Current Affairs Quiz : January 30 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 30 2017. All the recent incidents which were held on Thirty January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 30 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 30 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 30 2017

Current Affairs Quiz : January 30 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 30 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Assam Ratifies proposal to set up Bhutan’s Consulate General Office in which city?



  • A. Guwahati
  • B. Kolkata
  • C. Silchar
  • D. Kokrajhar

Show Answer

Answer: A – GuwahatiExplanation – The Government of Assam led by Chief Minister Sarbanand Sonowal, on January 27, 2017 agreed to a proposal by the Royal Government of Bhutan for setting up of a Consulate General Office in Guwahati and also conveyed this decision to the Union Ministry of External Affairs. The proposal was ratified by the Assam government in a meeting held in Guwahati between top Assam government officials and a five-member delegation of the Royal Government of Bhutan.

Hide

2. Which of the following commission recently signs pact with IIT Madras and IIS Bengaluru?

  • A. Atomic Energy Commission of India
  • B. Khadi and Village Industries Commission
  • C. Central Water Commission
  • D. Central Forestry Commission

Show Answer

Answer: C – Central Water CommissionExplanation – The Central Water Commission (CWC) under the Ministry of Water Resources River Development and Ganga Rejuvenation signed two separate MoUs with IIT Madras and IIS Bengaluru on January 27, 2017 in New Delhi. The MoU aims to help the institutes to procure specified equipment and software for enhancing their capability to support the World Bank assisted Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) of CWC.

Hide

3. Recently which state government signs MoU to set up Aero Skill Academy?

  • A. Haryana
  • B. Telangana
  • C. Jharkhand
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: B – Telangana – Explanation – The Telangana government on January 27, 2017 signed a Memorandum of Understanding (MoU) with French Aero campus Aquitaine to set up a world-class aero Telangana Government signs MoU to set up Aero Skill Academy skills academy in the city in collaboration with academia and industry of the state. The MoU was signed between Jerome Verschave, General Manager, Aerocampus and Jayesh Ranjan, Secretary IT, Telangana.

Hide

4. Kambala festival is celebrating in which Indian state?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Rajasthan
  • C. Karnataka
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: C – Karnataka – Explanation – Kambala festival was in news in January 2017 as the Indian state of Karnataka is all set to celebrate the festival. Kambala is an annual buffalo race held traditionally under the patronage of local landlords and households in the state. The buffalo race in Karnataka takes place annually between November and March. The places where the festival takes place are Baradi Beedu, Kolatta, Majalu, Bolantur, Kamalakettu, Puttur and Uppinagadi. The two-day celebration starts with a display of the participating buffaloes with their respective farmers. During the festival, when the fields are wet, the buffaloes are made to race on the tracks, guided by the farmer. Each team consists of two buffaloes and a farmer who controls the buffaloes. Two teams are made to race down two mushy paddy fields to conclude on the fastest team. The winner of the race is awarded with a coconut and other gifts.

Hide

5. The IMD has decided to set up weather stations in how many districts by 2019?

  • A. 660
  • B. 650
  • C. 600
  • D. 550

Show Answer

Answer: A – 660Explanation –The India Meteorological Department (IMD) has decided to set up weather stations in 660 districts of the country for better and prompt weather forecasting with major focus on rain-fed and non-rain-fed areas to give crop specific advisories

Hide

6. According to the latest Global Go To Think Tank Index Report in the category of Asian region ______________________ stood first.

  • A. Delhi based Observer Research Foundation
  • B. Korea Development Institute
  • C. Japan Institute of International Affairs
  • D. Korea Institute for International Economic Policy

Show Answer

Answer: B – Korea Development InstituteExplanation – In the category of Asian region, ORF ranked 5th out of 90 think tanks, improving its position from 6th (out of 65) last year. The first position in this category was bagged by Korea Development Institute, Republic of Korea; Japan Institute of International Affairs came second while Korea Institute for International Economic Policy came in third.

Hide

7. After being sworn in as the president Donald Trump held his first summit with which foreign leader?

  • A. Theresa May
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Vladimir Putin
  • D. Tony Abbott

Show Answer

Answer: A – Theresa MayExplanation – After being sworn in as the President of United States on January 20, 2017, Donald Trump held his first summit with a foreign leader, British Prime Minister Theresa May on January 27, 2017 in his Oval Office. During the conference, Trump reiterated his support for Britain’s decision to leave the European Union saying that Brexit is a wonderful thing.

