Current Affairs Quiz : January 31 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on January 31 2017. All the recent incidents which were held on Thirtyone January 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : January 31 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : January 31 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz January 31 2017

Current Affairs Quiz : January 31 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : January 31 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Who launches the Whatsapp helpline to address grievances of Army personnel?



  • A. Army Chief Gen. Bipin Rawat
  • B. Defence Minister Manohar Parrikar
  • C. PM Narendra Modi
  • D. President Pranab Mukhrjere

Show Answer

Answer: A – Army Chief Gen. Bipin RawatExplanation – Staff Gen Bipin Rawat launched a Whatsapp helpline number on January 27, 2017 to receive grievances of army personnel. Several soldiers posted their grievances on social media about the food that was being served to them and the conditions that they were put in as a result the army chief took the decision of launching the watsapp service.

Hide

2. Recently which state government organised two days Farmer’s Martyrs Day?

  • A. Uttarakhand
  • B. Jharkhand
  • C. Assam
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: C – Assam – Explanation –The state government of Assam under Chief Minister Sarbananda Sonowal, for the first time organised Farmer’s Martyrs Day on January 27, 2017 at Patharughat in Darrang district to pay homage to 140 persons who lost their life in 1894 peasants’ uprising at Patharughat.

Hide

3. Recently Union Minister Nitin Gadkari announces to develop what distance of road in Assam as National Highways?

  • A. 1,200 KM
  • B. 1,253 KM
  • C. 1,255 KM
  • D. 1,333 KM

Show Answer

Answer: B – 1,253 KMExplanation –The Union Minister of Road Transport and Highways and Shipping, Nitin Jairam Gadkari, Road inaugurated a 3-lane Brahmaputra Bridge at Saraighat  in Guwahati on January  29, 2017. As a part of the event, the Minister announced that the government would spend Rs 15,000 crores to develop 1,253 kilometres of roads in Assam into National Highways over the next few years.

Hide

4. Which of the following was observed on 29th January to spread awareness about eradicating polio?

  • A. National Immunization Day
  • B. National Aids Day
  • C. National Children’s Day
  • D. National Health Day

Show Answer

Answer: A – National Immunization Day – Explanation – The National Immunization Day was observed on January 29, 2017 to spread awareness about eradicating polio. As a part of the day, President Pranab Mukherjee launched the pulse polio programme on January 28, 2017 by administering polio drops to children aged below five years at the Rashtrapati Bhavan.

Hide

5. Recently in which city India’s First Multi Sports Museum was inaugurated?

  • A. Pune
  • B. Kolkata
  • C. New delhi
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer: B – KolkataExplanation – India’s first multi-sports museum, Fanatic Sports Museum (FSM), was inaugurated on January 29, 2017 at the Ecospace in New Town, Rajarhat, Kolkata jointly by Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, Abhinav Bindra, Deepa Malik and Devendra Jhajaria. The museum, spread over 6700 square feet, has been launched jointly by sports  India’s First Multi-Sports Museum Inaugurated in Kolkatahistorian Boria Majumdar and industrialist from Kolkata, Harshavardhan Neotia. It is a first of its kind museum in India and is inspired by the MCC Museum at Lord’s and the IOC Museum in Lausanne.

Hide

6. 100 million year old Alien like bug preserved in Amber was recently discovered by scientists from which country?

  • A. US
  • B. China
  • C. Germany
  • D. Brazil

Show Answer

Answer: A – USExplanation – Scientists from US-based Oregon State University (OSU) has recently discovered Scientists Discover 100-million-year-old Alien like Bug Preserved in Amber insect preserved in amber that is believed to have been existed 100 million years ago and is entirely different from the existing groups.

Hide

7. Recently Hollywood legend & Harry Porter actor John Hurt was passes away at the age of-

  • A. 80
  • B. 85
  • C. 79
  • D. 77

Show Answer

Answer: D – 77 – Explanation – Sir John Hurt, the British actor who starred in The Elephant Man and Harry Potter, John Hurt dies at 77died on January 25, 2017 at his residence in Norfolk, London due to Cancer. He was 77.

Hide

8. Which day was observed as World Leprosy Day?

  • A. 28 January
  • B. 29 January
  • C. 30 January
  • D. 31 January

Show Answer

Answer: B – 29 January – Explanation –The World Leprosy Day was celebrated on January 29, 2017 all over the world. The World Leprosy Day is celebrated worldwide on January 30 annually or its nearest Sunday, as the day coincide with the anniversary of Mahatma Gandhi’s death on 30 January 1948. He worked tirelessly to help those afflicted with leprosy.

