Current Affairs Quiz : July 04 2016 MCQ Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 04 2016. All the recent incidents which were held on Forth July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 04 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 04 2016

Current Affairs Quiz : July 04 2016

Current Affairs Quiz : July 04 2016 Question And Answers

 

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 04 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1.Recently which Pakistan’s singer got the Indian citizenship?

  • A. Rafik Ali Khan
  • B. Adnan Sami
  • C. Alagir
  • D. Amanat Ali

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Adnan Sami – Explanation – Home ministry officials announced Adnan Sami will be granted citizenship. The Indian citizenship was granted after he made a representation to the home ministry requesting for it on humanitarian grounds.

[/show_more]

2. Recently which state launched ‘’Amma seeds’’ scheme for farmers in India?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Assam
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Tamil Nadu – Explanation Chief Minister J Jayalalithaa has launched the scheme ‘Amma Seeds’ available through ‘Amma Service Centres’ across the state, executing an announcement made in the Tamil Nadu Assembly in 2014 for farmers’ welfare

[/show_more]

3. Recently which online marketing company won ‘’Website of the Year India 2015’’?

  • A. OLX
  • B.Amazon
  • C. Snapdeal
  • D. Flipkart

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Flipkart – Explanation – Flipkart has been named the overall winner of the ‘’Website of the Year India 2015’’ in an online poll which was conducted by marketing analytics company MetrixLab. 

[/show_more]

4. Which team won the 26th Lal Bahadur Sastri Hockey tournament?

  • A. Indian Railway
  • B. IOC
  • C. ONGC
  • D. LIC

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans – C – ONGC – Explanation – Oil and Natural Gas Corporation won 26th Lal Bahadur Shastri hockey tournament and defeated Indian Railways 3-0 on penalties at the Shivaji Stadium. Sumit deflecting a Diwakar Ram push off the team’s first penalty corner.

[/show_more]

5. Recently release a biography named ‘’Anything But Khamosh’’ – it is who’s biography?

  • A. Binod Khanna
  • B. Rishi Kapur
  • C. Mithun Chakraborty
  • D. Shatrughan Sinha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

 Ans :- D –  Shatrughan Sinha – Explanation – ‘’Anything But Khamosh’’ Shatrughan Sinha’s biography released at New Delhi. It is one of the most honest biographies said author Bharati S Pradhan.

[/show_more]

6. Recently who was appointed as a CEO in Flipkart?

  • A. Binny Bansal
  • B. Sachin Bansal
  • C. Mukesh Bansal
  • D. Rahul Bansal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Binny Bansal – Explanation – India’s largest e-commerce platform Flipkart.com named co-founders Binny Bansal as its new chief executive officer (CEO).

[/show_more]

7. Recently which Bengali film director included in Shyam Benegal Committee?

  • A. Sujoy Ghosh
  • B. Kaushik Ganguly
  • C. Srijit Mukherji
  • D. Gautam Ghosh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Gautam Ghosh – Explanation – Director Gautam Ghosh have been inducted in the Shyam Benegal committee that has been set up by the government to holistically look into the functioning of controversy ridden Central Board of Film Certification (CBFC).

[/show_more]

8. Recently in which state of India ‘’ Nai Manzil’’ scheme launched?

  • A. Jharkhand
  • B. Bihar
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Jammu & Kashmir – Explanation – Nai Manzil Scheme is an integrated Education and Livelihood Initiative for the Minority Communities. It was announced by the Union Budget 2015-16.

[/show_more]

9. Recently who are appointed as the new brand ambassadors of the Incredible India campaign?

  • A. Sahrukh Khan & Kaajol
  • B. Amitabh Bachchan & Priyanka Chopra
  • C. Amir Khan & Kareena Kapur
  • D. Ajoy Devgan & Sonakshi Sinha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Amitabh Bachchan & Priyanka Chopra – Explanation – Amitabh Bachchan and Priyanka Chopra have been appointed as the new brand ambassadors of the Incredible India campaign. They will succeed Aamir Khan.

[/show_more]

10. Recently which country crowned as the ‘’World’s Best Country for Women’’ to live in?

  • A. Switzerland
  • B. Denmark
  • C. England
  • D. Chaina

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Denmark – Explanation – In accordance with the “2016 Best Countries” ranking by US News and World Report, Denmark has made it to be at the top of the list of world’s best country for women to live in. It was disclosed during the World Economic Forum in Davos, Switzerland.