Hide

8. Recently which country contributed USD 110k to the United Nation for Haiti Cholera relief?

  • A. China
  • B. India
  • C. Switzerland
  • D. Australia

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – India has contributed $100000 to a UN fund to help Haiti recover from the ravages of a 2010 cholera epidemic that claimed more than 10,000 lives.

Hide

9. Recently which of the firm gets the license from RBI to start Payment Bank Operations?

  • A. India Post
  • B. Bharti Airtel
  • C. Paytm
  • D. Vodafone Mpesa

Show Answer

Answer: A – India PostExplanation – The India Post has received the final license from the Reserve bank of India to start its operation as payment bank with the name India Post Payment Bank (IPPB). With this India Post has become the third entity to get the license from the Central Bank  RBI to start payment bank services. Earlier, Bharti Airtel and digital payments firm Paytm got the approval from RBI and till now only Airtel has started operations

Hide

10. Recently government launches ________________________ for cashless Transactions through Biometrics.

  • A. Bharat Pay
  • B. Aadhar Pay
  • C. Cash Pay
  • D. Card Pay

Show Answer

Answer: B – Aadhar Pay – Explanation – The Government on January 27, 2017 informed about its plan to launch the biometric based Aadhaar Pay payment platform in few weeks for BHIM App. Aadhaar Pay service will enable people to make and receive payments using their Aadhaar number and biometrics.

Hide

11. Recently HPCL and GAIL sign pact with which state for Rs. 40K crore petrochemical projects?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Assam
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: D – Andhra PradeshExplanation –Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) and GAIL India Ltd signed a pact with Andhra Pradesh for setting up a Rs 40,000 crore petrochemical plant in the state. The 50:50 joint ventures will set up a 1.5 million tons Ethylene Derivatives plant.

Hide

12. Who wins the 2017 Australian Open Men’s Singles title?

  • A. Rafael Nadal
  • B. Roger Federer
  • C. Novak Djokovic
  • D. Henri Kontinen

Show Answer

Answer: B – Roger FedererExplanation – Roger Federer on 29 January 2017 won the 2017 Australian Open Men’s Singles title. The 35-year-old Swiss defeated Rafael Nadal 6-4 3-6 6-1 3-6 6-3 to claim his 18th Grand Slam and Fifth Melbourne title.

Hide

13. Who wins the 2017 Australian Open Women’s Singles title?

  • A. Serena Williams
  • B. Venus Williams
  • C. Lucie Safarova
  • D. Peng Shuai

Show Answer

Answer: A – Serena Williams – Explanation – Serena Williams won the title and regained the No. 1 ranking, defeating her sister Venus Williams in the final, 6–4, 6–4. This marks the first time the Williams sisters met in a Grand Slam final since the 2009 Wimbledon Championships and the first time they met in the Australian Open final since 2003. Serena Williams’s victory was her 23rd Grand Slam title in singles, surpassing Steffi Graf as the all-time leader in Grand Slam titles in the Open era.

Hide

14. How many soldiers from Rashtriya Rifles Awarded Sena Medal for encountering Hizbul terrorist Burhan Wani?

  • A. Four
  • B. Five
  • C. Three
  • D. Two

Show Answer

Answer: C – ThreeExplanation –  Three personnel of Rashtriya Rifles have been awarded the Sena Medal on the occasion of Republic Day in New Delhi for gunning down terrorist Burhan Wani in July 2016. The awardees include Major Sandeep Kumar, Captain Manik Sharma and Naik Arvind Singh Chauhan. On July 8, 2016, Major Sandeep Kumar discovered that Sartaj Aziz and two other militants were hiding in a house in Bumdoora village, 18 km southeast of Anantnag in J&K.

Hide

15. Who was appointed as the new Vice Chancellor of Nalanda University?

  • A. Vijay Pandurang Bhatkar
  • B. Gopa Sabharwal
  • C. George Yeo
  • D. Dharmender Singh

Show Answer

Answer: A – Vijay Pandurang BhatkarExplanation – Vijay Pandurang Bhatkar, a technocrat who is considered the father of the Indian Supercomputer, has been appointed the new Vice-Chancellor of Nalanda University, Rajgir, in Bihar. President Pranab Mukherjee named Bhatkar for the post with effect from January 25. He will hold the office for a three-year period from the date of his appointment as per the Nalanda University Act, Sec 11(3).

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 30 2017

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query