Current Affairs Quiz : July 03 2016 MCQ Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 03 2016. All the recent incidents which were held on Third July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 03 2016” Question Answers in PDF file.

CA-July-min

Current Affairs Quiz : July 03 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 03 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Who wrote the book titled ‘’ A Life in Diplomacy ‘’?

  • A. MK Rasgotra
  • B. Dr KP Mathur
  • C. Rana Ayyub
  • D. Kishalay Bhattacharjee

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (A) MK Rasgotra – Explanation –  The book titled A Life in Diplomacy was in news in the third week of June 2016. The book  was written by former Indian diplomat Maharajakrishna Rasgotra.

[/show_more]

2. Recently who appointed the Director General of West Bengal police?

  • A. M.P. Reddy
  • B. Surajit Kar Purkayastha
  • C. Raj Kanojia
  • D. Avaru Rabindranath

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (B) Surajit Kar Purkayastha – Explanation –  Surajit Kar Purkaystha on 30th May 2016 was appointed the Director General of  West Bengal police. Purkaystha will replace G.M.P. Reddy who retires on 31st May 2016.

[/show_more]

3. Which bollywood actor honoured as ‘’Maharashtrian of The Year’’ in 2016?

  • A. Ranveer kapur
  • B. Salman Khan
  • C. Ranveer Singh
  • D. Akshay Kumar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (C) Ranveer Singh – Explanation – Bollywood actor Ranveer Singh who started his career with romantic comedy ‘’Band Baaja Baaraat’’ in 2010 has been conferred with ‘’ Maharashtrian of The Year’’.

[/show_more]

4. In which state in India ‘’White Tiger Safari’’ has been opened?

  • A. Bihar
  • B. Jharkhand
  • C. West Bengal
  • D. Madhya Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (D) Madhya Pradesh – Explanation –  World’s first ‘’White Tiger Safari’’ has been opened at Mukundpur in Satna district of Madhya Pradesh. It is situated state’s Vindhya region where the feline was first discovered more than 100 years ago.

[/show_more]

5. What was the aap launched India’s first cash giving app?

  • A. Rupee
  • B. Rs
  • C. Rupees
  • D. CASHe

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (D) CASHe – Explanation – Tslc Pte Ltd, a fin-tech company announced the launch of its all new  mobile – only lending platform CASHe.

[/show_more]

6. Indian first semi-high speed train flagged off, what’s its name?

  • A. Progati Express
  • B. Gati Express
  • C. Gatimaan Express
  • D. Gitanjali Express

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (C) Gatimaan Express – Explanation – Railways Minister Suresh Prabhu flagged off the Gatimaan Express from Delihi’s Hazrat Nizamuddin Station. Gatimaan Express India’s first semi – speed train , crossed its maiden trip of 188 kms in 101 minutes.

[/show_more]

7.  Who appointed as chairman of NASSCOM for 2016 – 2017 ?

  • A. P. Gurnani
  • B. B V R Mohon Reddy
  • C. Raman Roy
  • D. P Barma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (A) C.P. Gurnani – Explanation – C.P. Gurnani appointed as chairman of National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) for 2016 – 2017. He will replace B V R Mohon Reddy who served as chairman of for 2015 – 2016.

[/show_more]

8. Defeating which team India wins 2016 Asian Nations Cup Chess Tournament?

  • A. Iran
  • B. Kazakhstan
  • C. Chaina
  • D. Vietnam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (D) Vietnam – Explanation – India won the Asian Nations Cup chess team championship defeating Vietnam with a convincing 3 – 1 margin in the final round in Abu Dhabi. This was the third time that Indian men won the event.

[/show_more]

9. Recently HRD Minister Smriti Zubin Irani launched a portal for registration and allotment of ISBN,What is the full form of ISBN?

  • A. International Standard Booking Number
  • B. International Standard Book  Number
  • C. International Standard Buyers Number
  • D. International Standard Bill Number

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (B)  International Standard Book  Number – Explanation – HRD Minister Smriti Zubin Irani launched a portal for registration and allotment of International Standard Book  Number at a function held in New Delhi.

[/show_more]

10. Who wrote the book titled “Endurance: My Year in Space and Our Journey to Mars”?

  • A. Scott Kelly
  • B. William Richard
  • C. John Marshal
  • D. Tony William

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (A) Scott Kelly – Explanation – NASA Astronaut Scott Kelly will write a book titled “Endurance: My Year in Space and Our Journey to Mars”. Mr. Scott Kelly returned to the Earth in March 2016 after spending almost a year aboard the International Space Station (ISS).