[/show_more]

11. Who won the National Billiards Championship – 2016?

  • A. Siddharth Parekh
  • B. Sourav Kothari
  • C. Pankaj Advani
  • D. Ashok Shandilya

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Sourav Kothari – Explanation – Sourav Kothari from Kolkata defeated Siddharth Parekh  5-2 in the final of the National Billiards Championship in Indore. He has won his 2nd National Billiards title.

[/show_more]

12. Who won the National Snooker Championship 2016?

  • A. Aditya Mehta
  • B. Manan Chandra
  • C. Pankaj Advani
  • D. Siddharth Parekh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Ans:- A – Aditya Mehta – Explanation – The National Snooker Championship Aditya Mehta won 2016 Championship by defeating Manan Chandra by 6-3 in the men’s final round of the National Snooker Championship 2016.

[/show_more]

13. Recently who build the World’s tallest clock tower?

  • A. InfoTech
  • B. Wipro
  • C. Tech India
  • D. Infosys

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Infosys – Explanation – Tech giant Infosys is all set to build the world’s tallest free-standing clock tower at its 345-acre global education centre in Mysuru. The proposed 135 meter-tall tower will stand approximately 19 floors and will also house a boardroom on the 7th level.

[/show_more]

14. Recently inaugurated India’s first Commercial Court and Commercial Disputes Resolution Centre in___?

  • A. Bihar
  • B. Chattisgarh
  • C. West Bengal
  • D. Maharashtra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Chattisgarh – Explanation: Recently India’s first Commercial Court and Commercial Disputes Resolution Centre was inaugurated at Raipur in Chattisgarh.

[/show_more]

15. Recently which state lunched “Rapid Rural Police Response System” in India?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Punjab
  • D. Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Punjab – Explanation:  Rapid Rural Police Response System (RRPRS) has launched by Punjab Government, police response in 12,000 villages across the state.

[/show_more]

16. Recently which Country Rank 35th in 2016 Logistics Performance Index by World Bank Report?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. Japan
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – India – Explanation: 2016 Logistics Performance Index India Ranked 35th among 160 countries. In 2016 Germany has topped in LPI.

[/show_more]

17. Recently which Government Bans “Electronic Cigarette” in India?

  • A. Maharashtra
  • B. Kerala
  • C. Bihar
  • D. Tamil Nadu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Kerala – Explanation: Recently Kerala Government bans “E-Cigarette”. Its use can cause various Healthissues including Cancer and heart ailments.

[/show_more]

18. 17th International Indian Film Academy awards was held in_____?

  • A. France
  • B. Spain
  • C. Portugal
  • D. Italy

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Spain – Explanation:  Recently 17th International Film Academy award held in Spain. Place on 25th June 2016 in Madrid Spain.

[/show_more]

19.Recently Asian Development Bank approved $ 500 million loan for bridge over___?

  • A. Ganga
  • B. Brahmaputra
  • C. Yamuna
  • D. Gomti

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Ganga – Explanation: Asian Development Bank approved $ 500 million loan for bridge over ganga in Bihar, distance of 9.8 km road.

[/show_more]

20. When is the International “Yoga Day” observed?

  • A. 21st December
  • B. 21st July
  • C. 21st January
  • D. 21st June

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D -21st June – Explanation: International Yoga Day is being celebrated on 21st June in every year. The day declared by the United Nations General Assembly on December 11, 2014.

[/show_more]

21. Recently which city world’s largest single Rooftop Solar Power Plant inaugurated in India?

  • A. Jharkhand
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Amritsar
  • D. Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Amritsar – Explanation: World’s largest single Rooftop Solar Power Plant inaugurated in Amritsar. Solar Power plant stretch of 42 acre solar power plant, its investment Rs 10,000 crore.

[/show_more]

22. Recently which State Government approved “bicycle highway” in India? 

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Jammu-Kashmir
  • C.Kerala
  • D. Maharashtra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A –Uttar Pradesh – Explanation: Uttar Pradesh State Government approved 200 km long bicycle highway from Taj to lion safari.

[/show_more]

23. Who won Mutua Madrid Open in Men’s Singles title in 2016?

  • A. Roger Federer
  • B. Rafael Nadal
  • C. Stan Wawrinka
  • D. Novak Djokovic

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Novak Djokovic – Explanation: Novak Djokovic won 2016 Mutua Madrid Open Men’s Singles title against Andy Murry in Final. The Mutua Madrid Open Trophy held at Spain.

[/show_more]

24. Recently which State Agriculture Project won international information prize in 2016? (Award)

  • A. West Bengal
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Andhra Pradesh – Explanation: Andhra Pradesh agriculture project department has won international information prize in 2016 e-agriculture category

[/show_more]

 

 Do not forget to check the following topics