Hide

9. What is the total number of countries joins global efforts to curb profit shifting by MNEs?

  • A. 54
  • B. 55
  • C. 56
  • D. 57

Show Answer

Answer: D – 57 – Explanation – Mauritius along with Gabon, Hungary, Indonesia, Lithuania, Malta and the Russian Federation signed the Multilateral Competent Authority Agreement for Country-by- Country Reporting (CbC MCAA). Now the total number of signatories increased to 57 while India signed the agreement in May 2016.

Hide

10. Tokyo Olympic Committee recently unveils __________________ as a brand ambassador.

  • A. Harmonized Checkered Emblem
  • B. Son Goku
  • C. Sailor Moon
  • D. Astroboy

Show Answer

Answer: B – Son GokuExplanation – The games may be three years away but it has already drummed up immense anticipation following the announcement of the Tokyo Olympics Committee that Son Goku of the Dragonball Z fame will be among the chosen ambassadors.

Hide

11. Recently sports Minister Reconstitutes Committee to identify Athletes under top scheme the committee will be headed by whom?

  • A. Abhinav Bindra
  • B. Karnam Malleshwari
  • C. T. Usha
  • D. Anjali Bhagwat

Show Answer

Answer: A – Abhinav Bindra – Explanation – The Union Ministry of Youth Affairs and Sports has reconstituted TOP committee with objective of identifying and supporting potential medal prospects for 2020 and 2024 Olympic Games under Target Olympic Podium (TOP) scheme. The committee will be headed by Abhinav Bindra, Olympic Gold Medalist. Its members are Anil Khanna, Prakash Padukone, Karnam Malleshwari, P. T. Usha, Murlidhar Raja, Anjali Bhagwat, Rekha Yadav, Dr. S.S. Roy and Inder Dhamija.

Hide

12. Who wins 2017 Australian Open Men’s Doubles title?

  • A. Bob Bryan & Mike Bryan
  • B. Leander Paes & Radek Stepanek
  • C. Henri Kontinen & John Peers
  • D. Radek Stepanek & John Peers

Show Answer

Answer: C – Henri Kontinen & John PeersExplanation – Australian John Peers and Finnish partner Henri Kontinen have been crowned men’s doubles’ champions at the Australian Open. No.4 seeds Peers and Kontinen defeated American pair Bob and Mike Bryan 7-5 7-5 on Saturday night to claim their first silverware at a major.

Hide

13. Who was inducted for the prestigious 2017 Ophthalmology Hall of fame?

  • A. G N Rao
  • B. Devi Prasad Shetty
  • C. Balamurali Ambati
  • D. Naresh Trehan

Show Answer

Answer: A – Dr. G N RaoExplanation – Dr.Gullapalli N Rao, Founder and Chairman, L V Prasad Eye Institute, has been selected as one of two inductees for the prestigious 2017 Ophthalmology Hall of Fame instituted by the American Society of Cataract and Refractive Surgery (ASCRS).

Hide

14. Recently who sworn in as Governor of Arunachal Pradesh?

  • A. Banwarilal Purohit
  • B. Padmanabha Balakrishna Acharya
  • C. V Shanmuganathan
  • D. Keshari Nath Tripathi

Show Answer

Answer: B – Padmanabha Balakrishna AcharyaExplanation – Nagaland Governor Padmanabha Balakrishna Acharya was on Saturday sworn-in as Governor of Arunachal Pradesh after V Shanmuganathan resigned on January 26. Acharya will hold charge in both the northeastern states. Chief Justice of Gauhati High Court, Justice Ajit Singh administered the oath of office to the new Governor in a simple function organised at the Darbar Hall of the Raj Bhavan in Itanagar.

Hide

15. Recently in which place Gururaj Deshpande has decided to launch India’s largest startup incubation centre?

  • A. Hubballi
  • B. Chamarajanagar
  • C. Bagalkot
  • D. Shimoga

Show Answer

Answer: A – Hubballi – Explanation – Indian-American entrepreneur, philanthropist and venture capitalist Gururaj Deshpande has decided to launch India’s largest startup incubation centre at Hubballi (earlier Hubli) in Karnataka.

Hide

Video Current Affairs Quiz: January 31 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query