[/show_more]

11. Who was announced as the winner of FBB Femina Miss India World 2016? 

  • A. Sushruthi Krishna
  • B. Pankhuri Gidwan
  • C. Priyadarshini Banerjee
  • D. Priyadarshini Chatterjee

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]



Ans.- (D) Priyadarshini Chatterjee – Explanation – Delhi girl, Priyadarshini Chatterjee was announced as the winner of FBB Femina Miss India World by Bollywood superstar Shah Rukh Khan during a star-studded ceremony. She saw off competition from Bangalore girl Sushruthi Krishna, who was the 1st runner up and Lucknow’s Pankhuri Gidwan.

[/show_more]

12. Recently who has broken the world record of longest dance performance by continuously dancing?

  • A. Moni Chaurasiya
  • B. Soni Chaurasiya
  • C. Depeka Chaurasiya
  • D. Taniya Chaurasiya

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans.- (B) Soni Chaurasiya – Explanation – Soni Chaurasiya a Kathak dancer from Varanasi has broken the world record of longest dance performance by continuously dancing for 123 hours and 30 minutes. She broke the record on 9th April at 9.21 pm at Mount Litera Zee School, Varanasi.

[/show_more]

13. Kunwar Natwer Singh released   a book name is__?

  • A. One Life Is Not Enough
  • B. Dhool Paudhan Par
  • C. Gods of Antarctica
  • D. The Birds of Banni Grassland

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans:(A) One Life Is Not Enough – Explanation: Indian congress party leader Kunwar Natwer singh released the book title is “One Life Is Not Enough”.

[/show_more]

14. Recently who won the 2016 Scholastic Asian Book Award?

  • A. Anuja Chauhan
  • B. Esha Dadawala
  • C. Aditi Krishnakumar
  • D. Rita Chowdhry

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans:(C) Aditi Krishnakumar – Explanation: Aditi Krishnakumar Indian author has won Scholastic Asian Book Award in 2016.She first publish book “A Whole Summer Long “in 2012.

[/show_more]

15. How many number of Birth anniversary of Lala Lajpat Rai?

  • A. 149
  • B. 150
  • C. 151
  • D. 152

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans: (B) 150 – Explanation: Great freedom fighter Lala Lajpat Rai 150 birth anniversary celebrated 28th January 2016. He was part of “Lal-Bal-Pal” that was Lala Lajpat Rai, Bal gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal.

[/show_more]

16. Who is the Historian writer selected for Japans Fukuoka Prize?

  • A. Paul kennedy
  • B. Tom Devine
  • C. Antony Beevor
  • D. Ramchandra Guha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans: (D) Ramchandra Guha – Explanation: Historian Writer Ramchandra Guha Selected for Japans Fukuoka Prize in 2015.He have been Selected for their outstanding contribution arts and culture in Asia.

[/show_more]

17. Which country to launch first hack proof Quantum communication satellite?

  • A. Japan
  • B. Russia
  • C. China
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans: (c) China : Explanation: China Acadamy of Science would lunched First hack proof Quantum communication satellite in July 2016.

[/show_more]

18. Who won Silver in Women’s worlds Boxing Championship?

  • A. Yvonne Caples
  • B. Sonia Lather
  • C. Aruna Mishra
  • D. Kavita Goyat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans: (B) Sonia Lather – Explanation: Sonia Lather won Silver in Women’s worlds Boxing Championship.

[/show_more]

19. Where are the world’s most expensive train station opened?

  • A. Japan
  • B. China
  • C. Dubai
  • D. New York

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans: ( D) New York – Explanation: The world most expensive train station opened in New York, United States. The station was constructed cost of 3.85 billion dollars.

[/show_more]

20. Which city of India ranked 44th among worlds 50 Future-Ready economies Cities?

  • A. Mumbai
  • B. Bangalore
  • C. Chennai
  • D. Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans: (D) DelhiExplanation: Capital of India, Delhi has been ranked 44th among worlds 50 future Ready economies cities that are technology of growth.

[/show_more]

21. Recently Haryana Government also changed the name “Gurgaon”, what is the new name?

  • A. Gurugram
  • B. Gurgram
  • C. Gurigram
  • D. Gurigaon

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide“]

Ans:( A) Gurugram – Explanation:  Haryana Government decided also renames Gurgaon as Gurugram.Chief Minister Manohar Lal approved the proposal changed the name.

[/show_more]

 Don not forget to check the following topics