Answer: D – 79th  – Explanation – India has been ranked 79th out of 176 countries in the recently released Corruption Perception Index (CPI) for the year 2016 by the Berlin-based corruption watchdog Transparency International (TI). The index has been complied by using World Bank data, the World Economic Forum (WEF) and other institutions  It ranks countries on the score in the scale ranging from 0 (highly corrupt) to 100 (very clean).

[/show_more]

8. Recently Alexander Kadakin passes away was the ambassador of which country to India?

  • A. Canada
  • B. Germany
  • C. Russia
  • D. US

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – RussiaExplanation – The Russian Ambassador to India Alexander Kadakin passed away on January 26, 2017 at the age of 67. He served as the Russian Ambassador to India since 2009. Besides, Kadakin had served as the Russian envoy to India between 1999 and 2004 as well.

[/show_more]

9. Recently Mary Tyler Moore passes away at the age of ________________ she was Emmy Award winning actress.

  • A. 79
  • B. 80
  • C. 84
  • D. 88

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 80Explanation – US Actress Mary Tyler Moore Dies at 80. Seven-time Emmy Award winning actress Mary Tyler Moore of United States died on January 25, 2017 in Greenwich, Connecticut. She was 80-years-old.

[/show_more]

10. Recently who wins 7th National Billiards Championship?

  • A. Pankaj Advani
  • B. Rupesh Shah
  • C. Brijesh Damani
  • D. Peter Gilchrist

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Pankaj AdvaniExplanation –Top seeded Ace cue Pankaj Advani won his seventh national title in the finals of Manisha National Billiards and Snooker Championship on January 24, 2017 at the PYC Hindu Gymkhana, Pune.

[/show_more]

11. Recently which country’s Sumo Wrestler received highest sports honors in 2 decade?

  • A. China
  • B. Korea
  • C. Japan
  • D. USA

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – JapanExplanation – Japan based sumo wrestler Kisenosato was promoted to the highest rank of the wresting, “Yokozuna” on January 25, 2017 after winning his first title at the New Year Grand Sumo Japan WrestlerTournament with a 14-1 record. The 30-year-old Kisenosato, whose real name is Yutaka Hagiwara, is the first Japanese born and bred wrestler to earn the coveted rank of “grand champion” since 1998.

[/show_more]

12. Which country will host the 2017 T20 Blind Cricket World Cup?

  • A. Australia
  • B. India
  • C. England
  • D. West Indies

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – IndiaExplanation – The 2017 T20 Blind Cricket World Cup will be hosted by India from January 29 to February 12, 2017. Besides India, teams from Pakistan, Australia, Bangladesh, England, Nepal, New Zealand, South Africa, Sri Lanka and West Indies would be taking part in the tournament.

[/show_more]

13. Who has been conferred with the Ashok Chakra on January 26, 2017?

  • A. Havaldar Rakesh Chandel
  • B. Havaldar Hangpan Dada
  • C. Havaldar Jitender Kumar
  • D. Havaldar Sreenath Murmu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Havaldar Hangpan Dada – Explanation – Havildar Hangpan Dada of Assam Regiment, who killed four intruding terrorists before laying down his life at the height of 13,000 feet in the harsh and icy Himalayan range of North Kashmir on May 26, was on 26 January 2017 awarded Ashok Chakra, the highest peace time gallantry award.

[/show_more]

14. Search giant Google in its special doodle to mark the 68th Republic Day showed a ______________________.

  • A. Half of the stadium
  • B. India Gate
  • C. Tri color in sky
  • D. Crowd of the people

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Half of the stadium – Explanation – Search giant Google in its special doodle to mark the 68th Republic Day, today showed a stadium full of people amid a sea of tricolor decking up the arena. The doodle displays one-half of the stadiums, with crowd on two corners, while a saffron-colored band runs along the inner periphery of the semicircular track.

[/show_more]

15. The book title “Speed Post” was written by whom?

  • A. Shobha De
  • B. Ramachandra Guha
  • C. Ashwin Sanghi
  • D. Ravi Subramanian

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Shobha DeExplanation – The relationship between a mother and her children is unquestionably the most special human bond there is. In this book, best-selling author Shobha De writes a series of letters to her six children on the key concerns of every mother and child in the 21st century: family values and tradition; growing pains and adolescent anxieties about love, sex and friendship; religion and God; and the challenge of being a responsible parent. Rich, compassionate, witty and wise, these letters will touch the hearts of readers everywhere.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: January 28 2017

Do not forget to check the following topics