Current Affairs Quiz : July 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 03 2017. All the recent incidents which were held on Third July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 03 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 03 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 03 2017

Current Affairs Quiz : July 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government has decided to present separate Agriculture Budget from next year?

  • A. Telangana
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Tamil Nadu
  • D. Karnataka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Telangana – Explanation – Telangana Chief Minister K Chandrasekhar Rao, has decided to present a separate agriculture budget for the state from next year.

[/show_more]

2. Name the chief minister of Odisha has inaugurates Computerisation of PACS and RUPAY KCC.

  • A. Sarbananda Sonowal
  • B. Naveen Patnaik
  • C. Vijaybhai R. Rupani
  • D. Manik Sarkar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Naveen Patnaik – Explanation – Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated computerisation of PACS and launched RuPay  Kisan Credit cards in the state on 1st of July 2017.

[/show_more]

3. Prime Minister Narendra Modi inaugurates filling of Aji Dam at _________________ by Narmada water.

  • A. Surat
  • B. Ahmadabad
  • C. Rajkot
  • D. Baroda

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Rajkot – Explanation – Prime Minister Narendra Modi inaugurates filing of Aji dam with Narmada waters under Sauni Yojana. He launched Smart Rajkot Hackathon where the urban local body will engage with young students to find innovative solutions to improve the efficiency of various Government departments.

[/show_more]

4. Which of the following Union Ministry has launches National Biopharma Mission?

  • A. Ministry of Railways
  • B. Ministry of Finance, Corporate Affairs
  • C. Ministry of Human Resource Development
  • D. Ministry of Science & Technology

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Ministry of Science & Technology – Explanation – The Union Ministry of Science & Technology launched National Biopharma Mission, a first ever Industry-Academia mission to accelerate biopharmaceutical development in India. Under this mission, the ministry also launched Innovate in India (i3) program to create an enabling ecosystem to promote entrepreneurship and indigenous manufacturing in the sector.

[/show_more]

5. Recently who has launches new training programme ‘COMMIT’ for State Government officials?

  • A. Dr Jitendra Singh
  • B. Pawan Kumar Chamling
  • C. T R Zeliang
  • D. Om Prakash Kohli

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Dr Jitendra Singh – Explanation – Minister of State for Development of North Eastern Region Dr Jitendra Singh Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space launched a new training programme Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training (COMMIT) for State Government officials. The main objective of this training programme is to improve the public service delivery mechanism and provide citizen-centric administration through capacity building of officials who interact with the citizens on a day-today basis.

[/show_more]

6. Recently which country plans to land a human on the moon by 2030?

  • A. Japan
  • B. China
  • C. India
  • D. Russia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Japan – Explanation – Japan’s Aerospace Exploration Agency (JAXA) planned to land an astronaut on the moon by 2030, joining China in a new manned race to space. The idea is to first join a NASA-led mission in 2025 to build a space station in the moon’s orbit, as part of a longer-term effort by NASA to reach Mars. National Aeronautics and Space Administration (NASA) and other global space agencies are working hard on sending astronauts to Mars by the 2030s.

[/show_more]

7. Which day is observed as World Sports Journalists Day?

  • A. July 1
  • B. July 2
  • C. July 3
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – July 2 – Explanation – World Sports Journalists Day is a global professional observance which is held on 2nd of July.

[/show_more]

8. Who becomes first Indian batsman to hit 200 sixes in ODIs?



  • A. MS Dhoni
  • B. Shikar Dhawan
  • C. Virat Kohli
  • D. Rohit Sharma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – MS Dhoni – Explanation – On June 30, 2017, M S Dhoni became the first Indian batsman to hit more than 200 sixes in One Day International (ODI) cricket.

[/show_more]

9. Recently who has breaks 300m World Record at Golden Spike Meet?

  • A. Usain Bolt
  • B. Jaco Van Niekerk
  • C. Andre De Grasse
  • D. Christophe Lemaitre

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Jaco Van Niekerk – Explanation – Jaco Van Niekerk of South Africa Breaks 300m World Record at Golden Spike Meet recently. He broke Michael Johnson’s previous world record in the 300m of 30.85. He was already the first ever sprinter to run sub-10 in the 100m, sub-20 in the 200m, and sub-44 in the 400m race.

[/show_more]

10. Who has been awarded the Queen’s Young Leaders Awards for 2017?

  • A. Ankit Kawatra
  • B. Aruna Roy
  • C. Irom Sharmila
  • D. Manasi Pradhan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Ankit Kawatra – Explanation – Anti-hunger activist Ankit Kawatra has been awarded the Queen’s Young Leaders Award for 2017 by Queen Elizabeth II at a ceremony in the Buckingham Palace. The award recognises exceptional work towards solving hunger and malnutrition in India. Ankit Kawatra is the founder of Feeding India, an organisation which works towards eradicating hunger and food wastage in India. The organisation which was established in 2014 functions across 43 Indian cities with the help of 4,500 volunteers serving 8 million meals to the needy.

[/show_more]

11. Name the Telangana IPS officer gets award from US state department.

  • A. S.K.Priyadarshi
  • B. Mahesh Muralidhar Bhagwat
  • C. Arun Bothra
  • D. Asheet Kumar Panigrahi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Mahesh Muralidhar Bhagwat – Explanation – Mahesh Muralidhar Bhagwat, an IPS Officer from Telangana has been conferred with the 2017 Trafficking in Persons (TIP) Report Heroes Award by the US state department. Mr. Bhagwat, the current Rachakonda Police Commissioner is the third IPS officer to get the honour.

[/show_more]

12. Recently who has been conferring with Indian of the Year award?

  • A. Brajanath Ratha
  • B. Bittu Kumar
  • C. Preeti Shenoy
  • D. Gopi Chand Narang

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Preeti Shenoy – Explanation – On June 30, 2017, writer Preeti Shenoy was awarded Indian of the Year Award by Brands Academy in New Delhi. Brands Academy is one of the most reputed branding companies in India to recognise the achievements of personalities who have contributed towards building up the reputation of the country.

[/show_more]

13. Who has been appointed as India’s new Chief Election Commissioner?

  • A. Achal Kumar Jyoti
  • B. Nasim Zaidi
  • C. H. S. Brahma
  • D. V. S. Sampath

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Achal Kumar Jyoti – Explanation – Election Commissioner Achal Kumar Jyoti will take charge as the Chief Election Commissioner (CEC) of India after current CEC Nasim Zaidi retires on July 6, 2017. Nasim Zaidi had taken over as the 20th CEC of India on April 19, 2015.

[/show_more]

14. Which of the following bank will block all Maestro debit cards from July 31?

  • A. Punjab National Bank
  • B. Allahabad Bank
  • C. Central Bank of India
  • D. Bank of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Punjab National Bank – Explanation – Punjab National Bank (PNB) will block all the Maestro debit cards from 31st of July 2017 if the card holders will fail to replace it with a more secure EMV chip based card by the end of this month.

[/show_more]

15. Which of the bank has launched KBL-Image Debit Card?

  • A. Dena Bank
  • B. Karnataka Bank
  • C. ICICI Bank
  • D. HDFC Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Karnataka Bank – Explanation – Karnataka Bank has launched the ‘KBL-Image Debit Card’ on 2nd of July 2017.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 03 2017

 


Do not forget to check the following topics