Current Affairs Quiz : January 29 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 29 2017. All the recent incidents which were held on Twentynine January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 29 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 29 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 29 2017

Current Affairs Quiz : January 29 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 29 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. In which city recently three day long Brahmaputra Literary festival begins?



  • A. New Delhi
  • B. Guwahati
  • C. Shillong
  • D. Dispur

Show Answer

Answer: B – Guwahati – Explanation –The three-day long Brahmaputra Literary festival began in Guwahati, Assam on January 28, 2017. The festival has been by the State Government jointly with the National Book Trust. The event was inaugurated by the Human Resource Development Minister Prakash Javadekar in presence of Assam Chief Minister Sarbanand Sonowal and others.

Hide

2. Recently 29th Kerala Science Congress Inaugurated by whom?

  • A. Pinarayi Vijayan
  • B. Narendra Modi
  • C. P Sathasivam
  • D. Prakash Javadekar

Show Answer

Answer: A – Pinarayi Vijayan – Explanation – The 29th Kerala Science Congress was inaugurated by the Andhra Pradesh Chief Minister Pinarayi Vijayan on January 28, 2017 at the APJ Abdul Kalam hall in the Mar Thoma College in Thiruvalla.

Hide

3. According to the Walnut’s Cashless Score Card which state ranks second in digital payments?

  • A. Telangana
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: A – Telangana – Explanation – Telangana has been ranked at second spot in the `Cashless India Scorecard’ released on January 26, 2017 and prepared by Walnut app to measure the growth level in digital payments in the country post demonetization.

Hide

4. Name the Indian Navy’s Theatre level exercise which was recently held?

  • A. Tropex 16
  • B. Tropex 17
  • C. Tropex 18
  • D. Tropex 19

Show Answer

Answer: B – Tropex 17Explanation – The Theatre Readiness Operational Exercise (TROPEX), an annual Indian Navy  exercise kicked started on January 24, 2017 off the Western Seaboard. The last edition of the exercise was conducted in January 2015.

Hide

5. Recently which state launches funds for Fintech startups?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Gujarat
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: C – Andhra PradeshExplanation – The Andhra Pradesh under Chief Minister Chandrababu Naidu has announced Rs 100-crore fund of funds on January 25, 2017 to invest in Fintech startups. Fintech is being seen as a promising space to generate job, thus the state has initiated an industry-academia-government partnership to tap and refine skilled talent available at cheaper costs to develop Visakhapatnam into a global fintech hub.

Hide

6. According to the WHO’s reports what percentage of maternal deaths across the world every hour?

  • A. 17 percent
  • B. 16 percent
  • C. 15 percent
  • D. 14 percent

Show Answer

Answer: A – 17 percentExplanation – According to WHO’s World Health Statistics (WHS) 2016, nearly five women die every hour in India due to complications during childbirth, and the country accounted for 17% of maternal deaths across the world.

Hide

7. Among eight Great Powers of 2017 list by American Foreign Policy magazine which country is in sixth position.

  • A. Russia
  • B. China
  • C. India
  • D. Japan

Show Answer

Answer: C – IndiaExplanation – India has been ranked at the sixth position in the latest annual list of eight great powers for the year 2017 published by leading American foreign policy magazine. The list has been topped by US.

Hide

8. Recently which country recognized “Surya Namaskar Yajna” or “Health for Humanity Yogathon”?

  • A. India
  • B. US
  • C. UK
  • D. China

Show Answer

Answer: B – US – Explanation – The annual “Surya Namaskar Yajna” or “Health for Humanity Yogathon” has been recognized in the US House of Representative on the occasion of its 10th anniversary. Surya Namaskar integrates simple yoga postures in ten steps that along with teaching easy breathing techniques, can provide immense health benefits to both the body and the mind,” Foster said.

Hide

9. Which day was observed as International Holocaust Remembrance Day?

  • A. 30 January
  • B. 29 January
  • C. 28 January
  • D. 27 January

Show Answer

Answer: D – 27 JanuaryExplanation –The 72nd International Holocaust Remembrance Day, anniversary of the liberation of the Auschwitz death camp, was observed on January 27, 2017 by United Nation.

Hide

10. Name the bank that launches Wealth Management Product “SBI Exclusif” in Kochi.

  • A. Allahabad Bank
  • B. Canara Bank
  • C. Bank of India
  • D. State Bank of India

Show Answer

Answer: D – State Bank of India – Explanation – The State Bank of India has launched a new wealth management product named “SBI Exclusif” in Kochi, Kerala. Later it will be rolled out in other cities of the state during the course of the year. The product was launched by Chief General Manager, SBI, Kerala Circle, S Venkataraman on January 24, 2017.

Hide

11. Recently which bank signs MoU with Tirth Agro Technology?

  • A. Karnataka Bank
  • B. Bank of Shimla
  • C. Axis Bank
  • D. HDFC Bank

Show Answer

Answer: A – Karnataka BankExplanation – Mangaluru based private sector bank Karnataka Bank Ltd signed a Memorandum of Understanding with the leading agricultural equipment/implements manufacturer Tirth  Agro Technology Pvt Ltd, Rajkot, on January 25, 2017 in to finance farmers for agri mechanization

Hide

12. Vodafone for development and expansion of 4G network in the country, what worth Rupees contract he provides to Nokia?

  • A. 3,600 crore
  • B. 3.650 crore
  • C. 3,500 crore
  • D. 3,250 crore

Show Answer

Answer: B – Rs. 3,650 croreExplanation – Nokia Indian operation has bagged a contract worth $500 million (Rs 3,650 crore) from Mumbai based Vodafone for deployment and expansion of 4G network in the country.

Hide

13. In the state Andhra Pradesh which company plans to invest Rs. 7,000 crore?

  • A. Aditya Birla Group
  • B. Bharat Electronics Limited
  • C. Bajaj Auto
  • D. Hindustan Motors

Show Answer

Answer: A – Aditya Birla Group – Explanation – The Aditya Birla Group on January 27, 2017 announced its plans to invest Rs 7,000 crore in the next two years in Andhra Pradesh. The company aims to expand its existing businesses in the state.

Hide

14. How many Indian origin persons have been awarded with Australia‘s highest civilian award recently?

  • A. Four
  • B. Three
  • C. Two
  • D. Five

Show Answer

Answer: B – Three – Explanation – Three Indian-origin persons have been awarded Australia’s highest civilian honorthis year for their contributions in the field of medicine and work towards the community. They are Purushottam Sawrikar, Makhan Singh Khangure and Vijay Kumar.

Hide

15. Name the two Australian players who had been recently inducted into Cricket hall of fame?

  • A. David Boon
  • B. Doug Bollinger
  • C. Glenn McGrath
  • D. Matthew Hayden

Show Answer

Answer: A & D – David Boon & Matthew HaydenExplanation – Two of Australia’s greatest top-order batsmen, David Boon and Matthew Hayden, and the brilliant women’s all-rounder Betty Wilson will be inducted into the Australian Cricket Hall of Fame (ACHoF) at the 2017 Allan Border Medal ceremony in Sydney

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 29 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query